reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2022

reklama
Mi powiedziała, że niestety podniebienia nie da się tak prosto sprawdzić, ale jeśli nie ma rozszczepu przy wardze, to z dużym prawdopodobieństwem nie ma go w podniebieniu.
Moj pierwszy syn urodził się z podsluzowkowym rozszczepem podniebienia, na usg nie było nic widać, warga cała. Po porodzie nikt tego nie zauważył, dopiero ja, kiedy mlody miał problemy z jedzeniem.. [emoji20]

no to dużo.ja miałam 90-100 i insulina. Nic ci na to nie mówi?
Oczywiście, że mówi. Mam czas do wtorku na tej insuline którą biorę teraz - obecnie 28j . Cukier dzisiaj 94 na czczo. Jeżeli nie nastąpi przełom dostane we wtorek nową insulinę i będziemy działać dalej. Najważniejsze ,ze z dzidzią wszystko ok , chociaż Pani ginekolog ostatnio zasugerowała, że maleństwo waży trochę za dużo bo 19 +0 tc i 335g

Moj pierwszy syn urodził się z podsluzowkowym rozszczepem podniebienia, na usg nie było nic widać, warga cała. Po porodzie nikt tego nie zauważył, dopiero ja, kiedy mlody miał problemy z jedzeniem.. [emoji20]
Twierdziła, że owszem, zdarzają się takie przypadki, ona tego w 100% wykluczyć nie może. Praktyka jest jednak taka, że jeśli warga jest ok, podniebienie z dużym prawdopodobieństwem też.

Witam ja dzisiaj też po połówkowych-potwierdzona płeć-dziewczynka.
Badania miałam na NFZ i w porównaniu do ty robionych prywatnie to przepaść-całe 11 minut ,nawet nie widziałam buzi,nie policzył paluszków itp gdy prywatnie wizyta trwała z 40 minut i widziałam każdy szczegół.

Witam ja dzisiaj też po połówkowych-potwierdzona płeć-dziewczynka.
Badania miałam na NFZ i w porównaniu do ty robionych prywatnie to przepaść-całe 11 minut ,nawet nie widziałam buzi,nie policzył paluszków itp gdy prywatnie wizyta trwała z 40 minut i widziałam każdy szczegół.
Dziwiłam się niedawno, jak podczas badań prenatalnych można nie zauważyć, że dziecku źle wykształcają się kończyny - krótsze kości, brak palców. Znam taki przypadek, że mama do końca ciąży była przekonana, że jej syn urodzi się zdrowy, a okazało się, że tylko jedna kończyna wygląda jako tako, reszta się nie wykształciła. Lekarz wprost powiedział, że gdyby sypnęła pieniędzmi na prywatne badanie, sprawdziłby to lepiej... Czytając twoją opinię, chyba to normalne 🤦🏽‍♀️

Dziwiłam się niedawno, jak podczas badań prenatalnych można nie zauważyć, że dziecku źle wykształcają się kończyny - krótsze kości, brak palców. Znam taki przypadek, że mama do końca ciąży była przekonana, że jej syn urodzi się zdrowy, a okazało się, że tylko jedna kończyna wygląda jako tako, reszta się nie wykształciła. Lekarz wprost powiedział, że gdyby sypnęła pieniędzmi na prywatne badanie, sprawdziłby to lepiej... Czytając twoją opinię, chyba to normalne 🤦🏽‍♀️
Teraz mam porównanie i widzę różnicę q badaniu prywatnym ,a NFZ.Dobrze,ze mój lekarz do którego chodzę prywatnie nie pomija takich rzeczy nawet na normalnej wizycie.

Mi powiedziała, że niestety podniebienia nie da się tak prosto sprawdzić, ale jeśli nie ma rozszczepu przy wardze, to z dużym prawdopodobieństwem nie ma go w podniebieniu.
zdjęcie noska i ust mam w tel a to podniebienie na nagraniu powinno być bo pokazywała a żaden wcześniej mi nie pokazywał tego na badaniach nawet w żadnej ciąży.
i co się później z tym robi?

Oczywiście, że mówi. Mam czas do wtorku na tej insuline którą biorę teraz - obecnie 28j . Cukier dzisiaj 94 na czczo. Jeżeli nie nastąpi przełom dostane we wtorek nową insulinę i będziemy działać dalej. Najważniejsze ,ze z dzidzią wszystko ok , chociaż Pani ginekolog ostatnio zasugerowała, że maleństwo waży trochę za dużo bo 19 +0 tc i 335g
a no mi też powiedziała że od 30 jak coś zmiana insuliny będzie że jakoś inaczej się to podaje niż to co teraz.
U mnie 19+6 było 326g ale u mnie zawsze raczej duże dzieci. Mam syna zapisanego wagę z brzucha w tygodniach i zobaczymy jakie teraz to będzie bo będę porównanie robiła hehe oby wyszło mniejsze proszę prosze

reklama
znajomej kuzynka całą ciążę czekała na chłopaka a wyszła dziewczynka z brakiem paru palców w 1 dłoni i krótka druga ręką. Badanie miała prywatnie też i w sumie 3 lekarzy różnych ja sprawdzało więc oni to w ogóle nie mogli tego przyjąć po porodzie. Szok normalnie że teraz takie sprzęty a nie widzą....

Do góry