reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

Jak noc u Was? U mnie tragedia jakiś idiota od 22 do 2 w nocy nawalał młotkiem w klatce obok ubić to mało...
Widzę że temat ciuszków na tapecie:) ja nie zamierzam kupować drogich rzeczy dla noworodka. Planuję udać się do sh i tam kupić niezbędne rzeczy. Ewentualnie może ktoś będzie miał jakąś fajną paczkę na allegro to wtedy tam zamówię i tyle. Mam czas do maja żeby zrobić zakupy później wszystko wyprać i tyle. Zastanawiam się czy wózka nie kupię dopiero jak mała się urodzi bo fotelik mam po starszej... Jakoś przy drugim dziecku się nie spieszę z niczym:p wcześniej to na tym etapie miałam kupione ciuchy na pierwszy rok życia wózek wszystko poprane poprasowane i popakowane w woreczki żeby wszystko było gotowe.
U mnie też noc w strzępach bo młody kaszle jak najety, do tego katar, męczy się biedulek... [emoji17]

Co do wyprawki itd to też podchodzę do tego na całkowitym luzie, wręcz nawet o tym nie myślę. Czasu przecież jeszcze jest sporo [emoji4] no ale jest ten komfort że dużo rzeczy mam po starszym więc nie muszę się organizować tak jak dziewczyny, które oczekują pierwszego malenstwa- trzeba kupić wszystko od A do Z a to niemały wydatek, więc jak najbardziej rozumiem [emoji6] na pewno coś dokupie na lato bo Dawid był zimowym dzieckiem, ale lista wyprawkowa dopiero w planach. Od kwietnia siedzę w domu więc wtedy zacznę się organizować

Napisane na D5103 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Zależy czy miałaś w tym czasie jakieś chorobowe, opiekę itp... Bo licz okres bez tego.
Ja np na L4 poszłam w październiku a chorobowe wyliczyli mi od maja 2016 do czerwca 2017..
Bo musi być jakiś okres 3 miesięczny bez zwolnienia...
A ja miałam na przełomie lipca/ sierpnia 2 tyg L4, jeszcze jakaś opieke w między czasie 2 dni...

Sprawa jest dosyc prosta:-) Podstawa wynagrodzenia/zasilku chorobowego obliczana jest jako srednie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesiecy. Nowa podstawa jest naliczna jesli chodzilyscie do pracy pelne 3 miesiace. Np ja mialam opieke nad chorym dzieckiem w grudniu (srednia wyplata z miesiecy (grudzien 2016-listopad 2017). Zeby mi naliczyli nowa podstawe musze chodzic do pracy i nie brac zadnego l4 do konca marca. Jesli pojde na zwolnienie od kwietnia to ksiegowa musi mi naliczyc nowa podstawe za (kwiecien 2017-marzec 2018) co jest dla mnie bardziej korzystne gdyz otrzymuje w tym roku wyzsze wynagrodzenie... I pozniej oczywiscie podstawa macierzynskiego wynosi tyle co wlasnie chorobowego tylko 80% lub na poczatku 100% a pizniej 60%.

U mnie dzis równo 6ty miesiąc, kurde jak ten czas zasuwa. Dopiero co robiłam test i szlam na potwierdzenie u gina, a tu już powoli trzeba sie szykować na rozwiązanie [emoji16] bardzo sie cieszę ale też boje.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum
BabyBoom

Zdecydowanie czas strasznie leci:) zobaczysz wszystko będzie ok:) strach to normalna sprawa

Cześć dziewczyny. Nie kojarzycie mnie bo nie często się tu udzielam.
Wystąpiły u mnie ostatnio problemy . Byłam dosyć mocno przeziębiona i na ostatniej wizycie dowiedziałam się że przez to mój synek ma w główce dwie torbiele wielkości 8,7mm. Boję się okropnie bo podobno to może prowadzić do nieodwracalnych zmian jak będą się powiększać.
Miałyście kiedyś podobną sytuacje albo może słyszałyście o czymś takim ? Jestem w 23 tc.

Wystąpiły u mnie ostatnio problemy . Byłam dosyć mocno przeziębiona i na ostatniej wizycie dowiedziałam się że przez to mój
synek ma w główce dwie torbiele wielkości 8,7mm. Boję się okropnie bo podobno to może prowadzić do nieodwracalnych zmian jak będą się powiększać.
Miałyście kiedyś podobną sytuacje albo może słyszałyście o czymś takim ? Jestem w 23 tc.

Nie byłam w takiej sytuacji. A co mówi Twój lekarz?

Sprawa jest dosyc prosta:-) Podstawa wynagrodzenia/zasilku chorobowego obliczana jest jako srednie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesiecy. Nowa podstawa jest naliczna jesli chodzilyscie do pracy pelne 3 miesiace. Np ja mialam opieke nad chorym dzieckiem w grudniu (srednia wyplata z miesiecy (grudzien 2016-listopad 2017). Zeby mi naliczyli nowa podstawe musze chodzic do pracy i nie brac zadnego l4 do konca marca. Jesli pojde na zwolnienie od kwietnia to ksiegowa musi mi naliczyc nowa podstawe za (kwiecien 2017-marzec 2018) co jest dla mnie bardziej korzystne gdyz otrzymuje w tym roku wyzsze wynagrodzenie... I pozniej oczywiscie podstawa macierzynskiego wynosi tyle co wlasnie chorobowego tylko 80% lub na poczatku 100% a pizniej 60%.
A mozesz mi powiedziec jak sytuacja wyglada u mnie? W styczniu 2017 bylam na chorobowym 4 dni i w lutym 2017 bylam trz 4 dni. Od marca nie bylam na zadnym zwolnieniu czy opiece. Chcialabym pracowac do konca lutego wiwc zwolnienie bedr miec od 1 marca 2018.

Wystąpiły u mnie ostatnio problemy . Byłam dosyć mocno przeziębiona i na ostatniej wizycie dowiedziałam się że przez to mój synek ma w główce dwie torbiele wielkości 8,7mm. Boję się okropnie bo podobno to może prowadzić do nieodwracalnych zmian jak będą się powiększać.

W główce, czyli konkretnie gdzie?

A mozesz mi powiedziec jak sytuacja wyglada u mnie? W styczniu 2017 bylam na chorobowym 4 dni i w lutym 2017 bylam trz 4 dni. Od marca nie bylam na zadnym zwolnieniu czy opiece. Chcialabym pracowac do konca lutego wiwc zwolnienie bedr miec od 1 marca 2018.

Podstawa za miesiące marzec 2017 - luty 2018

reklama
Do góry