reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

Czasami tez inaczej patrza na pacjentke ktora ma juz wypracowany swoj system, lub wie z czym to sie je, lub cukrzyca nie jest dla niej pierwsza. Wszystko zalezy od lekarza i wynikow ale generalnie szybkie dzialanie to zazwyczaj prewencja ;-)

@Lokata89 ja na Twoim miejscu wziela bym ten swoj glukometr i potuptala do labu i z kropli krwi z pobrania zrobila rownomierny wynik. Jesli nadal rozniloby sie tak duzo to zmienilabym glukometr najzwyczajniej w swiecie :-)
W senie na morfologię czy jak do labu? Nigdy tak nie robiłam 🙂

reklama
A tak sobie teraz przypomniałam,że jak robiłam krzywa w labie i w sumie glukozę na czczo to też ,kobitka brała kroplówkę krwi i odrazu nakładała na pasek w glukometrze . Po co ?🤔

A tak sobie teraz przypomniałam,że jak robiłam krzywa w labie i w sumie glukozę na czczo to też ,kobitka brała kroplówkę krwi i odrazu nakładała na pasek w glukometrze . Po co ?🤔

Bo jak przekraczasz jakas tam norme- nie bede klamac bo nie pamietam czy to 110 czy 120 to krzywej Ci nie zrobia. Jest to zbyt zagrazajace.
W senie na morfologię czy jak do labu? Nigdy tak nie robiłam 🙂

Tak. Zrob rano podstawowy pomiar glukozy w labolatorium i w czasie pobierania krwi popros aby z tej igielki z zyly kapnela Ci na pasek w glukometrze -bedziesz miala wglad jak bardzo oklamuje Cie glukometr. Btw - jaki masz glukometr?

Bo jak przekraczasz jakas tam norme- nie bede klamac bo nie pamietam czy to 110 czy 120 to krzywej Ci nie zrobia. Jest to zbyt zagrazajace.

Tak. Zrob rano podstawowy pomiar glukozy w labolatorium i w czasie pobierania krwi popros aby z tej igielki z zyly kapnela Ci na pasek w glukometrze -bedziesz miala wglad jak bardzo oklamuje Cie glukometr. Btw - jaki masz glukometr?
Tak zrobię przy następnych badaniach. Dzięki 🙂
Accu Check.
Rozmawiałam nawy o tym z diabetolog i powiedziała, że różnica może wynikać z tego, że musiałam na te badania dojechać, adrenalina działała, potem powrót i dlatego taka różnica (choć 20min od pobrania krwi żylnej, glukometr dalej pokazywał 94, a z krwi wyszło 67) i że krew z palca zawsze jest wyższa niż ta z żyły.

Dziewczyny z insuliną, prośba o poradę. Miałam już unormowane cukry na czczo z 6j insuliny. Przedwczoraj na kolację wyskoczył mi cukier 164 (domowa pizza 🙄) i wczoraj i dzisiaj na czczo znowu mam 92,93. Myślicie, że to po tej nieudanej kolacji tak się trzyma? Reszta pomiarów w ciągu dnia w normie.

Dziewczyny z insuliną, prośba o poradę. Miałam już unormowane cukry na czczo z 6j insuliny. Przedwczoraj na kolację wyskoczył mi cukier 164 (domowa pizza 🙄) i wczoraj i dzisiaj na czczo znowu mam 92,93. Myślicie, że to po tej nieudanej kolacji tak się trzyma? Reszta pomiarów w ciągu dnia w normie.

Moze przez ta pizze zapotrzebowanie na insuline sie troszke zwiekszylo. Jak jutro jeszcze bedzie wysokie to zwieksz wieczorem po prostu o te 2 j czy o 1 j w zalezosci jak masz zalecone. Tu nie ma co kombinowac bo z wiekiem ciazy i tak mozliwe ze bedzie sie to zmieniac.
Mi zawsze tlumaczy diabetolog ze nie ma co sie glowic tylko zwiekszac zeby unormowac :-)

reklama
Moze przez ta pizze zapotrzebowanie na insuline sie troszke zwiekszylo. Jak jutro jeszcze bedzie wysokie to zwieksz wieczorem po prostu o te 2 j czy o 1 j w zalezosci jak masz zalecone. Tu nie ma co kombinowac bo z wiekiem ciazy i tak mozliwe ze bedzie sie to zmieniac.
Mi zawsze tlumaczy diabetolog ze nie ma co sie glowic tylko zwiekszac zeby unormowac :-)
Dzięki, tak pewnie zrobię, jeśli jutro znowu będzie za wysoko. Dziwnie się czuję tak sama operując dawkami tej insuliny, ale właśnie domyślam się, że z wiekiem ciąży będzie to pewnie konieczne.

Do góry