myllenne
Fanka BB :)
W Polsce matko to się nie opłaca pracować, wszystko co się należy to nie pracującym. A mnie kompletnie nic, mimo że zarabiam odrobinę więcej niż najniższa krajowa, ale nawet przy najniższe nie ma na co liczyć. Śmiech na sali.Becikowe dostaje się za urodzenie dziecka jednorazowo 1000 zł.
A tzw kosiniakowe jest dla osób nie pracujących, tak jakby macierzyński w wysokości 1000 zł miesięcznie przez rok.
Wszystko fajnie, super ale moim zdaniem skoro osoby nie pracujące dostają te pieniądze to macierzyński dla osób pracujących roczny powinien wynosić 100% a nie 80%.
Napisane na Moto G Play w aplikacji Forum BabyBoom
TamiSu no proszę.... XXI wiek mamy, co może mieć nagłe złapanie za twarz do dziecka? Firanki rozumiem ale to normalne ze względów zdrowotnych.Zabobon jeden jest prawdziwy ze nie mozna firannrk wieszac. No i jest cos z tym ze nie mozna nagle sie lapac za twarz itp bo wtedy dziecko ma plamke na ciele. A reszta to juz raczej mity
Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom
Jeśli mogę spytać ile na pierwsze dziecko Kindegeld? Czytałam że niecałe 200 euro, trudno to załatwić? Mój mąż zaczął niedawno pracę w Niemczech i szczerze mówiąc liczę na to Kindergeld, tu w Polsce nie mam liczyć co na żadną pomoc od państwa, a zarabiam ile zarabiam, dodatkowy grosz na dziecko by się przydał, ale przekroczylibyśmy wszystkie progi bo tak 'dobrze' zarabiam Mimo, że żyje się od wypłaty do wypłaty.Mi lekarz mówil, że na prenatalne nie trzeba być na czczo. Ja mam dopiero 15.12 prenatalne.
Dokładnie, czemu ja jako pracująca mam dostawać 80% na macierzyńskim. Chore to jest. To już lepiej brać te kosinkowe 1000 zl. Bo mi z 80% wątpię żeby wyszło 1000 zł
Masakra. Nasz jedyny plus to Kindergeld będzie już na dwójkę, bo mąż pracuje w Niemczech. Tym nadrobię moją psią wypłatę
A do becikowego będzie liczył się dochód z jakiego okresu?
Też walczę z lekkim przeziębieniem, piję też kwiat lipy z miodem, i jeszcze dodaje soku malinowego do wody i do herbatki. Ale szczerze chyba najlepiej czosnkiem działać. Zrobiłam sobie na noc tosty z serem i czosnkiem i wypiłam mleko z czosnkiem i lepiej się poczułam dopieroHej dziewczyny! Niestety sie rozchorowalismy, moj M przyszedl podziebiony z pracy i wszystko przeszlo na mnie. Od wczoraj bol gardla,dzis doszedl lekki katar, ciezka glowa i oslabienie. Dostalam w aptece jedynie Pre nalen (syrop) i tyle. Nie wiem czy to wystarczy. Pijemy herbatke z cytryna i miodem,ale wydaje mi sie ze chorobsko dopiero sie rozkreca. Co myslicie o paracetamolu? W necie pisza roznie,raczej nie polecaja... a jutro mam wizyte u gine,musze sie jakos postawic do pionu. Jakies rady?