reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cycowe mamy :)

Faktycznie kiedyś uważano ,że gluten nalezy wprowadzać dopiero po 9 miesiącu ale według najnowszych zaleceń dziecko powinno otrzymać niewielką ilość kaszki manny już w 5-6 miesiącu życia.ma to działać jak szczepionka na celiaklię.

reklama
Faktycznie kiedyś uważano ,że gluten nalezy wprowadzać dopiero po 9 miesiącu ale według najnowszych zaleceń dziecko powinno otrzymać niewielką ilość kaszki manny już w 5-6 miesiącu życia.ma to działać jak szczepionka na celiaklię.

Według najnowszych zalecen gluten wprowadzamy po 6 miesiącu a nie po 4 a to spora różnica!
Ja nie rozumiem jednego, dzieci to nie króliki doświadczalne a zaczekać troszke i byc ostrożniejszym jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

Ostatnia edycja:
Według najnowszych zalecen gluten wprowadzamy po 6 miesiącu a nie po 4 a to spora różnica!
Ja nie rozumiem jednego, dzieci to nie króliki doświadczalne a zaczekać troszke i byc ostrożniejszym jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

no własnie jestem troche tym zaskoczona
ostatnio robiłam zakupy słoikowe dla małej
i tam widzialam z Hippa kaszke manne lub kaszke mleczna z biszkoptami na dobranoc po 4 miesiacu
i oczywiscie zawiera gluten
czy cos w tej sprawie sie zmieniło????
ja mam zamiar podac gluten około 6 miesiaca

Co do glutenu to nie mam pojęcia i sama jestem ciekawa.

Dziewczyny a ile razy dziennie wasze dzieci robią kupę? Moja ostatnio robiła tak z 3 a wczoraj już tylko jedną i to taką nie za dużą. Nie zauważyłam, żeby miała zatwardzenie, więc co to może być? Od mojej koleżanki mała też najpierw robiła często a potem zaczęła tak co 2 dni- czy to normalne (też jest tylko na piersi)?

my gluten wprowadzilismy bo byłam u pediatry porozmawiac co zaczac wpraowadzac jak ide od czerwca do pracy i pani powiedziała ze na poczatek pół łyzeczki kaszki manny do mojego mleka co drugi dzień przez tydzień i obserwowac małego;
mały nic innego oprócz kaszki manny nie jadł nic innego bo prawidłowo sie roziwja i przybiera na wadze a gluten wprowadzony w zwiazku z moim powrotem do pracy...
wg. aktualnego schematu zywienia gluten wprowadza się nie pozniej niz w 6 miesiacu;
u nas kupka albo co dwa dni a czasami codziennie i jak robi kupkę to zadnych stęków nic...

Ostatnia edycja:
my gluten wprowadzilismy bo byłam u pediatry porozmawiac co zaczac wpraowadzac jak ide od czerwca do pracy i pani powiedziała ze na poczatek pół łyzeczki kaszki manny do mojego mleka co drugi dzień przez tydzień i obserwowac małego;
mały nic innego oprócz kaszki manny nie jadł nic innego bo prawidłowo sie roziwja i przybiera na wadze a gluten wprowadzony w zwiazku z moim powrotem do pracy...
wg. aktualnego schematu zywienia gluten wprowadza się nie pozniej niz w 6 miesiacu;
u nas kupka albo co dwa dni a czasami codziennie i jak robi kupkę to zadnych stęków nic...
Naprawdę jestem zdziwona... zresztą teraz i pediatrzy jakies inne podejście mają, niektórym dziewczynom juz pozolili w 3 m-cu dzieciom diete rozszerzać.
Ja tez niedługo wracam do pracy ;-) a dziecko nauczyłam pić z butli:tak: na stałe pokarmy czekamy jeszcze.
Co do glutenu to mimo wszystko ostrożna bym była, mój starszy syn miał uczulenie na gluten i skazę białkową i wierzcie mi łatwiej jest zapobiegac niż później leczyć.

Co do kupek to u nas codziennie sa, czasami i dwie;-)

Naprawdę jestem zdziwona... zresztą teraz i pediatrzy jakies inne podejście mają, niektórym dziewczynom juz pozolili w 3 m-cu dzieciom diete rozszerzać.
Ja tez niedługo wracam do pracy ;-) a dziecko nauczyłam pić z butli:tak: na stałe pokarmy czekamy jeszcze.
Co do glutenu to mimo wszystko ostrożna bym była, mój starszy syn miał uczulenie na gluten i skazę białkową i wierzcie mi łatwiej jest zapobiegac niż później leczyć.
no z tymi lakarzami trzeba uwarzac ja wprowadziłam kaszkę mannę i odpukac nic sie nie nie dzieje a powiedz mi Marta jak objawiło sie uczulenie na gluten bo chciałabym o ile by sie cos pojawiło odrazu zauwazyc; moze narazie tez zjadł za mało tej kaszki bo w sumie dałam mu dwa razy po pół łyzeczki

no z tymi lakarzami trzeba uwarzac ja wprowadziłam kaszkę mannę i odpukac nic sie nie nie dzieje a powiedz mi Marta jak objawiło sie uczulenie na gluten bo chciałabym o ile by sie cos pojawiło odrazu zauwazyc; moze narazie tez zjadł za mało tej kaszki bo w sumie dałam mu dwa razy po pół łyzeczki

Luźne, pieniące sie kupki i mial szorstką skórę na rączkach.

reklama
Marta poobserwuj Stasia przez najbliższy co najmniej tydzień i na razie niczego innego mu nie podawaj. Każde dziecko jest inne, wiadomo, inaczej reagują dzieci na nowe pokarmy i alergeny.

OO i widzę, że nasze chłopaki tego samego dnia się urodzili;-)

Do góry