reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2018

Oby te nieprawidłowości unormowały się do badań połówkowych i już potem było mniej stresu, trzymam kciuki.
U mnie ten odstęp między jednym usg a drugim jest dość duży więc z niecierpliwością czekam na ruchy Maleństwa. Jak jest u Was, czujecie już coś konkretnego? U mnie 17tc i coraz częściej od kilku dni mam takie "pukanie" od srodka w jednym miejscu na wysokości jajników po lewej stronie. Wcześniej czułam to tylko kilka razy a teraz jak tylko siądę to coś tam mnie łaskocze:)
Mam do Was jeszcze pytanie o l4, czy lekarz może wystawić na jeden dzień wstecz? Czytałam że może 3 dni wstecz, ale nie wiem jak to jest w praktyce... Bo moja gin się pomyliła, dała mi zwolnienie do 7.01 i wtedy kazała przyjść na kontrolę, a okazało się że to niedziela a ona będzie dopiero we wtorek 9.01 bo jest miesiąc na urlopie. I jeden dzień wypada

reklama
Oby te nieprawidłowości unormowały się do badań połówkowych i już potem było mniej stresu, trzymam kciuki.
U mnie ten odstęp między jednym usg a drugim jest dość duży więc z niecierpliwością czekam na ruchy Maleństwa. Jak jest u Was, czujecie już coś konkretnego? U mnie 17tc i coraz częściej od kilku dni mam takie "pukanie" od srodka w jednym miejscu na wysokości jajników po lewej stronie. Wcześniej czułam to tylko kilka razy a teraz jak tylko siądę to coś tam mnie łaskocze:)
Mam do Was jeszcze pytanie o l4, czy lekarz może wystawić na jeden dzień wstecz? Czytałam że może 3 dni wstecz, ale nie wiem jak to jest w praktyce... Bo moja gin się pomyliła, dała mi zwolnienie do 7.01 i wtedy kazała przyjść na kontrolę, a okazało się że to niedziela a ona będzie dopiero we wtorek 9.01 bo jest miesiąc na urlopie. I jeden dzień wypada
U mnie wizyta 4 stycznia u lekarza w malopolsce bo akurat tam będziemy u męża rodziny a chce wziąść tylko l4 bo powirdzialm w pracy ze nie wracam od stycznia do pracy. W pracy rozmawiałam z moją taką jakby przelozona to mówiła że lekarza daje zwolnienie do 3 dni wstecz bo ja powinnam być w pracy 3 stycznia a wizytę mam 4 i miałam dzwonić do niej żeby na 3styczni wpisała mi urlop ale ona powiedziała że lekarz mi da zwolnienie ze wcześniejszą data jak ją o to poproszę a jak nie da to wtedy mi wpisze urlop. Chcę też z tą lekarka skonsultować osobiście ten wynik afp i co ona o tym myśli mimo że jej nie znam a polowkowe nie wiem kiedy będę miała. Obecnie zaczynam 18 tydzień a u mojego lekarza umówione jest na zwykła wizytę 12 stycznia i na tej wizycie umówiony się na polowkowe. Ja od tygodnia może dwóch czuje z prawej strony od jajnikow takie czasem jakby lekkie ruchy a wiem że z tej strony przytulony jest maluszek więc chyba to w końcu to :-)

Torbiele w główce znalazł. Na prenatalnym mózg był czysty zdrowy a na ostatnim usg były już torbiele o której mówił że na 80% się wchlona i nie ma się co tym przejmować. Ja z wątroba nie mam żadnych problemów przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo a lekarz tak jak mówię, wysłałam mu wynik i zapytałam czy jest w porządku to odpisał krótko "wynik graniczny".

Myślę, że na podstawie takich wyników lekarz nie powie nic więcej. Tak jak pisały dziewczyny ważne jest to czy wynik graniczny, ale w normie, czy poza normą. Na ten moment spróbuj się nie niepokoić i poczekać na badanie połówkowe. Robisz je u certyfikowanego lekarza? Skoro torbiele mogą się wchłonąć to na połówkowym już może nie być po nich śladu. Wiem, że to trudne. W pierwszej ciąży u młodego wykryli jakieś zwapnienie w serduszku i właściwie do końca ciąży żyłam w niepewności. finalnie okazało się, że to nic poważnego. Głowa do góry :)

Ja dzisiaj narzekam. Byłam u gin. No i zaczęła pytać o tą przezierność (nie jestem w najniższej gr ryzyka, tylko tej następnej ) i pytała o PAPPA, którego nie zrobiliśmy. Pyta czy coś jeszcze było nie tak. My że tylko to. No to ona, że w takim razie jest jeszcze ok.

No i mi o to jej "jeszcze" chodzi. Zasiała ziarno niepewności i teraz się boję. Mam mdłości, ale to chyba ze strachu [emoji22]

Mam pytanie. Co mi da jeśli się dowiem że PAPPA będzie nieprawidłowy? Czy będzie można pomóc jakoś dziecku czy chodzi tylko o naszą świadomość że coś może być nie tak?

Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom

PAPPA to czysta statystyka. Nie udzieli 100% odpowiedzi na pytanie czy dziecko jest zdrowe, czy nie. Taką pewność da tylko badanie inwazyjne jak np. amniopunkcja lub test NIFTy, ale ten z kolei jest bardzo drogi. No i co ważne PAPPA określa tylko ryzyko trisomii, a podwyższona przezierność może mieć także inne przyczyny. A co najważniejsze, wysoka przezierność może występować u zupełnie zdrowych dzieci :)

Właśnie nic mi ten lekarz więcej nie odpisał i czekam aż napiszę na mojego ostatniego maila. Certyfikatu nie ma ale wiem że to jeden z najlepszych u mnie w mieście i mi ufam. Pewnie znowu odpisze mi koło północy. Wizytę mam u niego dopiero 12 stycznia i wtedy umowie się na polowkowe z nim

Myślę, że na podstawie takich wyników lekarz nie powie nic więcej. Tak jak pisały dziewczyny ważne jest to czy wynik graniczny, ale w normie, czy poza normą. Na ten moment spróbuj się nie niepokoić i poczekać na badanie połówkowe. Robisz je u certyfikowanego lekarza? Skoro torbiele mogą się wchłonąć to na połówkowym już może nie być po nich śladu. Wiem, że to trudne. W pierwszej ciąży u młodego wykryli jakieś zwapnienie w serduszku i właściwie do końca ciąży żyłam w niepewności. finalnie okazało się, że to nic poważnego. Głowa do góry :)

PAPPA to czysta statystyka. Nie udzieli 100% odpowiedzi na pytanie czy dziecko jest zdrowe, czy nie. Taką pewność da tylko badanie inwazyjne jak np. amniopunkcja lub test NIFTy, ale ten z kolei jest bardzo drogi. No i co ważne PAPPA określa tylko ryzyko trisomii, a podwyższona przezierność może mieć także inne przyczyny. A co najważniejsze, wysoka przezierność może występować u zupełnie zdrowych dzieci :)
NIFTY nie daje 100% pewności i niestety, ale były przypadki wyników fałszywie pozytywnych - trochę się wgłębiałam w temat, bo rozważałam zrobienie tego testu ze względu na wiek. 100% to tylko amniopunkcja

Ostatnia edycja:
NIFTY nie daje 100% pewności i niestety, ale były przypadki wyników fałszywie pozytywnych - trochę się wgłębiałam w temat, bo rozważałam zrobienie tego testu ze względu na wiek. 100% to tylko amniopunkcja
Tak właśnie mi się wydawało, że niestety te inwazyjne są najpewniejsze

Jeju, ta krzywa cukrowa mnie przeraża :( Ostatnio po powrocie do domu prawie straciłam przytomność - ręce mi się trzęsły, pociłam się niesamowicie i cała byłam jak dętka - w taką mega hipoglikemię wpadłam :( Teraz na razie nie mam jeszcze tendencji do hipoglikemii reaktywnej, ale jak co 2h nie zjem to zaczynam mieć nudności ...
No, jeszcze w dodatku musiałam to świństwo 2 razy pić, bo po pierwszej porcji szybciutko zwróciłam całość...

Jeju, ta krzywa cukrowa mnie przeraża :( Ostatnio po powrocie do domu prawie straciłam przytomność - ręce mi się trzęsły, pociłam się niesamowicie i cała byłam jak dętka - w taką mega hipoglikemię wpadłam :( Teraz na razie nie mam jeszcze tendencji do hipoglikemii reaktywnej, ale jak co 2h nie zjem to zaczynam mieć nudności ...
No, jeszcze w dodatku musiałam to świństwo 2 razy pić, bo po pierwszej porcji szybciutko zwróciłam całość...
ja w poprzedniej ciąży robiłam krzywą cukrową 3 razy... bo w tym czasie zmieniły się normy i moja gin kazała mi powtarzać, bo wg nowych norm było ok, a wg starych miałabym lekką cukrzycę. masakra, aż mnie trzęsie jak sobie przypomnę...

reklama

Mój lekarz tak nie chciał mi wypisać. Wypisuje l4 w dniu wizyty, albo na dzień później.

Do góry