reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2018

Becikowe dostaje się za urodzenie dziecka jednorazowo 1000 zł.
A tzw kosiniakowe jest dla osób nie pracujących, tak jakby macierzyński w wysokości 1000 zł miesięcznie przez rok.

Wszystko fajnie, super ale moim zdaniem skoro osoby nie pracujące dostają te pieniądze to macierzyński dla osób pracujących roczny powinien wynosić 100% a nie 80%.

Napisane na Moto G Play w aplikacji Forum BabyBoom
W Polsce matko to się nie opłaca pracować, wszystko co się należy to nie pracującym. A mnie kompletnie nic, mimo że zarabiam odrobinę więcej niż najniższa krajowa, ale nawet przy najniższe nie ma na co liczyć. Śmiech na sali.

Zabobon jeden jest prawdziwy ze nie mozna firannrk wieszac. No i jest cos z tym ze nie mozna nagle sie lapac za twarz itp bo wtedy dziecko ma plamke na ciele. A reszta to juz raczej mity

Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom
TamiSu no proszę.... XXI wiek mamy, co może mieć nagłe złapanie za twarz do dziecka? Firanki rozumiem ale to normalne ze względów zdrowotnych.

Mi lekarz mówil, że na prenatalne nie trzeba być na czczo. Ja mam dopiero 15.12 prenatalne.
Dokładnie, czemu ja jako pracująca mam dostawać 80% na macierzyńskim. Chore to jest. To już lepiej brać te kosinkowe 1000 zl. Bo mi z 80% wątpię żeby wyszło 1000 zł :(
Masakra. Nasz jedyny plus to Kindergeld będzie już na dwójkę, bo mąż pracuje w Niemczech. Tym nadrobię moją psią wypłatę :)
Jeśli mogę spytać ile na pierwsze dziecko Kindegeld? Czytałam że niecałe 200 euro, trudno to załatwić? Mój mąż zaczął niedawno pracę w Niemczech i szczerze mówiąc liczę na to Kindergeld, tu w Polsce nie mam liczyć co na żadną pomoc od państwa, a zarabiam ile zarabiam, dodatkowy grosz na dziecko by się przydał, ale przekroczylibyśmy wszystkie progi bo tak 'dobrze' zarabiam ;) Mimo, że żyje się od wypłaty do wypłaty.
A do becikowego będzie liczył się dochód z jakiego okresu?
Hej dziewczyny! Niestety sie rozchorowalismy, moj M przyszedl podziebiony z pracy i wszystko przeszlo na mnie. Od wczoraj bol gardla,dzis doszedl lekki katar, ciezka glowa i oslabienie. Dostalam w aptece jedynie Pre nalen (syrop) i tyle. Nie wiem czy to wystarczy. Pijemy herbatke z cytryna i miodem,ale wydaje mi sie ze chorobsko dopiero sie rozkreca. Co myslicie o paracetamolu? W necie pisza roznie,raczej nie polecaja... a jutro mam wizyte u gine,musze sie jakos postawic do pionu. Jakies rady?
Też walczę z lekkim przeziębieniem, piję też kwiat lipy z miodem, i jeszcze dodaje soku malinowego do wody i do herbatki. Ale szczerze chyba najlepiej czosnkiem działać. Zrobiłam sobie na noc tosty z serem i czosnkiem i wypiłam mleko z czosnkiem i lepiej się poczułam dopiero :)

reklama
Dziewczyny zdrówka.
Ugotujcie sobie rosołek i przeciśnijcie sobie do porcji na świeżo czosnku..

Dobrze też działa herbata z malinowym sokiem ( jeśli macie naturalny), miodem, imbirem (świeży starty) i czosnkiem, brzmi nie ciekawie ale można się zmusić.
Ja się ratowałam tak w 1szsj ciąży jak byłam chora, a raczej mąż mi serwował takie specyfiki...

Córka zabobonów to ja w nie nie wierzę a jest ich mnóstwo.

Kosiniakowe, czyli 1000zl miesięcznie jakby macierzyńskiego dostają osoby nie pracujące przed ciążą.

Ja też bez mdłości, wymiotów i tym podobnych.
Piersi też już mnie nie swędzą.
I trochę mnie ten brak objawów przeraża...Ale w sumie w 1szej ciąży też nie narzekałam na nie.

Jestem wrażliwa na niektóre zapachy, kawa mi nie smakuje, jak już to z ekspresu z mlekiem (a zawsze piłam czarną), bo parzonej czuć nie mogę.
Częściej chodzę siku.

Nawet zmiany nastrojów nie mam tak drastycznych jak w 1szej ciąży..
Osłabienie też już mi nie dokucza jak wcześniej, już nie jestem senna cały dzień.

W Polsce matko to się nie opłaca pracować, wszystko co się należy to nie pracującym. A mnie kompletnie nic, mimo że zarabiam odrobinę więcej niż najniższa krajowa, ale nawet przy najniższe nie ma na co liczyć. Śmiech na sali.

TamiSu no proszę.... XXI wiek mamy, co może mieć nagłe złapanie za twarz do dziecka? Firanki rozumiem ale to normalne ze względów zdrowotnych.

Jeśli mogę spytać ile na pierwsze dziecko Kindegeld? Czytałam że niecałe 200 euro, trudno to załatwić? Mój mąż zaczął niedawno pracę w Niemczech i szczerze mówiąc liczę na to Kindergeld, tu w Polsce nie mam liczyć co na żadną pomoc od państwa, a zarabiam ile zarabiam, dodatkowy grosz na dziecko by się przydał, ale przekroczylibyśmy wszystkie progi bo tak 'dobrze' zarabiam ;) Mimo, że żyje się od wypłaty do wypłaty.
A do becikowego będzie liczył się dochód z jakiego okresu?

Też walczę z lekkim przeziębieniem, piję też kwiat lipy z miodem, i jeszcze dodaje soku malinowego do wody i do herbatki. Ale szczerze chyba najlepiej czosnkiem działać. Zrobiłam sobie na noc tosty z serem i czosnkiem i wypiłam mleko z czosnkiem i lepiej się poczułam dopiero :)
No tez mylse o czosnku,ale to pozniej,na razie sie.nafaszerowalam herbatkami i tym syropem. Teraz Maz mi smazy nalesniki z dzemem i miodem :) przyznam,ze nie przepadam za.miodem ale czego sie nie robi dla malenstwa. Mam nadzieje,ze choroba nie wplynie na fasolke,jutro ide podejrzec serduszko po raz pierwszy.

Dziewczyny zdrówka.
Ugotujcie sobie rosołek i przeciśnijcie sobie do porcji na świeżo czosnku..

Dobrze też działa herbata z malinowym sokiem ( jeśli macie naturalny), miodem, imbirem (świeży starty) i czosnkiem, brzmi nie ciekawie ale można się zmusić.
Ja się ratowałam tak w 1szsj ciąży jak byłam chora, a raczej mąż mi serwował takie specyfiki...

Córka zabobonów to ja w nie nie wierzę a jest ich mnóstwo.

Kosiniakowe, czyli 1000zl miesięcznie jakby macierzyńskiego dostają osoby nie pracujące przed ciążą.

Ja też bez mdłości, wymiotów i tym podobnych.
Piersi też już mnie nie swędzą.
I trochę mnie ten brak objawów przeraża...Ale w sumie w 1szej ciąży też nie narzekałam na nie.

Jestem wrażliwa na niektóre zapachy, kawa mi nie smakuje, jak już to z ekspresu z mlekiem (a zawsze piłam czarną), bo parzonej czuć nie mogę.
Częściej chodzę siku.

Nawet zmiany nastrojów nie mam tak drastycznych jak w 1szej ciąży..
Osłabienie też już mi nie dokucza jak wcześniej, już nie jestem senna cały dzień.

Troche mnie uspokoilas,myslalam ze tylko ja jestem "w bezobjawowej ciazy" :) czytajac posty dziewczyn w ogole.nie czuje sie w, ciazy. Nie powinnam narzekac,wiem,ale to raczej mnie martwi niz cieszy. Moze "taka moja uroda" jak to sie mowi. Bede spokojniejsza po jutrzejszej wizycie.

Dziewczynki, pisze w sumie na prośbe mojego męża, który był święcie przekonany, że jak będę w ciąży będę jadła dwa razy więcej, a tymczasem jem normalnie - tyle co przed ciążą. uspokójcie go proszę ;)

Dziewczynki, pisze w sumie na prośbe mojego męża, który był święcie przekonany, że jak będę w ciąży będę jadła dwa razy więcej, a tymczasem jem normalnie - tyle co przed ciążą. uspokójcie go proszę ;)
Hej,kazda z nas przechodzi ciaze inaczej,niektore bardzo wczesnie maja wilczy apetyt,a niektore tak jak na przyklad ja:) maja brak apetytu. Dodam,ze schudlam 1kg nie majac mdlosci. Wiec to raczej indywidualna sprawa. Moj Maz tez mowi,zebym jadla dla nas dwojga,ale mysle ze na pochlanianie jedzonka jeszcze przyjdzoe czas :) Ja sie nie martwie poki co :) Ktory to tydzien?

Mężu uspokój się!
W ciąży je się dla dwojga a nie za dwoje (jak to kiedyś mówiono)!!

Troche mnie uspokoilas,myslalam ze tylko ja jestem "w bezobjawowej ciazy" :) czytajac posty dziewczyn w ogole.nie czuje sie w, ciazy. Nie powinnam narzekac,wiem,ale to raczej mnie martwi niz cieszy. Moze "taka moja uroda" jak to sie mowi. Bede spokojniejsza po jutrzejszej wizycie.
Powiem Ci że to moja pierwsza ciąża i też bez objawów. Piersi nawet nie drgnely jedynie brodawki sa wrażliwe na dotyk. Gdyby nie brak okresu to pewnie bym się nawet nie zorientowałam ze jestem ciąży. Zmęczenie też już jestem mniejsze, problemy ze snem jakby minęły. Mam większą potrzebę picia woda więc zaczęłam też częściej korzystać z toalety ale nie jest to jeszcze tak częste aby było uciążliwe. No i wzdęcia jakby mniejsze. Od dzisiaj postanowiłam ze codziennie rano każdej niedzieli przed śniadaniem będę robić zdjęcie brzuszka by zobaczyć jak się zmienia. To moje zdjęcie z dzisiaj 13 tydzień i właściwie nic nie widać bo taki miałam przed ciąża ale na wadze +2,4kg
1511093752-16cca54fe776fe7d-aaaaaa.jpeg

Hej,kazda z nas przechodzi ciaze inaczej,niektore bardzo wczesnie maja wilczy apetyt,a niektore tak jak na przyklad ja:) maja brak apetytu. Dodam,ze schudlam 1kg nie majac mdlosci. Wiec to raczej indywidualna sprawa. Moj Maz tez mowi,zebym jadla dla nas dwojga,ale mysle ze na pochlanianie jedzonka jeszcze przyjdzoe czas :) Ja sie nie martwie poki co :) Ktory to tydzien?

początek 13-stego :)

reklama
Nawet nie powinno się jeść za dwoje tylko bardziej zdrowiej. Ja nawet ostatnio jem mniej bo piję bardzo dużo wody a to mnie zapełnia i nie chce mi się jeść :-)

Do góry