reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa

Czasami tez inaczej patrza na pacjentke ktora ma juz wypracowany swoj system, lub wie z czym to sie je, lub cukrzyca nie jest dla niej pierwsza. Wszystko zalezy od lekarza i wynikow ale generalnie szybkie dzialanie to zazwyczaj prewencja ;-)

@Lokata89 ja na Twoim miejscu wziela bym ten swoj glukometr i potuptala do labu i z kropli krwi z pobrania zrobila rownomierny wynik. Jesli nadal rozniloby sie tak duzo to zmienilabym glukometr najzwyczajniej w swiecie :-)
W senie na morfologię czy jak do labu? Nigdy tak nie robiłam 🙂

reklama
A tak sobie teraz przypomniałam,że jak robiłam krzywa w labie i w sumie glukozę na czczo to też ,kobitka brała kroplówkę krwi i odrazu nakładała na pasek w glukometrze . Po co ?🤔

A tak sobie teraz przypomniałam,że jak robiłam krzywa w labie i w sumie glukozę na czczo to też ,kobitka brała kroplówkę krwi i odrazu nakładała na pasek w glukometrze . Po co ?🤔

Bo jak przekraczasz jakas tam norme- nie bede klamac bo nie pamietam czy to 110 czy 120 to krzywej Ci nie zrobia. Jest to zbyt zagrazajace.
W senie na morfologię czy jak do labu? Nigdy tak nie robiłam 🙂

Tak. Zrob rano podstawowy pomiar glukozy w labolatorium i w czasie pobierania krwi popros aby z tej igielki z zyly kapnela Ci na pasek w glukometrze -bedziesz miala wglad jak bardzo oklamuje Cie glukometr. Btw - jaki masz glukometr?

Bo jak przekraczasz jakas tam norme- nie bede klamac bo nie pamietam czy to 110 czy 120 to krzywej Ci nie zrobia. Jest to zbyt zagrazajace.

Tak. Zrob rano podstawowy pomiar glukozy w labolatorium i w czasie pobierania krwi popros aby z tej igielki z zyly kapnela Ci na pasek w glukometrze -bedziesz miala wglad jak bardzo oklamuje Cie glukometr. Btw - jaki masz glukometr?
Tak zrobię przy następnych badaniach. Dzięki 🙂
Accu Check.
Rozmawiałam nawy o tym z diabetolog i powiedziała, że różnica może wynikać z tego, że musiałam na te badania dojechać, adrenalina działała, potem powrót i dlatego taka różnica (choć 20min od pobrania krwi żylnej, glukometr dalej pokazywał 94, a z krwi wyszło 67) i że krew z palca zawsze jest wyższa niż ta z żyły.

Dziewczyny z insuliną, prośba o poradę. Miałam już unormowane cukry na czczo z 6j insuliny. Przedwczoraj na kolację wyskoczył mi cukier 164 (domowa pizza 🙄) i wczoraj i dzisiaj na czczo znowu mam 92,93. Myślicie, że to po tej nieudanej kolacji tak się trzyma? Reszta pomiarów w ciągu dnia w normie.

Dziewczyny z insuliną, prośba o poradę. Miałam już unormowane cukry na czczo z 6j insuliny. Przedwczoraj na kolację wyskoczył mi cukier 164 (domowa pizza 🙄) i wczoraj i dzisiaj na czczo znowu mam 92,93. Myślicie, że to po tej nieudanej kolacji tak się trzyma? Reszta pomiarów w ciągu dnia w normie.

Moze przez ta pizze zapotrzebowanie na insuline sie troszke zwiekszylo. Jak jutro jeszcze bedzie wysokie to zwieksz wieczorem po prostu o te 2 j czy o 1 j w zalezosci jak masz zalecone. Tu nie ma co kombinowac bo z wiekiem ciazy i tak mozliwe ze bedzie sie to zmieniac.
Mi zawsze tlumaczy diabetolog ze nie ma co sie glowic tylko zwiekszac zeby unormowac :-)

reklama
Moze przez ta pizze zapotrzebowanie na insuline sie troszke zwiekszylo. Jak jutro jeszcze bedzie wysokie to zwieksz wieczorem po prostu o te 2 j czy o 1 j w zalezosci jak masz zalecone. Tu nie ma co kombinowac bo z wiekiem ciazy i tak mozliwe ze bedzie sie to zmieniac.
Mi zawsze tlumaczy diabetolog ze nie ma co sie glowic tylko zwiekszac zeby unormowac :-)
Dzięki, tak pewnie zrobię, jeśli jutro znowu będzie za wysoko. Dziwnie się czuję tak sama operując dawkami tej insuliny, ale właśnie domyślam się, że z wiekiem ciąży będzie to pewnie konieczne.

Do góry