reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

Ja gdybym nie miała problemu przed ciążą to bym nie wiedziała,bo na czczo mam cukry idealne,więc nikt by mnie na krzywa nie wysłał. Dowiedziałam się rok temu o problemach z cukrem,na walentynki poszalalm z pizza i goframi . Od tego momentu miałam infekcje grzybicza jedna za drugą ,zresztą po posiłkach mogłabym spać ile wlezie ,często bolała mnie głowa. No i po krzywej wyszło ,że cukier po 2h 173

To nie zaniedbaj tematu po urodzeniu, bo ja odpuscilam poprzednio na rok i nabawilam sie cukrzycy typu 2. Tez przechodzilam przez IO i stan przedcukrzycowy:-(

reklama
To nie zaniedbaj tematu po urodzeniu, bo ja odpuscilam poprzednio na rok i nabawilam sie cukrzycy typu 2. Tez przechodzilam przez IO i stan przedcukrzycowy:-(
przed ciążą brałam metformine 500 2xdziennie . Lekarz,który mnie wtedy prowadził chciał kontynuować jak powiedziałam o planach ciążowych to zmienił zdanie i już nie przepisał nic. 🤷 Zmieniłam lekarza,ale wzięłam się dopiero za to jak pokazały się dwie kreski,szczerze mówiąc nie sądziłam,że się tak szybko uda 😝 mimo wszystko jestem zadowolona ze zmiany . Ta diab jest też endokrynologiem,a mam niedoczynność i po pierwszym USG powiedziała,że mam niedorozwój jednego płata ,ale nie wie na jakim etapie rozwoju się to zatrzymało,a tamten lekarz w życiu o tym nie wspomniał. Poprostu stwierdził,że mi ta wiedza niepotrzebna

Jeszcze pytanie do dziewczyn, które mają stwierdzoną cukrzycę zaraz na początku ciąży. U was też lekarze podejrzewają, że cukrzyca mogła się już rozwinąć przed ciążą? Bo ja już dwa razy usłyszałam, że cukrzyca w 11 tyg ciąży to bardzo szybko, że to jest mała ciąża i nie powinna mieć teraz wpływu 🤷

Mam stwierdzoną na podstawie wyniku na czczo, bez krzywej.
Cukrzycy przed ciążą nie miałam, badany hbac i glukoza średnio 2-3 w miesiącu. Teraz od razu też mi zleciła hemoglobinę glikowaną. Jedyne co miałam przed ciążą to lekka IO.

Ja też jestem już po wizycie, mam +2,5kg od początku a u mnie 18 tc.
Cukry bez przekroczeń.
Ponoć szaleć będą między 24-28tc.. Na nic się nie nastawiam.
Fajnie, że napisałyście o tej insulinie bo właśnie o to nie dopytałam.

Mam stwierdzoną na podstawie wyniku na czczo, bez krzywej.
Cukrzycy przed ciążą nie miałam, badany hbac i glukoza średnio 2-3 w miesiącu. Teraz od razu też mi zleciła hemoglobinę glikowaną. Jedyne co miałam przed ciążą to lekka IO.

Ja też jestem już po wizycie, mam +2,5kg od początku a u mnie 18 tc.
Cukry bez przekroczeń.
Ponoć szaleć będą między 24-28tc.. Na nic się nie nastawiam.
Fajnie, że napisałyście o tej insulinie bo właśnie o to nie dopytałam.
O wow ,ja 15tc i jestem 1,5/2kg do przodu. Ja też ciągle słyszę,że potem się zacznie .

O wow ,ja 15tc i jestem 1,5/2kg do przodu. Ja też ciągle słyszę,że potem się zacznie .
Jakiś zapas sprzed ciąży mam więc pewnie dlatego.
Chciałabym niedużo przytyć tak jak w pierwszej ciąży bo na macierzyńskim ciężko mi się było zmobilizować i tylko nadrabiałam jedzeniem🤨
A moje znajome jak karmiły to chudły 😄Ach ta starość.

Jakiś zapas sprzed ciąży mam więc pewnie dlatego.
Chciałabym niedużo przytyć tak jak w pierwszej ciąży bo na macierzyńskim ciężko mi się było zmobilizować i tylko nadrabiałam jedzeniem🤨
A moje znajome jak karmiły to chudły 😄Ach ta starość.
Ja przed ciążą 58kg ,mdłości w 7tc wykończyły mnie do 54kg i teraz waga pokazuje 56 . Też bym chciała jaknajmniej,bo jestem malutka i będę tocząca się kula jak dużo nabiore na siebie 🙈

Ja przed ciążą 58kg ,mdłości w 7tc wykończyły mnie do 54kg i teraz waga pokazuje 56 . Też bym chciała jaknajmniej,bo jestem malutka i będę tocząca się kula jak dużo nabiore na siebie 🙈
A ja jestem duża właśnie( teraz 73 i 176cm) u mnie zwykle widać tylko na brzuchu.
Jak tak będzie i tym razem to będę zadowolona 😊

Ostatnia edycja:
Dziewczyny,
Co jadacie na śniadanie i kolację (poza pieczywem)? Chleb, który mi pasuje już wychodzi mi bokami 🤢

reklama
Ja jem zazwyczaj i tu i tu kromke bo jestem leniwa :-) na drugie sniadanie wciagam jakis jogurt z owocem i orzechami, omlet, czy kubek zupki, czy jakas salatke... cos lekkiego:-)

Do góry