reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowe mamy :)

moje dziecko podobnie jak Gabrysia Elizy obrazilo sie na butelke :-( a tak pieknie juz pila z butli.
moj powrot do pracy tuz tuz, a zołzik takie numery odwala.
jutro debiut kleikowy wieczorem, ale wyglada na to ze z lyzeczki. a juz sie zaopatrzylam nawet w smoczek do kaszki.
Dagmar, my mamy podobny problem z waga i lekarz kazal zaczac od sokow, potem owoce, a nastepnie warzywa. jesli przez 2 tyg. nic sie nie poprawi waga malucha to badanie moczu i usg brzuszka mamy zrobic.

reklama
Ja dzis kupilam butelke z Canpola i smoczek do kaszki,podalam troche kleiku i nawte wypil gdzies okolo 30 ml:tak:wiec moze sie przekona do butelki;-)potem dalam mu łyzeczka ale chyba nie bardzo wiedzial jak to sie je:-Di nie bardzo mu chyba smakowalo sztuczne mleczko:eek:no ale bedziemy probowac dalej;-)

no tak średnio jestem zadowolona ,bo takie pobodke ,raz o 3 to ja mialam przez pierwsze 1,5 miesiaca ...pozniej spała już cała nocke do 7-7.30 wiec już do tego się przyzwyczaiłam:tak: mam nadziej ,ze niebawem wróci całonocne spanie, bo dla mnie jest to mega wykańczające ,nawet jak ma być to tylko raz w nocy...
Moja Gabrysia również je raz w nocy ok godz.2-3.Od praiwe dwóch tygodni walczymy z zapaleniem oskrzeli.Masakra.Nie chce jeśc przez lejący się katar.Kaszle jak gruźlik ,dusi się.Próbowałam jej dawać moje odciągnięte mleko strzykawką ale też nie chciała.Zjadła tylko 10 ml.

misio, jak Maciek miał katar to też nie chciał jeść dlatego przed każdym karmieniem odciągałam mu gilki z noska... Jak widział fridę to strasznie się wkurzał, no ale w efekcie mógł oddychać podczas jedzenia więc było ok ;-)
Polecam kropelki do nosa Nitrivin. Maćkowi katar przeszedł po 3 dniach ich stosowania ;-)

kobitki tak czytam o tym " magicznym" kleiku ryżowym i coraz bardziej mi się podoba
za mną kiepska noc Alanek pierwszy raz spał w swoim pokoju i w efekcie budził sie co chwilkę a o 5 wziełam go do nas bo jużn mi się nie chciało latac do niego
a tak ładnie spał w Polsce budzi się tylko o 2 i ok 4-5
tak więc pojechałam dziś po większe smoczki bo ja nadal mam 0+
kupiłam juz 6+ bo tak sobie pomyślalam że przez te mniejsze kleik nie przeleci powiedzcie czy dobrze zrobiłam czy może jednak powinnam kupic te 3+ wspomnę że używam butelek TTrozglądalam się ale nie widziałam smoczków do kaszek może tu takich nie mają
w Polsce pani doktor powiedziała mi że Alanek jest duży i samo mleko do 6 miesiąca może mu nie wystarczac i że za ok. 2 tyg. powinnam mu rozszerzac dietę

sama nie wiem co myślec

Ola, smoczek 6+ powinien zostać 6+ moim zdaniem, nie na darmo ktoś go tak oznaczył :) A jeśli chodzi o kleik/kaszkę , to TT ma do kaszek ale tez 6+, wiec chyba najlepiej podawać albo łyżeczką, albo ew. niekapkiem TT 4+. Nie wiem jak dziewczyny, ale ja zostawiam smoczki 6+ jak bedzie mialo dziecko 6+ albo przynajmniej w w okolicy 6, a nie w okolicy 4 m-cy.
A ja uzywam nadal smoczków 0+ do odciąganego mleczka, i czasami 1+ (ja uzywam akurat Aventa) , który ma dwie maleńkie dziurki zamiast jednej. Tych wielodziurowych (3+) to bym sie nie odważyła, żeby nie zobaczyl, ze z cycusia gorzej leci.

P.S. W końcu ulegałam dziś pokusie i dałam Lolkowi parę łyżeczek marchewki z jabłkiem hippa :-) Ech.... a to dlatego, że prawie mu wysypka juz zniknela (wszystkie masci byly do dupy, najlepiej pomogło nie robienie niczego..... ) no i chrupałam dzis sama marchewkę rano i on tak się błagalnie patrzył, ze nie wytrzymałam. Zapytałam się "chcesz marcheweczki? " a on zrobił "taaaaaaaaaaaaaaa" . NO TO JAK MOGŁAM ODMÓWIĆ ? :D

postanowione dziś Alanek dostaje kleik na kolację zobaczymy jak to będzie czy załapie z butli bo szczerze to butelki nie podawałam chyba z 3 tyg. zobaczymy czy pamieta
dzisiejsza noc to porażka budził się co godzinę a piersi jak flaczki mleko nie nadążało nachodzic
mam tylko pytanie w jakich proporcjach podawac kleik ile łyżeczek na ile mleka bo ja mam kleik z bobvity i tam jest przepis na gęsty podawany łyżeczką a mi się wydaje że na pierwszy raz to lepiej jak coś rzadkiego podam

kobitki tak czytam o tym " magicznym" kleiku ryżowym i coraz bardziej mi się podoba
za mną kiepska noc Alanek pierwszy raz spał w swoim pokoju i w efekcie budził sie co chwilkę a o 5 wziełam go do nas bo jużn mi się nie chciało latac do niego
a tak ładnie spał w Polsce budzi się tylko o 2 i ok 4-5
tak więc pojechałam dziś po większe smoczki bo ja nadal mam 0+
kupiłam juz 6+ bo tak sobie pomyślalam że przez te mniejsze kleik nie przeleci powiedzcie czy dobrze zrobiłam czy może jednak powinnam kupic te 3+ wspomnę że używam butelek TTrozglądalam się ale nie widziałam smoczków do kaszek może tu takich nie mają
w Polsce pani doktor powiedziała mi że Alanek jest duży i samo mleko do 6 miesiąca może mu nie wystarczac i że za ok. 2 tyg. powinnam mu rozszerzac dietę

sama nie wiem co myślec
ja kupiłam kilka dni temu ( i dzięki Bogu!!!!) bo od kilku dni jesteśµy na anty refluksowym a ono jest gęste.leci przez +6 i to też nie ciurkiem...a byłam już zdesperowna i sama poszerzyłam dziurke,ale przegiełam bo widzę przez nią Katowice(....z uk):laugh2:...wiec smoczek '1' poszedł do kosza ...no i używamy +6...też się wkurza ,że płynnie nie leci ale przynajmniej leci!butelki mamy z TT .

Jak czytam co Wasze dzieciaczki juz jadły to korci mnie ,żeby tez spróbować.Jak na razie walczymy nadal z zapaleniem oskrzeli więc może się jeszcze wstrzymamy.Jak do tej pory żaden lekarz nie kazał mi wprowadzać dodatkowego jedzenia .Gabrysia waży 6 kg ale urodziła sie 2,6 kg.Dzisiaj cześciej wisi przy cycu mam nadzieję ,że powoli jej przechodzi.Próbowałam Nasivinu i odciągałam frida ale ostatnio lekarz nie pozwala już tak często ociągać ,bo mówi ,że śluzówka nosa się podrażni.

reklama
postanowione dziś Alanek dostaje kleik na kolację zobaczymy jak to będzie czy załapie z butli bo szczerze to butelki nie podawałam chyba z 3 tyg. zobaczymy czy pamieta
dzisiejsza noc to porażka budził się co godzinę a piersi jak flaczki mleko nie nadążało nachodzic
mam tylko pytanie w jakich proporcjach podawac kleik ile łyżeczek na ile mleka bo ja mam kleik z bobvity i tam jest przepis na gęsty podawany łyżeczką a mi się wydaje że na pierwszy raz to lepiej jak coś rzadkiego podam

Ola ja też mam butelki TT i do kaszki kupiłam smoczek 3+ z tym że musiałam lekko powiekszyć dziurkę!
A kleik robiłam tak..na 150 lub 180 ml mleka wsypywałam 3 miarki kleiku (miarki od mleka:-))..czasem moze sypło mi się troche więcej:-D

Ale ja zrezygnowałam z kleiku bo po pierwsze wcale dłużej nie spał po nim ( jak o 20 zjadł to budził się najpóźniej o 1) a po drugie budził się przed 7 i stękał przy robieniu kupy:wściekła/y: Nie miał zaparć bo dawałam tez jabłuszko ale jakoś ciężej było mu zrobić tą kupę..no i ta godzina:szok::szok::-D
Teraz daję samo modyfikowane mleko po kąpaniu i też zdaży mu się spać nawet do 1.30!!! I śpi rano do 7..oczywiście z pobudkami na cycusia w nocy:-D

Do góry