reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cycowe mamy :)

Faktycznie ciągle coś zmieniają w tym schemacie żywienia niemowląt.Wszystko zależy od pediatry jeden powie ,że wprowadzać a drugi ,że zaczekać nawet do 10 miesiąca z tym glutenem.Napewno trzeba być ostrożnym i obserwować dzieciaczka.Moja jak na razie na samym cycu i na nowości poczekamy pewnie do 7 miesiąca.

reklama
maarta100
Odp: Cycowe mamy :)
Marta poobserwuj Stasia przez najbliższy co najmniej tydzień i na razie niczego innego mu nie podawaj. Każde dziecko jest inne, wiadomo, inaczej reagują dzieci na nowe pokarmy i alergeny.

OO i widzę, że nasze chłopaki tego samego dnia się urodzili;-)​
tak, urodzeni w Mikołaja:-)
bede obserwowac Stasia i planuje dopiero za pótora tygodnia wprowadziac jabłuszko z tego wzgledu ze planowałam ze jak wroce do pracy i jak mnie nie bedzie dostawał bedzie przed moim wyjsciem cycuszka potem na sniadanie kaszke potem owoc nastepnie zupke i ja wracam.... zobzczymy jak wyjdzie
beda zawsze zostawiac mleko tez moje....
a Ty Marta bedziesz karmic tylko twoim mlekiem pod Twoja nieobecnosc?

Ja już zaczęłam stopniowe zastepowanie karmienia piersią. Na noc i po spacerze czyli okolo 14 dostaje butlę- mleko mod. Niestety nie udaje mi sie tyle ściągnąć mleka żeby go nakarmić dodatkowo ale może to i lepiej bo jednocześnie będą redukowane karmienia i łatwiej później bedzie odstawić. Rano około 7 będe go karmić piersią, później około 9-10 planuję wprowadzić albo deserek albo jakąs zupkę, w pracy bede miała godz na karmienie więc mniej wiecej o tej godzinie planuję wpadać do domku na karmienie PIotrusia;-) o 11 zasypia na spacerze i spi do 14, więc o 14 mleczko mod a o 16 ja juz będę w domku;-)
W razie draki zawsze niania bedzie mogła mu podac mleko mod;-) albo kaszkę:tak:

Przeczytałam sobie aktualny schemat żywienia niemowląt i rzeczywiście zalecają teraz wprowadzać gluten już wcześniej. Pediatra też tak nam powiedział, ale wtedy sądziłam, że coś mu się pomyliło.
A dziewczyny czym wy podajecie ten kleik na mleku? W butelce czy łyżeczką jakoś?

Ja już zaczęłam stopniowe zastepowanie karmienia piersią. Na noc i po spacerze czyli okolo 14 dostaje butlę- mleko mod. Niestety nie udaje mi sie tyle ściągnąć mleka żeby go nakarmić dodatkowo ale może to i lepiej bo jednocześnie będą redukowane karmienia i łatwiej później bedzie odstawić. Rano około 7 będe go karmić piersią, później około 9-10 planuję wprowadzić albo deserek albo jakąs zupkę, w pracy bede miała godz na karmienie więc mniej wiecej o tej godzinie planuję wpadać do domku na karmienie PIotrusia;-) o 11 zasypia na spacerze i spi do 14, więc o 14 mleczko mod a o 16 ja juz będę w domku;-)
W razie draki zawsze niania bedzie mogła mu podac mleko mod;-) albo kaszkę:tak:
to tez masz dobry sposób- ja własnie tez z jednej strony chciałabym wprowadzic mleko modyfikowane na noc bo jak zacznę chodzic do pracy a Stas sie bedzie budził co 3 godziny to ciezko bedzie wytrzymac w pracy....
ja bede godzinę wczesniej wychodzic bo niestety mam 30 min do pracy wiec nie opłaca mi sie korzystac z przerwy w pracy;
Przeczytałam sobie aktualny schemat żywienia niemowląt i rzeczywiście zalecają teraz wprowadzać gluten już wcześniej. Pediatra też tak nam powiedział, ale wtedy sądziłam, że coś mu się pomyliło.
A dziewczyny czym wy podajecie ten kleik na mleku? W butelce czy łyżeczką jakoś?
ja podawałam kaszke łyzeczką na moim mleku

Ostatnia edycja:
To Staś budzi Ci sie co 3 godz. w nocy na cyca ? Moja je ok 24-1 a potem 5 rano.Ale wszystko się może zmienić.Za to w dzień potrafi co godzinę wisieć.Maarta 100 dobrze ,że niedaleko masz pracę i zdążysz nakarmić w przerwie.

powiem Ci ze od dwóch tygodni cos mu sie zmieniło- wczesnije jadł podobnie jak u Ciebie jedna pobudka w nocy a teraz nieiwem czy sie nie najada czy co...nieiwem
ale dzis niechciało mi sie wstawac i zabrałam go do łóżka i obudził sie tylko raz wiec nieiwem czy niechce wymuszac spania z nami...:-) ale wczesnije nie spał i budził sie raz w nocy

U nas Maciek też przesypiał całe nocki ale mu się odmieniło i teraz wstaje 2-3 razy w nocy ;-)

Dziewczyny, jaki wy macie 'plan' dnia? Jak wasze maluszki wstają po dziennej drzemce to je karmicie, czy raczej przed drzemką?
Bo ja karmię po przebudzeniu i mam troszkę problem z usypianiem Maćka w dzień (lulanie)... a właśnie przed chwilą nakarmiłam go przed drzemką, on się wyciszył, odłożyłam go do łóżeczka, żeby zamknąć okno a Maciek w tym czasie troszkę się pokręcił i zasnął bez wyciągania z łóżka :szok: Może to jest jakaś metoda na niego haha :-D

a ja trace mleko :(
wszystko przez ostatnie nerwy..
dzisiaj w nocy jak mala sie obudzila sciagnela obie piersi o 2.. a o 5 ja nie mialam mleka..i musialam jej mod podac..
dzisiaj bede jeszcze walczyc ale od paru di conajmniej jedno karmienie musze zastapic mlekiem mod.. :(

reklama
Dziewczyny nie wiem czy mnie pamietacie, ale bedac w ciazy mialam wiecej czasu zeby z wami popisac. Teraz troche mi go brakuje, ale staram sie was podczytywac.:tak:
AnOoLa88 - nie martw sie, co prawda ja karmilam od samego poczatku piersia, ale corka malo jadla, slabo przybierala na wadze, tylko spala przy piersi, wiec po m-cu(po konsultacji z pediatra) zaczelo sie dokarmianie mod. Zaczelo sie od 1 butelki na dzien reszte piers a teraz karmie tylko 2 razy piersia (rano i ok 19) a 3 razy butelka. Co prawda tez zauwazam, ze mam mleczka coraz mniej i moze sie skonczyc na jednym karmieniu piersia lub jego zaprzestanie, no ale coz tak czasem bywa. Powiem szczerze, ze i tak wole karmic butelka, bo wiem ile Kasia zjadla i trwa to 3min :tak:A potem wiecej mam czasu dla niej. Ona po po prostu od samego poczatku wisiala na piersi :-(i czasem trwalo to ponad godz i nigdy nie bylam do konca pewna czy jest najedzona.
Dziewczyny jesli dokarmiacie swoje dzieci to ile wam jedza z butelki??

Do góry