Witaj i się rozgość! Napisz coś więcej o sobieCześć Dziewczyny Czy mogę do Was dołączyć Mam termin na 21.06.2017 wg OM , ale według ostatniego usg mam na 18.06.2017. Od dłuższego czasu szukam fajnego forum do pogadania i widzę ,że tutaj atmosfera jest naprawdę przyjazna Zaraz się wezmę za przeczytanie całego wątku.
reklama
yoohoosek
Fanka BB :)
Odebrałam wyniki TSH - 2,5... niedużo spadło (było 3,15 a norma dla kobiet w ciąży to 2,35). Lekarz zwiększył mi dawkę leku z 50 g do 75 g... po usg tarczycy okazało się że mam guzek 7 mm. Na razie nie groźny, ale po porodzie trzeba będzie zrobić biopsję.
Pierwszy raz w ogóle trafiłam na takiego szczegółowego i dociekliwego endokrynologa. Siedziałam u niego prawie godzinę, dokładnie omawialiśmy moje wszystkie wyniki, historię chorób i wyobraźcie sobie, że jedną z przyczyn mojego szybkiego nabierania wagi przed ciążą mogła być choroba autoimmulogiczna, która z kolei wywołała stan zapalny tarczycy. Ta choroba mogła wziąć się z bardzo dużego stresu po śmierci bliskiej mi osoby (1,5 roku temu). W szoku byłam...
Poprzedni lekarz u ktorego byłam miesiąc temu nic nie widział na usg i stwierdził, że taki poziom TSH (miałam 3,15) jest niegroźny. A figa... nieleczona tarczyca w ciąży może skutkować utratą ciąży i gdybym wtedy nie dostałam leku teraz miałabym ponad 6-7..
A i jeszcze jedna sprawa ważna dla dziewczynek tarczycowych.. w okolicach 20 tc lekarz kazał mi zrobić badania TRAb, ponieważ choroba matki może wpływać na rozwój dziecka i spowodować u niego problemy z tarczycą. Tak więc dziewczynki, które leczą wysokie TSh popytajcie swoich lekarzy o badania na przeciwciała TRAb.
Czyli masz Hashimoto? Niestety tak naprawdę nie ma metody leczenia tej choroby (jak wszystkich autoimmino) jedynie wspomaganie. U mnie cuda potrafiła zdziałać dieta- bezglutenowa i beznabialowa. Było cieżko ale naprawdę dobre wyniki miałam. Teraz wróciłam do normalnego jedzenia i niedość ze sie czuje fatalnie to hormony szaleją.
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
U
użytkownik 167877
Gość
Zapomniałam wam napisać. Wczoraj jak byłam u ginekologa. To zapytałam go o cytomegalie. Powiedział, że to badanie np nie jest wpisane w kartę ciąży. Bo robi się je wtedy kiedy ktoś jest w grupie ryzyka. Czyli np ma zwierzęta w domu itp. Powiedział , że mogę zrobić ale on nie widzi powodu.
A da Ci skierowanie na nfz może?Zapomniałam wam napisać. Wczoraj jak byłam u ginekologa. To zapytałam go o cytomegalie. Powiedział, że to badanie np nie jest wpisane w kartę ciąży. Bo robi się je wtedy kiedy ktoś jest w grupie ryzyka. Czyli np ma zwierzęta w domu itp. Powiedział , że mogę zrobić ale on nie widzi powodu.
Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom
U
użytkownik 167877
Gość
Na pewno mi da na następnej wizycie jak coś. Mam 5 stycznia . I nie chciałam teraz bo są święta i juz nie mam zamiaru latać z samą cytomegalią. Za 2 tyg da mi na morfologie itp to jak tylko będę chciała też cytomegalie powinien mi wypisać. [emoji4][emoji9]
Ooooo to też zapytamNa pewno mi da na następnej wizycie jak coś. Mam 5 stycznia . I nie chciałam teraz bo są święta i juz nie mam zamiaru latać z samą cytomegalią. Za 2 tyg da mi na morfologie itp to jak tylko będę chciała też cytomegalie powinien mi wypisać. [emoji4][emoji9]
Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom
yoohoosek
Fanka BB :)
Ja dzis tylko jeszcze pakowanie prezentów i możemy sie byczyć. I znowu dylemat czy sie wyspać czy coś oglądanąć?
Zaliczyłam wizytę u gina. Oczywiście płci nie zdradził, powiedział ze dopiero po 20tc i niestety przyplątała mi sie jakaś infekcja Nie chce siać paniki co do kolejnych badan, ale pamietam że któraś kiedyś pytała czy robi ktoś biocenozę/ czystość pochwy. Ja regularne co 2 mce. Zrobiłam 5tyg temu ale wynik nie przyszedł na ostatnią wizytę, dzis lekarz sprawdza a tam jakiś grzybek najgorzej ze nie mam żadnych objawów!!!! Nic!!! W szoku byłam bo tak chodzę z tym syfem od conajmniej 5 tygodni!!! Lekarz mówi ze wlasnie takie bezobjawowe infekcje najgorsze i najbardziej niebezpieczne bo mogą poważnie zagrozić dziecku, dlatego warto badać.
Zaliczyłam wizytę u gina. Oczywiście płci nie zdradził, powiedział ze dopiero po 20tc i niestety przyplątała mi sie jakaś infekcja Nie chce siać paniki co do kolejnych badan, ale pamietam że któraś kiedyś pytała czy robi ktoś biocenozę/ czystość pochwy. Ja regularne co 2 mce. Zrobiłam 5tyg temu ale wynik nie przyszedł na ostatnią wizytę, dzis lekarz sprawdza a tam jakiś grzybek najgorzej ze nie mam żadnych objawów!!!! Nic!!! W szoku byłam bo tak chodzę z tym syfem od conajmniej 5 tygodni!!! Lekarz mówi ze wlasnie takie bezobjawowe infekcje najgorsze i najbardziej niebezpieczne bo mogą poważnie zagrozić dziecku, dlatego warto badać.
U
użytkownik 167877
Gość
Pewnie , że tak.
W 1 ciąży chodziłam prywatnie . Co 2 tyg 100 zł. Leki płatne 100%. Badania wszystkie sama płaciłam. Tyle co ja kasy wydałam to nie chce liczyć [emoji23] jeszcze za poród. Teraz już nie bd szatac kasa . Nie po to się na NFZ płaci.
Najlepsze jest to ze chodzę do tego samego lekarza co w 1 ciąży. I nie czuje żeby mnie gorzej traktował. Wręcz lepiej teraz niż prywatnie [emoji23]
reklama
U
użytkownik 167877
Gość
Ja przed świętami miałam właśnie iść na badanie czystości pochwy . Kurde nie chciało mi się. Mało czasu miałam. Teraz to mnie wystraszyłas. Lecę pierwszego dnia po świętach. [emoji23][emoji23]Ja dzis tylko jeszcze pakowanie prezentów i możemy sie byczyć. I znowu dylemat czy sie wyspać czy coś oglądanąć?