reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

A jeszcze pytanie odnośnie diety, czy też macie dozwolone owoce tylko do 16? Jeśli tak, to wiadomo dlaczego?

reklama
A jeszcze pytanie odnośnie diety, czy też macie dozwolone owoce tylko do 16? Jeśli tak, to wiadomo dlaczego?
Mi diab nic na ten tamt nie mówiła. Dietetyk jak przejrzała dzienniczek też nie ,ja raczej zjadłam popołudniu owoce plus no orzechy bądź jakiś tłuszcz inny,staram się tylko,żeby to nie było na samą noc.

U mnie nie ma zaleceń, aby sprawdzać ciała ketonowe w moczu, ani też nikt mi nie kazał badać hemoglobiny glikowanej, chociaż te mogłabym z ciekawości zbadać
Na początku, po 1 wizycie u diabetologa zleciła mi żeby zobaczyć jak było przed ciąża.
Teraz zrobiłam prywatnie, sama dla siebie 🙂
Chciałam zobaczyć czy mój glukometr mnie nie oszukuje za bardzo.

Ja też o tym nie słyszałam, jak chcę zjeść owoce to jem z migdałami i jogurtem, cukier elegancko :)

@a.szczypiorek
Dziwne, że zupy Ci podnoszą, właśnie mnie diabetolog mówiła, że po zupach nie muszę mierzyć, bo to one nie wpływają na cukry (poza żurkiem) 🤔 Chyba, że miałaś cukrzycę przed ciążą? To może inna para kaloszy 🙂

Na początku, po 1 wizycie u diabetologa zleciła mi żeby zobaczyć jak było przed ciąża.
Teraz zrobiłam prywatnie, sama dla siebie 🙂
Chciałam zobaczyć czy mój glukometr mnie nie oszukuje za bardzo.
Mi ma początku też zleciła diab,żeby zobaczyć jak to wyglądało przed ciążą. I teraz po 3 miesiącach w zasadzie mam od nowa i kreatyninę do tego.

@a.szczypiorek
Dziwne, że zupy Ci podnoszą, właśnie mnie diabetolog mówiła, że po zupach nie muszę mierzyć, bo to one nie wpływają na cukry (poza żurkiem) 🤔 Chyba, że miałaś cukrzycę przed ciążą? To może inna para kaloszy 🙂
[/QUOTE]
Zupa z ziemniakami to dlatego. Dostałam od mamy słoik to grzech nie zjeść wszystkiego 😌

Mi ma początku też zleciła diab,żeby zobaczyć jak to wyglądało przed ciążą. I teraz po 3 miesiącach w zasadzie mam od nowa i kreatyninę do tego.
O widzisz .A po co zleca kreatyninę?
Bo ja robiłam sama dla siebie i mam po raz drugi obniżoną, niezbyt dużo ale jednak.

O widzisz .A po co zleca kreatyninę?
Bo ja robiłam sama dla siebie i mam po raz drugi obniżoną, niezbyt dużo ale jednak.
Hm,dokładnie nie wiem. Ale miałam już robiona po braniu metforminy,to jakis parametr odnośnie pracy nerek. I teraz też mi zaleciła aktualna pani doktor. Więc nie wiem,może sprawdzić czy nerki nie są bardzo obciążone. W zasadzie zaraz pogoogluje 😅

reklama
Pisze,że sprawdza się prawidłową filtrację kłębuszkowa w nerkach 🙈 I że kobiety w ciąży mają niższa normę ze względu na większy przepływ krwi przez nerki.

Do góry