reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2022

reklama
Mi zaświadczenie wydali w szpitalu razem z całą dokumentacją przy wypisie. Mogło się zmienić, bo o ile dobrze pamiętam, to przy składaniu pierwszego wniosku o 500+ trzeba było dołączyć to zaświadczenie i może dlatego teraz wydają każdemu.

Przecież 500 plus nie ma żadnego obwarowania dotyczącego ciąży i nigdy nie miało - z resztą jakim cudem. Miało jedynie kiedyś próg dochodowy na pierwsze dziecko. I nie jest obowiązkowe jak każde świadczenie, można przystąpić do niego w każdym momencie.
I to jest logiczne bo jak np. mój syn ma 11 lat to niby skąd miałabym teraz wziąć jakąkolwiek dokumentację medyczną z prowadzenia ciąży, jak ten lekarz już nie żyje. Powiem więcej można zarabiać ponad milion rocznie i nadal 500 plus się należy - bo obecnie progu dochodowego żadnego nie ma i nie składa się żadnych dokumentów. Dlatego na luzie robi się to przez konto w banku - nigdy nie składałam inaczej

Nie wydają juz w szpitalu takich zaświadczeń, bo się zorientowałam. Musisz iść do przychodni w której prowadziłaś ciaze i tam lekarz lub w rejestracji wydadzą Ci takie zaswiadczenie ;) Chyba ze vo miasto to inaczej.

A możliwe, bo u nas w szpitalu jest program KOC (Kompleksowa Opieka WSzS nad kobietą w ciąży) i mój lekarz mimo, że chodzę do niego prywatnie to też kieruje do KOCu i tam wszystko mam załatwiane (od badań laboratoryjnych po szkołę rodzenia), więc pewnie dlatego wydają też zaświadczenie.
Sorki za wprowadzenie w błąd ;)

Przepraszam, ale nie wprowadzajmy w błąd. Macierzyńskie jest dla osób pracujących. A @M4łaMi może się starać o tzw. "kosiniakowe" tak brzmi prawidłowo ta nazwa.
Ok ok no tak ,nie pracuję,w zasadzie nie mam żadnych dochodów 😅partner bez umowy pracuje.Kase niby jakąś tam mamy Ale nie da się tego jakby pokazać

Przecież 500 plus nie ma żadnego obwarowania dotyczącego ciąży i nigdy nie miało - z resztą jakim cudem. Miało jedynie kiedyś próg dochodowy na pierwsze dziecko. I nie jest obowiązkowe jak każde świadczenie, można przystąpić do niego w każdym momencie.
I to jest logiczne bo jak np. mój syn ma 11 lat to niby skąd miałabym teraz wziąć jakąkolwiek dokumentację medyczną z prowadzenia ciąży, jak ten lekarz już nie żyje. Powiem więcej można zarabiać ponad milion rocznie i nadal 500 plus się należy
Napisałam, że o ile dobrze pamiętam, więc ręki za to nie dam sobie uciąć. Poza tym na tym zaświadczeniu nie ma nic o dochodach, tylko że byłaś pod opieką lekarza od 10 tygodnia ciąży.

Napisałam, że o ile dobrze pamiętam, więc ręki za to nie dam sobie uciąć. Poza tym na tym zaświadczeniu nie ma nic o dochodach, tylko że byłaś pod opieką lekarza od 10 tygodnia ciąży.

Ale to nic nie ma do 500 plus :) do becikowego tak, jest taki wymóg i przepis, ale w 500 plus nie ma, nie było i nie będzie bo to jest zupełnie inne świadczenie i czego innego dotyczy.
Tak samo jak jest 300 plus na dzieci szkolne albo było 500 na te wakacje i co tam też nagle ktoś by wyskoczył z prowadzeniem ciąży 😅

Po prostu napisałam, że źle pamiętasz i wprowadzasz błąd. Tyle ;)

Tylko becikowe musisz zgłosić najpóźniej w ciągu 3 miesięcy, to wyrównają od urodzenia, inaczej liczą od daty złożenia wniosku.

reklama
Do góry