reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Cześć Dziewczyny :) Czy mogę do Was dołączyć :) Mam termin na 21.06.2017 wg OM , ale według ostatniego usg mam na 18.06.2017. Od dłuższego czasu szukam fajnego forum do pogadania i widzę ,że tutaj atmosfera jest naprawdę przyjazna :) Zaraz się wezmę za przeczytanie całego wątku.
Witaj i się rozgość! Napisz coś więcej o sobie ;)

reklama
ja się sama wykluczyłam z czegokolwiek , nadgarstek mi podziękował za uwagę , tak boli że nawet pustego kubka nie udźwignę :(

Odebrałam wyniki TSH - 2,5... niedużo spadło (było 3,15 a norma dla kobiet w ciąży to 2,35). Lekarz zwiększył mi dawkę leku z 50 g do 75 g... po usg tarczycy okazało się że mam guzek 7 mm. Na razie nie groźny, ale po porodzie trzeba będzie zrobić biopsję.

Pierwszy raz w ogóle trafiłam na takiego szczegółowego i dociekliwego endokrynologa. Siedziałam u niego prawie godzinę, dokładnie omawialiśmy moje wszystkie wyniki, historię chorób i wyobraźcie sobie, że jedną z przyczyn mojego szybkiego nabierania wagi przed ciążą mogła być choroba autoimmulogiczna, która z kolei wywołała stan zapalny tarczycy. Ta choroba mogła wziąć się z bardzo dużego stresu po śmierci bliskiej mi osoby (1,5 roku temu). W szoku byłam...
Poprzedni lekarz u ktorego byłam miesiąc temu nic nie widział na usg i stwierdził, że taki poziom TSH (miałam 3,15) jest niegroźny. A figa... nieleczona tarczyca w ciąży może skutkować utratą ciąży i gdybym wtedy nie dostałam leku teraz miałabym ponad 6-7..

A i jeszcze jedna sprawa ważna dla dziewczynek tarczycowych.. w okolicach 20 tc lekarz kazał mi zrobić badania TRAb, ponieważ choroba matki może wpływać na rozwój dziecka i spowodować u niego problemy z tarczycą. Tak więc dziewczynki, które leczą wysokie TSh popytajcie swoich lekarzy o badania na przeciwciała TRAb.

Czyli masz Hashimoto? Niestety tak naprawdę nie ma metody leczenia tej choroby (jak wszystkich autoimmino) jedynie wspomaganie. U mnie cuda potrafiła zdziałać dieta- bezglutenowa i beznabialowa. Było cieżko ale naprawdę dobre wyniki miałam. Teraz wróciłam do normalnego jedzenia i niedość ze sie czuje fatalnie to hormony szaleją.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Zapomniałam wam napisać. Wczoraj jak byłam u ginekologa. To zapytałam go o cytomegalie. Powiedział, że to badanie np nie jest wpisane w kartę ciąży. Bo robi się je wtedy kiedy ktoś jest w grupie ryzyka. Czyli np ma zwierzęta w domu itp. Powiedział , że mogę zrobić ale on nie widzi powodu.

Zapomniałam wam napisać. Wczoraj jak byłam u ginekologa. To zapytałam go o cytomegalie. Powiedział, że to badanie np nie jest wpisane w kartę ciąży. Bo robi się je wtedy kiedy ktoś jest w grupie ryzyka. Czyli np ma zwierzęta w domu itp. Powiedział , że mogę zrobić ale on nie widzi powodu.
A da Ci skierowanie na nfz może?

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Na pewno mi da na następnej wizycie jak coś. Mam 5 stycznia . I nie chciałam teraz bo są święta i juz nie mam zamiaru latać z samą cytomegalią. Za 2 tyg da mi na morfologie itp to jak tylko będę chciała też cytomegalie powinien mi wypisać. [emoji4][emoji9]
Ooooo to też zapytam :)

Ja dzis tylko jeszcze pakowanie prezentów i możemy sie byczyć. I znowu dylemat czy sie wyspać czy coś oglądanąć?

Zaliczyłam wizytę u gina. Oczywiście płci nie zdradził, powiedział ze dopiero po 20tc i niestety przyplątała mi sie jakaś infekcja :( Nie chce siać paniki co do kolejnych badan, ale pamietam że któraś kiedyś pytała czy robi ktoś biocenozę/ czystość pochwy. Ja regularne co 2 mce. Zrobiłam 5tyg temu ale wynik nie przyszedł na ostatnią wizytę, dzis lekarz sprawdza a tam jakiś grzybek :( najgorzej ze nie mam żadnych objawów!!!! Nic!!! W szoku byłam bo tak chodzę z tym syfem od conajmniej 5 tygodni!!! Lekarz mówi ze wlasnie takie bezobjawowe infekcje najgorsze i najbardziej niebezpieczne bo mogą poważnie zagrozić dziecku, dlatego warto badać.

Ooooo to też zapytam :)

Pewnie , że tak.
W 1 ciąży chodziłam prywatnie . Co 2 tyg 100 zł. Leki płatne 100%. Badania wszystkie sama płaciłam. Tyle co ja kasy wydałam to nie chce liczyć [emoji23] jeszcze za poród. Teraz już nie bd szatac kasa . Nie po to się na NFZ płaci.
Najlepsze jest to ze chodzę do tego samego lekarza co w 1 ciąży. I nie czuje żeby mnie gorzej traktował. Wręcz lepiej teraz niż prywatnie [emoji23]

reklama
Ja dzis tylko jeszcze pakowanie prezentów i możemy sie byczyć. I znowu dylemat czy sie wyspać czy coś oglądanąć?

Zaliczyłam wizytę u gina. Oczywiście płci nie zdradził, powiedział ze dopiero po 20tc i niestety przyplątała mi sie jakaś infekcja :( Nie chce siać paniki co do kolejnych badan, ale pamietam że któraś kiedyś pytała czy robi ktoś biocenozę/ czystość pochwy. Ja regularne co 2 mce. Zrobiłam 5tyg temu ale wynik nie przyszedł na ostatnią wizytę, dzis lekarz sprawdza a tam jakiś grzybek :( najgorzej ze nie mam żadnych objawów!!!! Nic!!! W szoku byłam bo tak chodzę z tym syfem od conajmniej 5 tygodni!!! Lekarz mówi ze wlasnie takie bezobjawowe infekcje najgorsze i najbardziej niebezpieczne bo mogą poważnie zagrozić dziecku, dlatego warto badać.

Ja przed świętami miałam właśnie iść na badanie czystości pochwy . Kurde nie chciało mi się. Mało czasu miałam. Teraz to mnie wystraszyłas. Lecę pierwszego dnia po świętach. [emoji23][emoji23]

Do góry