reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2018

A dziewczyny już posiadające dzieci powiedzcie mi co z wyprawki dla dziecka możemy spokojnie kupić używane? Oglądam ciągle jakieś rzeczy i się zastanawiam.... Sterylizator, podgrzewacz, wanienki, laktator. O wózek, łóżeczko to nie pytam, tylko bardziej z tych gadżetów, ciężko w ogóle zdecydować co jest niezbędne. Z drugiej strony teraz jak się uzna że coś jest potrzebne to idzie i się kupuje nie ma problemu. Albo co wy uważacie za niezbędne i Wam ułatwilo życie z noworodkiem? [emoji6]

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dobry wieczór wszystkim po świętach :) dopiero dziś zjechaliśmy do domu i uff... nareszcie u siebie! powiem Wam, że dosyć nas te święta wymęczyły - niby na spokojnie, ale tłumy gości, odwiedziny u jednych i drugich, no mam trochę przesyt, starczy do kolejnych świąt :D
cała rodzina już o kolejnym potomku poinformowana, no i bez zdziwienia (bo jak to, trzecie?!) i "szkoda że nie dziewczynka" oraz "pewnie jesteś trochę zawiedziona" się nie obyło.... noż kurde, bo to obowiązkowo trzeba mieć dziewczynkę!!! trochę się wkurzyłam...
idę nadrabiać zaległości w czytaniu forum - ale naprodukowałyście ;)

A dziewczyny już posiadające dzieci powiedzcie mi co z wyprawki dla dziecka możemy spokojnie kupić używane? Oglądam ciągle jakieś rzeczy i się zastanawiam.... Sterylizator, podgrzewacz, wanienki, laktator. O wózek, łóżeczko to nie pytam, tylko bardziej z tych gadżetów, ciężko w ogóle zdecydować co jest niezbędne. Z drugiej strony teraz jak się uzna że coś jest potrzebne to idzie i się kupuje nie ma problemu. Albo co wy uważacie za niezbędne i Wam ułatwilo życie z noworodkiem? [emoji6]

Podgrzewacz bardzo nam się przydał, mlody był na mm i często w nocy wstawałam i grzalam wode, potem dostalam podgrzewacz i to byl strzał w 10.
Sterylizator nigdy nie bralam pod uwagę, sama wyparzałam smoczki, zabawki.
Laktator kupilam dopiero jak się zaczęły problemy z karmieniem synka, żalowałam, że tak późno. Przydał się, na krótko.
Dla mnie niezbędne będzie przy drugim do pomocy nakładki na piersi, mój syn ostatnie chwile karmienia załapal dopiero jak miałam nakładki, myślę, że dla młodego też kupię, a może się przydadza i ułatwimy sobie droge z karmieniem ( bardzo chcę karmić piersią) Wolę je mieć niż potem kupować, jak się problem zrobi.
Kolejna rzecz - rogal poduszka - moj faworyt tej ciąży, nie dosć ze cudownie mi się śpi bez bólu i innych problemów, to potem można dziecko na niej karmić, to też wygodnie karmić piersią.

Więcej nie pamiętam :) robię listę co trzeba w najbliższych miesiącach kupić, to może mi się przypomni :)

Hmm sterylizatora nie używałam, można wszystko normalnie wyparzyć, a nie jestem za całkowitym wymawianiem wszystkiego dziecku, oczywiście na początku smoczki czy butelki owszem, ale to można wyparzyć/ wygotować normalnie. Zresztą moja była dzieckiem nie butelkowym i nie smoczkowym...
Podgrzewacza nie miałam, choć kuzynka chciała nam pożyczyć, ale stwierdziłam że jak będzie potrzebna to wtedy weźmiemy no i nie była potrzebna..
Wanienka to wcale nie taki duży koszt, więc lepiej nowa, no chyba że dostaniesz od kogoś bliskiego, to tylko bym ją wydezynfekowala.
Używany możesz kupić stojak na wanienkę, jesli będziesz go chciala, ja nie używałam bo dla mnie to tylko miejsce zabiera, choć z drugiej strony może być przydatne.
Laktator wiem że dziewczyny kupują używany, a te części niektóre to chyba można nowe dokupić, moja koleżanka kupowała używany elektryczny z medeli, stwierdziła że woli używany lepszy niż nowy tańszy.

Dużo gadżetów zależy od dziecka, bo jak będzie bez butelkowe i bez smoczkowe jak moja, to podgrzewacz, czy laktator Ci odpadną, choć ten drugi przydaje się przy nawale pokarmu. Ale wtedy taki zwykły da radę..

Wózek to moim zdaniem nie opłaca się kupować nowego, bo za 1/3 albo nawet 1/2 ceny można znaleźć używany w stanie idealnym. Znam wiele osób, kt kupowało nowy i mówi że jednak szkoda kasy.
Ale mam znajomych, kt.kupili nowy, bo chcieli mieć niewielką różnice wieku między dziecmi i mają 2 lata nie całe różnicy. Więc jak była w 2 giej ciąży to pod koniec gwarancji wysłali wózek i mieli dużo rzeczy tam powymienianych, wózek praktycznie jak nowy, nie licząc materiału...

Jeśli chodzi o przydatny gadżet, to moim zdaniem, jest to niania elektroniczna.
Choć my mamy jedno piętro tylko, ale mimo tego jak dziecko śpi na jednym końcu w zamkniętym pokoju to świetna rzecz, a poza tym czasem do mamy podrzucałam słuchawkę jak mała spala, a ja musiałam gdzieś wyskoczyć, do teraz tak robię, bo mała długo śpi tak średnio do 10. [emoji6]
Albo jak mała spała a my byliśmy na ogrodzie bo np wpadli znajomi i robiliśmy grilla.
A największym zaskoczeniem co do tej niani był zeszły rok, byliśmy na weselu i małą położyliśmy spać jak już była zmęczona a my dalej wróciliśmy na zabawę, najlepsze w tym było to, że nasz pokój był 3 pietra wyżej po przeciwnej stronie budynku. Także byliśmy w szoku że ma taki zasięg..
Zbędny jest moim zdaniem monitor oddechu, chyba że dziecko ma np jakoś wadę serca.

moim zdaniem nie warto kupować wszystkiego, bo "może się przyda". lepiej dokupywać na bieżąco, jak będzie potrzebne taki np. sterylizator czy laktator (mi np w ogóle nie były potrzebne, a cały komplet butelek leży ładnie zapakowany w kartonie, bo właśnie był kupiony "na wszelkie wypadek")
z gadżetów polecam poduszkę - rogal do karmienia, u nas się bardzo sprawdziła i Szumisia (młodszy do tej pory z nim zasypia)

Dobry wieczór wszystkim po świętach :) dopiero dziś zjechaliśmy do domu i uff... nareszcie u siebie! powiem Wam, że dosyć nas te święta wymęczyły - niby na spokojnie, ale tłumy gości, odwiedziny u jednych i drugich, no mam trochę przesyt, starczy do kolejnych świąt :D
cała rodzina już o kolejnym potomku poinformowana, no i bez zdziwienia (bo jak to, trzecie?!) i "szkoda że nie dziewczynka" oraz "pewnie jesteś trochę zawiedziona" się nie obyło.... noż kurde, bo to obowiązkowo trzeba mieć dziewczynkę!!! trochę się wkurzyłam...
idę nadrabiać zaległości w czytaniu forum - ale naprodukowałyście ;)
Jakbyś wiedziała że będzie taka reakcja to byś pewnie nie mówiła jaka płeć...
My się nad tym zastanawiamy, żeby nie mówić jaka płeć, bo już nas pytają wszyscy "co będzie" a my odpowiadamy jak w 1szej ciąży że dziecko!

Oo właśnie poduszka, my kupiliśmy tą duża taka i to było Super, do spania nie używałam bo wcale mi nie było wygodniej, normalnie też spało mi się dobrze, ale potem do karmienia, czy ułożenia dziecka bomba!
A dostałam też ten taki mały rogal do karmienia i moim zdaniem lipa, nie wygodnie mi się na nim karmiło.
Ta duża poduszka bardziej się poddaje, można ją układać jak się chce..

moim zdaniem nie warto kupować wszystkiego, bo "może się przyda". lepiej dokupywać na bieżąco, jak będzie potrzebne taki np. sterylizator czy laktator (mi np w ogóle nie były potrzebne, a cały komplet butelek leży ładnie zapakowany w kartonie, bo właśnie był kupiony "na wszelkie wypadek")
z gadżetów polecam poduszkę - rogal do karmienia, u nas się bardzo sprawdziła i Szumisia (młodszy do tej pory z nim zasypia)
Oo szumiś też fajny, choć znajoma używa małego, starego radia na baterie, kt. tak szumi i ma go za free. [emoji23]

Dziękuję za rady [emoji6] na pewno je będę brała pod uwagę przy zakupach, niedługo chce właśnie listę robić co i jak dlatego pytam
Na grupie na fb dziewczyna w poście chwaliła się że już ma gotowa wyprawkę, pieluchy wszystko, i nawet torbę do szpitala spakowana! Zaczęłam sie zastanawiać czy nie zwlekam za długo [emoji1] że już czas zacząć kupować wszystko!

reklama
Dziękuję za rady [emoji6] na pewno je będę brała pod uwagę przy zakupach, niedługo chce właśnie listę robić co i jak dlatego pytam
Na grupie na fb dziewczyna w poście chwaliła się że już ma gotowa wyprawkę, pieluchy wszystko, i nawet torbę do szpitala spakowana! Zaczęłam sie zastanawiać czy nie zwlekam za długo [emoji1] że już czas zacząć kupować wszystko!

A termin ma na czerwiec?
Jeśli tak to przesada i to gruba...
Pytaj na bieżąco, bo dużo rzeczy teraz nie przychodzi do głowy, ale większości rzeczy nie warto na zapas jednak kupować.

Do góry