reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cycowanie i butelkowanie - czyli karmienie naszych pociech

Ikasia: jak synowi nie będzie potrzebne mlecko nocą to przestanie się budzić sam. Teraz jest za malutki, ma mały żołądek i nie ma co na sile rozpychac mu i wciskac,zęby godzinę dłużej pospać;) Spokojnie, te nocne pobudki nie trwają wiecznie... 3h to naprawdę bardzo dobrze ci spi, pomyśl jakbys musiała co godzinę wstawać?;)

reklama
Ikasia ja powiem tak moj Alex szybko przesypial noce, praktycznie od poczatku ale jak zaczal zabkowac to zaczal sie budzic i budzil sie do 2 lat...wiec nawet jakbys teraz nauczyla to nie znaczy ze tak zostanie, maly hak nie bedzie glodny to będzie spal.

Hej,
pytanie do mam cycowych - skąd pewność, że nie przekarmiamy Malucha? Pytam w kontekście problemów z brzuszkiem, oczywiście, bo czytam, że przekarmianie może powodować kolkę. Nie brałam takiej ewentualności pod uwagę, tym bardziej, że położne twierdza, że przy karmieniu piersią nie ma czegoś takiego jak górna granica normy przybierania na wadze (a mój dosyć przybiera). Ja karmię Synka na żądanie, czyli właściwie ciągle. Ale nie zmuszam go do jedzenia... więc chyba nie przekarmiam, jak sądzicie?

Yoanna podobno piersią nie da się dziecka przekarmić bo samo je ile potrzebuje a pokarm dostosowuje się do jego potrzeb, tak nam mowili w szkole rodzenia:-)

Yoanna jakbyś przekarmiała to maluch by ulewał. Dajesz dla maluszka smoczka? Bo Adrian miał wzmożony odruch ssania i jadł za dużo - może to nie kolka ale brzuszek go bolał. Jak zaczełam dawać smoczka to się unormowało.

Dona hahaha dobre!

Ostatnia edycja:
Jagus, też tak słyszałam, ale ciekawa byłam Waszych opinii.
Fifka, parę razy zdarzyło mu się ulać, ale bez przesady. Ze smoczkiem mamy problem - Szymon nie jest zainteresowany. Z 2 razy złapał na chwilę. Waham się czy go uczyć. Może po prostu u nas smoka nie będzie. Przynajmniej nie będę musiała oduczać później.
A może to kwestia smoczka, który mu się nie spodobał. Polecacie jakiś?

yoanna mojej siostry synek miał okropne kolki, i w końcu jeden lekarz powiedział, że dziecko po prostu jest przejedzone, jelitka nie nadążały pracować,a on wciąż by jadł, wciąż szukał cyca, i krzyk podkurczanie nóżek, pediatra powiedział, żeby mu dawała co dwie godziny i ma pić nie dłużej niż 10 minut, na początku siostra była niezadowolona no bo przecież piersią karmi się na żądanie, ale była już tak wykończona, że spróbowała i fakt dwa pierwsze dni małemu ssakowi było ciężko się przyzwyczaić, że nie dostaje piciu tak często jak by chciał i też płakał, ale problemy z brzuszkiem zniknęły i już nie wróciły, później druga siostra przerabiała to z córką i poradził to samo.
Ja karmię tak jak mały jest głodny czasem co dwie godziny, czasem co trzy, czasem co godzinę, półtorej, ale problemów z brzuszkiem nie mamy... chociaż dzisiaj dawałam mu częściej niż zwykle i rzeczywiście ulewał, choć raczej mu się to nie zdarza...

Yoanna ja mysle ze mozna przekarmic piersia. Maluszek ma odruch ssania I nie rozroznia zbytnio czemu brzuszek boli...zawsze przy piersi sie uspokoi I na chwile pomoze ale to takie bledne kolo. Ja staram sie nie karmic czesciej niz co 2 godziny...choc nie raz sie nie da. Ale np. Teraz oproznil mi swie pieesi pelne I teraz jeczy I steka I usnac nie moze. A wszysyko przez to ze zjadl I przysnal a ja go do mycia obudzilam I po kompieli znowu chcial. Ja staram sie obserwowac czy glodny I widze roznice..inaczej placze na jesc inaczej jak go cos boli

reklama
Yoanna jeszcze co dk smoczka to mam porownanke Alex smoczkowy Viki nie .alex sie przewrocil czy zabki szly to smoczek go uspokajal a Victora tylko cycek wiec dlugo I wszedzie na mnie wisial my mamgsmoczek tomme tippe.

Do góry