No niby tak Azula – tylko czy my wiemy co też w głowach naszych dzieci siedzi? Są różne opinie co do wczesnego nocnikowania i za każdą idą dobre argumenty. Tak jak napisała As to w dużej mierze zależy od dziecka. Ale z drugiej strony jeżeli dziecko potrafi wyrobić sobie swój rytm dnia, uzależnić się np. od smoczka albo mieć swoją ulubioną zabawkę czy kubek do picia, to istnieje cień szansy, że skuma o co chodzi z nocnikiem. Wiadomo, że pewnie słownie zasygnalizuje to w wieku 1,5 – 2 lat, ale być może w jakiś inny, sobie znany sposób powie mi o tym wcześniej. Inna sprawa, że bez treningu, sikania na nocnik się nie nauczy nigdy, a nie bardzo mi się widzi, żeby w wieku 3 lat sikał w pieluchę bo wtedy będę miała problem żeby znaleźć mu przedszkole.
reklama
azula
Fanka BB :)
Katul Sp Zbysiu nie mówił po prostu zaczoł z siebie ściągać gaciętaJak tylko Kubuś nie będzie protestował to niczego złego mu sadzaniem na nocnik nie robisz.Ja czekam do lata i wtedy pierwsze próby samodzielnego robienia poedjmiemy.Lato to lato mała może w cienkich gatkach biegać.No zbyt długie czekanie też jest złe :-(faktycznie trzylatek w pamkach tak cały czas (no bo noc lub przeziębienie jeszcze usprawiedliwiają) jest już mało fajne
andav
juchuuuuu a ja musze sie pochwalic bo dzis mielismy nasza pierwsza kupe w nocniku wprawdzie dla mlodego nie bylo roznicy czy to nocnik czy pielucha ale dla mnie tak bo dubcia byla o niebo czysciejszawstawilabym zdjecie tego zjawiska ale nie bede przesadzac hahahah- no na prawde bylam dzis happy ze sie nareszcie cos zlapalo
andav
mojemu za pierwszym razem tez, wystraszyl sie ale probowalam, wyglupialam sie zeby skojarzyl to z czyms fajnym i smiesznym i teraz laskocze go w stopki jak siedzi i sie smieje .... a ile wy czasu trzymacie smyki na nocnikach- pytanie do mam wysadzajacych??
fiore
Andav nie chodzilo o to jak pokazywac radosc,klaskaniem,poklepywaniem czy usmiechem ;-)Malpka byla dla przykladu,nie zeby porownywac nasze maluchy do nich,ale zeby nie pisac o czyims dziecku.Zagmatwalam,ale licze ze zrozumiecie.
Podsumowujac,ja moje dzieci nocnikuje na moj sposob,a kazda z nas robi co uwaza za sluszne
Podsumowujac,ja moje dzieci nocnikuje na moj sposob,a kazda z nas robi co uwaza za sluszne
andav
Fiore ja wiem ze zadnej z naszych dzieci do malpek nie przyrownalas ale dalas to porownanie to wyszlam z zalozenia ze do swoich tak nie robisz i bylam ciekawa jak w takim razie okazujesz im radosc ze cos dobrze zrobily- nie mowie juz o V. bo juz jest duza ale raczej o L.
fiore
Andav no ja nie klaszcze,nie skacze,nie wykrzykuje brawooo Mowie z usmiechem,slodszym glosem.Moje dzieci rozumieja jego barwe.Ja nie krzycze,ale zmieniam ton glosu i np.moja starsza wie,ze cos jest nie tak i Leo tak samo.Nie wiem jak u innych.
Co do V.dzis zrobila kupe w majtki i prosi mnie o pieluche.Ma prawie 3lata i tu sie zaczyna robic problem
Co do V.dzis zrobila kupe w majtki i prosi mnie o pieluche.Ma prawie 3lata i tu sie zaczyna robic problem
reklama
Andav ja trzymam krótko, ale to głównie z tej przyczyny, że zwykle Kuba chwilę po tym jak go posadzę to od razu coś zrobi. Daję mu posłuchać wtedy przez chwilę lambady (bo akurat taki jest nasz nocnikowy repertuar) i ściągam. Zdarzyło się fakt kilka razy, że nic nie zrobił, to wtedy około 10 minut czekałam i go ściągałam. Ale tak jak wcześniej pisałam u nas Kuba nigdy nie protestował przed siedzeniem na nocniku więc pewnie każdy maluch inaczej usiedzi „na tronie”.