reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cycowanie i butelkowanie - czyli karmienie naszych pociech

reklama
Wiolka ja z reguły najpierw jedna pierś (ok 15-20 min), jak uda sie zasnąć to tak zostawiam, jak sie kręci podnosze do odbicia, czasami pozniej pielucha do zmiany bo w między czasie kupka, pozniej zaczyna sie znowu maraton z drugim cyckiem, najgorzej ok 23 kiedy oprozni dwa cycki, i drze sie dalej z glodu chyba, podaje wtedy mleczko 30 ml, wypija duszkiem, czasami zasnie a czasami znowu maraton cyckowy. W sumie budzi sie w nocy co 1,5 co 2 godziny i wisi na cycku do rana. W dzien sobie odsypiam kiedy ona spi, chociaz nie zawsze sie udaje, podziwiam mamy ktore maja jeszcze inne dzieciaczki pod opieką, jak to pogodzić.

Marcelka- to, że po dwóch cycach nadal płacze wcale nie znaczy że dziecko głodne..potrzebuje Twojej bliskości, ciepla, czuć bicie Twojego serca bo wtedy czuje sie bezpiecznie. Nie zawsze cycus to tylko głód i potrzeba jedzenia. Mój ma juz prawie miesiąc a bywa ze cale dnie na cycku wisi.. Podobno pierwsze 3 miesiące to 4 trymestr ciazy..wiem ze to męczące bo sama nie raz mam chwile zwątpienia..ale podobno to muja:)

dołączam do tych z cycami na wierzchu....
mój niby w nocy śpi ładnie - kąpiemy go koło 20 i 21 idzie spać - pobudki 24,3 i potem od 5 rano zaczyna się problem... - nie ma mowy żebym go odłożyła - nie żeby do łóżeczka - gdzie tam - on nie chce spać obok mnie, a tylko i wyłącznie na mnie, a najlepiej na cycku jako na poduszce - nie koniecznie z sutkiem w buzi, ale jak już wszamie oba, więc śpię na siedząco, a raczej przysypiam od 5 do 7...bo codziennie 7:30 muszę wstać - ogarnąć córę starsza i jego, ubrać, zapakować oboje do auta i odwieźć małą do przedszkola...

a co do cycków miękich to mleko się produkuje na bieżąco, więc nawet jak miękkie mamy to dzieciak zawsze coś sobie wyciągnie...

rannny widze ze nie tylko ja z cycami latam na wierzchu ... ja za kazdym odlozeniem do lozeczka ma nadzieje ze oze tym razem zasnie ... tez sie mloda wscieka przy cycu a po chwili zasypia :| i 5 minut pobudka ... ssie wscieka sie zasypia ... i badz tu czlowieku madry

I ja dołączam. Mojego Małego też nic poza cycami nie interesuje. Pojęcia nie miałam, że tyle tego mleka może z nich wyciągnąć. Jeszcze mu się nie udało dobić do końca, a walczy naprawdę dzielnie... Tylko u nas to nie skok, bo za wcześnie na niego. Bardziej czwarty trymestr trwa sobie... Zamówiłam więc chustę, może jak będzie w ten sposób cały czas przytulony to pozwoli nam wstać z łóżka.

Moja corcia w łóżeczku leży tylko podczas pierwszej drzemki, pozniej sie poddaje i biorę ją do naszego łożka, mąz nie protestuje nawet, woli sie wyspac.

Dziewczyny kiedy te sutki przestana bolec? Jedna rozumiem, ze boli bo byla mocno rozwalina i jeszcze sie nie zagoila.

Laura sie nie najada. Jak jej latwo nie leci to zaczyna sie denerwowac albo zasypia. Zaraz sie budzi i caly dzien te bledne kolo i tak juz kilja dni. Ogolnie malo spala a teraz praktycznie nie spi. Wystarczy ja zostawie. Pomocy, bo nie wyrabiam :(

reklama
Marik- na jakiej podstawie twierdzisz że jej nie starcza? Jedynym wyznacznikiem jest czy przybiera na wadze i czy moczy min 6 pieluch na dobę..mam to samo, czasem już też wymiękam. Mój przybiera w dolnych granicach. Ale widocznie w dlugosc mu idzie po tacie:) glowa do góry, pamietaj caly czas trwa 4 trymedtr ciąży!

Do góry