reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cycowe mamy :)

dziewczyny zauwazyłam ze mam miej mleka mogłam kiedys scianac 120 ml na raz a teraz 50 ml to maks, czy to zblizajacy sie koniec laktacji czy moze lactinatalu pomoze i wroci mleko
a mam jeszcze jedno pytanko bo chce zaczac podawac małemu kaszkę i wczesniej myslałam zeby podac kaszke manne z mlekiem moim ale jak tak cieńko z moim mlekiem to mogę podac małemu gotową kaszkę manne z bobovity na mleku modyfikowanym jak nigdy nie pił takiego mleczka?
ani ricinus communis ani lactinatal nie pomogą w tworzeniu mleka, mleko tworzy się w głowie;-) Dla mnie to działa jako placebo i idealnie się sprawdza, bo sobie wkręcam, że pomaga no i pomaga :p Jaki ten ludzki umysł bywa głupi ;) Ja też bede chciala na swoim kaszke podawac jak przyjdzie na to pora, i gdzies czytalam jak to zrobic ..hmmm (szukam, szukam... i znalazłam) : kaszkę zalać ciepłą wodą, ale tylko tak żeby dało się ją rozmieszać i żeby była bardzo gęsta, ale bez grudek, potem dodajesz swój pokarm odciągnięty i w temperaturze max 37 stopni i gotowe, ona wychodzi trochę rzadsza niz na modyfikowanym. Trochę ogolny opis, ale nie zaglebialam sie jeszcze mocno w ten temat.

Purchawko czy te 180ml odciagnelas z jednej piersi czy z dwoch?? A jaki uzywasz laktator jesli moge spytac??bo ja mam reczny z Lovi, ale nie polecam:no:Zreszta u mnie tez mleczko w piersiach chyba zaczyna zanikac. Co prawda ja od 2 m-ca dokarmiam tez modyfikowanym, no ale czuje po piersiach, ze laktacja jakby zanikala coraz bardziej:-(Tak sie zastanawialam czy sprobowac jeszcze kupic te granulki albo ten lactinatal.
Dziewczymy, ktore z was uzywaja tych preparatow, bardzo prosze o opinie pliss:tak:
No z jednego cyca , bo drugiego właśnie opitalał mój żarłok :) Laktatorem aventu isis ręcznym. I nie patrz na to co czujesz w piersiach, bo to czy piersi są miekkie czy "pełne" to nie ma nic wspolnego z iloscia mleka ktore sa w stanie wytworzyc :))) Tylko po tym cyz dziecko sie najada mozesz sprawdzac czy masz pokarm :)

reklama
dziewczyny zauwazyłam ze mam miej mleka mogłam kiedys scianac 120 ml na raz a teraz 50 ml to maks, czy to zblizajacy sie koniec laktacji czy moze lactinatalu pomoze i wroci mleko
a mam jeszcze jedno pytanko bo chce zaczac podawac małemu kaszkę i wczesniej myslałam zeby podac kaszke manne z mlekiem moim ale jak tak cieńko z moim mlekiem to mogę podac małemu gotową kaszkę manne z bobovity na mleku modyfikowanym jak nigdy nie pił takiego mleczka?

Powinnas robic to stopniowo i obserwowac maluszka.
Ja mam caly czas miekkie piersi ale jak malego przystawie to czuje jak naplywa,zje ile chce i potem znowu to samo.

Ja od początku nie mogę ściągać laktatorem chyba to jakaś blokada.Już wszpitalu jak mała była oddzielona ode mnie bo miała żółtaczkę miałam problemy ze ściąganiem.Nie dość ,że mało to jeszcze laktator ranił mi brodawki i leciało z krwią:(
Później w domu tez próbowałam mam kilka zamrożonych porcji ale ściągam niewiele najwyżej 60-80ml.Moje dziecko nigdy nie dostawało innego mleka niż moje.Chyba tro co się ściągnie to nie miarodajne a dzieciaczek potrafi sobie wyssać więcej.Przynajmniej mam taką nadzieję.Mala dawno nioe byla ważona więc nie wiem jak ostatnio przybiera na wadze.

Ja też bede chciala na swoim kaszke podawac jak przyjdzie na to pora, i gdzies czytalam jak to zrobic ..hmmm (szukam, szukam... i znalazłam) : kaszkę zalać ciepłą wodą, ale tylko tak żeby dało się ją rozmieszać i żeby była bardzo gęsta, ale bez grudek, potem dodajesz swój pokarm odciągnięty i w temperaturze max 37 stopni i gotowe, ona wychodzi trochę rzadsza niz na modyfikowanym. Trochę ogolny opis, ale nie zaglebialam sie jeszcze mocno w ten temat.
ja od mojego pediatry dostałam tez przepis na kaszke bardzo podobny ugotowac kaszkę manne na wodzie i tej ugotowanej na poczatek pół łyzeczki na 100 ml mleka mojego;
ja zaczynam wprowadzac kaszke bo niestety niedługo do pracy.... i mały z babcia zostanie wiec ,musi uczyc sie juz jescv cos innego zeby go syciło jak mnie nei bedzie... bo cycuszka dostanie przed moim wyjsciem i po powrocie i w nocy

Ja od początku nie mogę ściągać laktatorem chyba to jakaś blokada.Już wszpitalu jak mała była oddzielona ode mnie bo miała żółtaczkę miałam problemy ze ściąganiem.Nie dość ,że mało to jeszcze laktator ranił mi brodawki i leciało z krwią:(
Później w domu tez próbowałam mam kilka zamrożonych porcji ale ściągam niewiele najwyżej 60-80ml.Moje dziecko nigdy nie dostawało innego mleka niż moje.Chyba tro co się ściągnie to nie miarodajne a dzieciaczek potrafi sobie wyssać więcej.Przynajmniej mam taką nadzieję.Mala dawno nioe byla ważona więc nie wiem jak ostatnio przybiera na wadze.
Spróbuj sposobu Purchawki= ściągaj z jednej piersi jak mała ssie z drugiej- mnie bardzo pomogło i kilku innym dziewczynom tez, powodzenia:)
Lidka tez tylko moje mleczko pije a pierwsze odciagniete dostała jak miała 8 dni- musiałam lecieć na zajęcia na uczelnie:) Teraz praktycznie codziennie coś tak pije z butli- oprócz weekendów, bo wtedy nie mam zajęć. A ja sierota dopiero teraz zastanawiam się nad kupnem laktatora. Do tej pory ściągałam ręką albo takim odciagaczem do pokarmu za 10 zł, hihi

Witam
u nas jedzonko znowu wróciło do normalności Alanek je w dzień co 2 godz. tak jak dawniej nie umiem powiedzie co mu było przez te pare dni kiedy jadł co 4 i to z nerwami
dziś w nocy pierwszy raz od jakiś 3 tygodni obudził sie tylko 2 razy tak jak dawniej ale przy wieczornym karmieniu jak po zjedzeniu z jednej piersi podłączyłam go na chwilkę do 2 i załapał i jeszcze troszkę podjadł Czy to oznacza że Alanek się już nie najada? on od urodzenia jadł mi tylko z jednej piersi na zmianę nigdy z dwóch naraz Ostatnio był ważony 17 marca więc nie wiem jak teraz przybiera na wadze trochę mnie to martwi
Dziewczyny czy za kazdym razem jak odciągacie pokarm to sterylizujecie odciągacz i butelki?

mozemy sie pochwalic mamy za soba pierwsza ilość kaszki manny- mały jadł pierwszy raz z łyzeczki super zadowolony i wciągnął az sie uszy trzęsły:-) przygotowałam na swoim mleku....

mozemy sie pochwalic mamy za soba pierwsza ilość kaszki manny- mały jadł pierwszy raz z łyzeczki super zadowolony i wciągnął az sie uszy trzęsły:-) przygotowałam na swoim mleku....
To gratulacje ,że tak ładnie mu poszło ,moja mała nie była ważona od 2 marca i nie mam pojęcia ile waży.Nie wiem czy muszę już jej dawać dodatkowe posiłki.Zaczęła ssać kciuk i to bardzo intensywnie ,może się nie najada? Nie chciałam jej dawać smoka jak do tej pory nie potrzebowała nie wiem co się z nią dzieje?Jak też jak trzeba będzie spróbuję zrobić kaszkę na swoim mleku.

reklama
Do góry