reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe Mamy 2019

reklama
Dziewczyny wiecie ze w niektorych województwach np w śląskim badania prenatalne ( | i || trymestru) mozna miec darmowo, bez jakichkolwiek wskazan medycznych, moga z tego skorzystać kobiety ponizej 35rz (bo potem sa refundowane przez nfz). Program jest realizowany z funduszy UE. Właśnie czytam na ten temat. Bo w grudniu najprawdopodobniej bedziemy sie przeprowadzać na śląsk wiec dobrze wiedziec ze i polowkowe można zrobić bez konretnego skierowania na nie

Dziewczyny wiecie ze w niektorych województwach np w śląskim badania prenatalne ( | i || trymestru) mozna miec darmowo, bez jakichkolwiek wskazan medycznych, moga z tego skorzystać kobiety ponizej 35rz (bo potem sa refundowane przez nfz). Program jest realizowany z funduszy UE. Właśnie czytam na ten temat. Bo w grudniu najprawdopodobniej bedziemy sie przeprowadzać na śląsk wiec dobrze wiedziec ze i polowkowe można zrobić bez konretnego skierowania na nie
Ja jestem z Rybnika moja lekarka mi właśnie o tym mówiła . Będziesz się zapisywała na te z dotacji?

Ja jestem z Rybnika moja lekarka mi właśnie o tym mówiła . Będziesz się zapisywała na te z dotacji?
Raczej tak, bede sie tam przeprowadzac, i nie wiem czy lekarz ktorego wybiore na dalsze prowadzenie ciazy bedzie jak moja obecna gin i wypisze skierowanie na te badanie. Wiadomo ze to tylko kilka stow ale skoro mozna skorzystac z tego darmowo to zamierzam, musle juz nad tym zeby zapisać sie chyba w Żorach. No chyba ze wyjdzie mi stwierdzona cukrzyca (narazie przez jej podejrzenie dostałam skierowanie na te pierwsze) to i tak raczej bede miec skierowanie zeby zrobic na nfz.

Fajnie. Wprawdzie jestem teraz z Pomorza, ale mieszkałam 13lat na Śląsku ;-)

Raczej tak, bede sie tam przeprowadzac, i nie wiem czy lekarz ktorego wybiore na dalsze prowadzenie ciazy bedzie jak moja obecna gin i wypisze skierowanie na te badanie. Wiadomo ze to tylko kilka stow ale skoro mozna skorzystac z tego darmowo to zamierzam, musle juz nad tym zeby zapisać sie chyba w Żorach. No chyba ze wyjdzie mi stwierdzona cukrzyca (narazie przez jej podejrzenie dostałam skierowanie na te pierwsze) to i tak raczej bede miec skierowanie zeby zrobic na nfz.
Ja właśnie dzwoniłam do Katowic i Pani zapisała mnie na 3grudnia, zawsze to pare stówek do przodu tutaj są wytyczne:
Kryteria włączenia do Programu:
  • miejsce zamieszkania – województwo śląskie
  • wiek matki – poniżej 35. roku życia
  • wiek ciąży – do 20. tygodnia

Świadczenia programowe obejmują:
Badania prenatalne w pierwszym trymestrze ciąży:

• Badanie ultrasonograficzne płodu zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznegi oraz Fetal Medicine Foundation
  • Test podwójny (z surowicy krwi): ocena stężenia białka PAPP-A i wolnej podjednostki beta-hCG
Badania należy wykonać pomiędzy 11 a 13 tygodniem i 6 dniem ciąży

Badania prenatalne w drugim trymestrze ciąży:

• Test potrójny (z surowicy krwi): całkowite stężenie beta-hCG, wolnego estriolu, alfafetoproteiny
Badanie należy wykonać pomiędzy 15 a 18 tygodniem ciąży

• Badanie ultrasonograficzne płodu zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznegi oraz Fetal Medicine Foundation
Badanie należy wykonać pomiędzy 18 a 24 tygodniem ciąży

A do jakiego miasta się przeprowadzasz? Wybrałaś jiz lekarza?

Fajnie :) mysle ze warto skorzystać.

A do jakiego miasta się przeprowadzasz? Wybrałaś jiz lekarza?
Powiem ci ze jeszcze nic nie wiem [emoji23] wszystko jest takie chaotyczne i niepewne ze nie wiem jeszcze gdzie dokladnie ale pewnie w okolice Rybnik-Racibórz. Jeszcze sie nie orientowalam jacy lekarze w tamtych okolicach przyjmuja z pzu wiec nie wiem kogo wybiorę

reklama
Powiem ci ze jeszcze nic nie wiem [emoji23] wszystko jest takie chaotyczne i niepewne ze nie wiem jeszcze gdzie dokladnie ale pewnie w okolice Rybnik-Racibórz. Jeszcze sie nie orientowalam jacy lekarze w tamtych okolicach przyjmuja z pzu wiec nie wiem kogo wybiorę
W Rybniku jest masa ginekologów wiec pewnie będziesz miała spory wybór

Do góry