Ja nie mam jeszcze dzieci,ale z wlasnego doswiadczenia,pamietam ze jak mialam 3lata to mama mi przebijala uszy. Moim zdaniem im wczesniej,tym dzieciaczek szybciej zapomni o bolu.
A widzisz a ja się z Tobą nie zgodzę.
Tak jak napisałaś o chrzcie że "Uważam, ze wybor powinien zostac dokonany przez nie,kiedy juz bedzie tego w pelni swiadome" .
Szanuje Twoja decyzję w tej sprawie i ją rozumiem..
Ale podobnie powinno być w kwestii kolczyków, bo dziecko powinno wybrać czy je chce czy nie, bo to je mają one ozdabiać, a nie rodziców...
Tym bardziej że jest to ingerencja w ciało człowieka jakby nie było i to trwała, bo nawet jeśli dziurki zarosną to ślad zostaje..
Tym bardziej że są badania udowadniające wpływ kolczyków u małych dzieci na późniejsze alergie...
A wiele matek robi córką kolczyki bo to "ładnie wygląda".
A no i najważniejsze pistolety kt wykonują to kosmetyczki nie dość że miażdżą tkankę ucha (bo nie są tak ostre jak igła) to jeszcze mają elementy plastikowe, dlatego są dezynfekowane (a to nie zabiją wszystkiego) a nie sterylizowane w autoklawie..
A pogląd jaki panował dawniej że na małym dziecku szybciej się goi no i że nie będzie pamiętało to powinno się wsadzić między bajki.
Moim zdaniem dziewczynki są same w sobie ładne, nie trzeba ich dodatkowo ozdabiać takimi świecidełkami, tym bardziej że jest mnóstwo ładnych spinek, opasek, gumek itp kt można to zrobić..
Napisane na Moto G Play w aplikacji Forum BabyBoom