Ja uważam , że książki Tracy Hogg warto przeczytać. Fajnie oswaja rodziców z nadejściem dziecka, pokazuje że dzieci są różne, mają różne charaktery i nie jest to kwestia wychowania. Ma fajne rozwiązania na różne przypadłości dzieci.
Ale jestem też jej przeciwniczka jeśli chodzi o plan PROSTE. Przy pierwszym dziecku rodzic jest totalnie zdezorientowany, jest to nowa sytuacja w której trudno mu się odnaleźć. Ludzie żeby sobie poradzić, oswają sytuacje poprzez tworzenie schematów. I proszę, Hogg daje cud rozwiązanie. Plan który pasuje do każdego dziecka. [emoji19] Serio?
Tak , dla ustalonego rytmu dnia, ale takiego, który jest zgodny z rytmem dziecka. Czyli tworzymy rytm dnia poprzez obserwacje dziecka. A nie co 3h nakarm, zabaw i połóż spać. I nie daj Boże jak się za wcześnie obudzi [emoji27] cały plan diabli wzięli.
Ja przez to przez pierwsze 3 mce chodziłam tak zestresowana, że psychicznie prawie się wykonczylam. Bo z moim dzieckiem coś jest nie tak. Bo nie je 10min, bo nie śpi 2h itp. Dopiero gdy rzuciłam ta książkę w kąt, odetchnelam z ulgą.
Drugi ogromny minus tej książki. Moim zdaniem ona jest pisana pod dzieci mm, a nie kp. Dzieci kp karmi się na żądanie, a nie co 3h. Koniec kropka. Dlatego dzieci kp nie nadają się do żadnego planu czy schematu.
Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom