reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe Mamy 2019

reklama
Dziewczyny wiecie ze w niektorych województwach np w śląskim badania prenatalne ( | i || trymestru) mozna miec darmowo, bez jakichkolwiek wskazan medycznych, moga z tego skorzystać kobiety ponizej 35rz (bo potem sa refundowane przez nfz). Program jest realizowany z funduszy UE. Właśnie czytam na ten temat. Bo w grudniu najprawdopodobniej bedziemy sie przeprowadzać na śląsk wiec dobrze wiedziec ze i polowkowe można zrobić bez konretnego skierowania na nie

Dziewczyny wiecie ze w niektorych województwach np w śląskim badania prenatalne ( | i || trymestru) mozna miec darmowo, bez jakichkolwiek wskazan medycznych, moga z tego skorzystać kobiety ponizej 35rz (bo potem sa refundowane przez nfz). Program jest realizowany z funduszy UE. Właśnie czytam na ten temat. Bo w grudniu najprawdopodobniej bedziemy sie przeprowadzać na śląsk wiec dobrze wiedziec ze i polowkowe można zrobić bez konretnego skierowania na nie
Ja jestem z Rybnika moja lekarka mi właśnie o tym mówiła . Będziesz się zapisywała na te z dotacji?

Ja jestem z Rybnika moja lekarka mi właśnie o tym mówiła . Będziesz się zapisywała na te z dotacji?
Raczej tak, bede sie tam przeprowadzac, i nie wiem czy lekarz ktorego wybiore na dalsze prowadzenie ciazy bedzie jak moja obecna gin i wypisze skierowanie na te badanie. Wiadomo ze to tylko kilka stow ale skoro mozna skorzystac z tego darmowo to zamierzam, musle juz nad tym zeby zapisać sie chyba w Żorach. No chyba ze wyjdzie mi stwierdzona cukrzyca (narazie przez jej podejrzenie dostałam skierowanie na te pierwsze) to i tak raczej bede miec skierowanie zeby zrobic na nfz.

Fajnie. Wprawdzie jestem teraz z Pomorza, ale mieszkałam 13lat na Śląsku ;-)

Raczej tak, bede sie tam przeprowadzac, i nie wiem czy lekarz ktorego wybiore na dalsze prowadzenie ciazy bedzie jak moja obecna gin i wypisze skierowanie na te badanie. Wiadomo ze to tylko kilka stow ale skoro mozna skorzystac z tego darmowo to zamierzam, musle juz nad tym zeby zapisać sie chyba w Żorach. No chyba ze wyjdzie mi stwierdzona cukrzyca (narazie przez jej podejrzenie dostałam skierowanie na te pierwsze) to i tak raczej bede miec skierowanie zeby zrobic na nfz.
Ja właśnie dzwoniłam do Katowic i Pani zapisała mnie na 3grudnia, zawsze to pare stówek do przodu tutaj są wytyczne:
Kryteria włączenia do Programu:
  • miejsce zamieszkania – województwo śląskie
  • wiek matki – poniżej 35. roku życia
  • wiek ciąży – do 20. tygodnia

Świadczenia programowe obejmują:
Badania prenatalne w pierwszym trymestrze ciąży:

• Badanie ultrasonograficzne płodu zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznegi oraz Fetal Medicine Foundation
  • Test podwójny (z surowicy krwi): ocena stężenia białka PAPP-A i wolnej podjednostki beta-hCG
Badania należy wykonać pomiędzy 11 a 13 tygodniem i 6 dniem ciąży

Badania prenatalne w drugim trymestrze ciąży:

• Test potrójny (z surowicy krwi): całkowite stężenie beta-hCG, wolnego estriolu, alfafetoproteiny
Badanie należy wykonać pomiędzy 15 a 18 tygodniem ciąży

• Badanie ultrasonograficzne płodu zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznegi oraz Fetal Medicine Foundation
Badanie należy wykonać pomiędzy 18 a 24 tygodniem ciąży

A do jakiego miasta się przeprowadzasz? Wybrałaś jiz lekarza?

Fajnie :) mysle ze warto skorzystać.

A do jakiego miasta się przeprowadzasz? Wybrałaś jiz lekarza?
Powiem ci ze jeszcze nic nie wiem [emoji23] wszystko jest takie chaotyczne i niepewne ze nie wiem jeszcze gdzie dokladnie ale pewnie w okolice Rybnik-Racibórz. Jeszcze sie nie orientowalam jacy lekarze w tamtych okolicach przyjmuja z pzu wiec nie wiem kogo wybiorę

reklama
Powiem ci ze jeszcze nic nie wiem [emoji23] wszystko jest takie chaotyczne i niepewne ze nie wiem jeszcze gdzie dokladnie ale pewnie w okolice Rybnik-Racibórz. Jeszcze sie nie orientowalam jacy lekarze w tamtych okolicach przyjmuja z pzu wiec nie wiem kogo wybiorę
W Rybniku jest masa ginekologów wiec pewnie będziesz miała spory wybór

Do góry