reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa

Ja się kłuje przed posiłkiem i po . Chyba nie do końca tak trzeba ,ale jakoś mnie to teraz uspokaja jak wiem jaki mam wyjściowy cukier 🤔 Mi 50 pasków wystarcza na jakieś półtora tygodnia .
mierzę:
rano
1 h po sniadaniu
1 h po obiedzie
1 h po kolacji

Jak wiem, że źle zjadłam, słodkie,nowe to mierzę i czasami 3 x dodatkowo w ciągu dnia.
I wystarcza. Bo staram się pilnować.

reklama
mierzę:
rano
1 h po sniadaniu
1 h po obiedzie
1 h po kolacji

Jak wiem, że źle zjadłam, słodkie,nowe to mierzę i czasami 3 x dodatkowo w ciągu dnia.
I wystarcza. Bo staram się pilnować.
ja też na czczo ,po śniadaniu ,obiedzie,kolacji,czasem w międzyczasie jak coś zjem,ale to różnie. Na początku diab chciała żebym mierzyła na czczo przed posiłkiem,godz po i dwie po,bo w ogóle nie miała obrazu jak to jest z tym moim cukrem i chciała zobaczyć jak się zachowuje w ciągu dnia. I chyba stąd mi zostało mierzenie przed posiłkiem. Jakoś przywykłam powiem szczerze do tego glukometru.

@gooskaw na razie z tym pieczywem jest ok, naprawdę jestem zadowolona - po śniadaniu 110, po drugim 103, więc oby tak dalej, rano cukier 92 po kolacji z tym pieczywem 🙂
Możesz proszę doradzić w kwestii porannego cukru - im później mierzony tym wyższy czy im większa kolacja tym cukier rano niższy?

Teraz wam opowiem hit 😂
To,że moja przychodnia to śmiech na sali gdzie grzeje stołek jeden niedouczony lekarz od lat to wiedziałam,ale ten pan ciągle mnie zaskakuje 😂
Poszłam po te paski,o dziwo miałam wizytę 😂 Pan doktor pyta na jakiej podstawie twierdzę,że mam cukrzycę ciążowa ,więc mu pokazuje kartkę od diab i wyniki krzywej cukrowej. Na co on,ze co to za jakąś dziwna jednostka (mmol) i on takiej nie zna 😂 A po co pani badała cukier po godzinie? Po godzinie się nie liczy tylko po dwoch. Ok ,a ile pani płaciła za paski bez refundacji,a z refundacja? Bo on nie wie czy faktycznie ja mam zniżkę na paski przy cukrzycy ciążowej 🙈 Ile by pani chciała tych opanować ? Więc mówię,że chociaż dwa. A on,że po co mi tyle pasków ,że ile ja to razy mierze,że maksymalnie 8 razy ludzie mierzą i to tacy z insulina . Dajcie spokój 😂 No i przepisał mi dwa te opakowania ,100 pasków ale podkreślil,że nie jest pewny czy mam jakąkolwiek refundację i czy w ogóle mam cukrzycę 😂😂😂
Także co wizyta ,a rzadko tam chodzę do jest bardziej zaskoczona 🙈

Co to w ogole za jelop? Dobrze ze chociaz wypisal a jakby tego nie zrobil to ja bym na Twoim miejscu skarge skladala na takiego buca.

Ja zawsze prosze 4 op paskow i nikt mi problemh nie robi. Zuzywam okolo 2-3opakowan przy srednim 5x dziobaniu paluszkow.
Wazne ze efekt koncowy jest taki ze masz recepte i kij mu w oko:-)

Co to w ogole za jelop? Dobrze ze chociaz wypisal a jakby tego nie zrobil to ja bym na Twoim miejscu skarge skladala na takiego buca.

Ja zawsze prosze 4 op paskow i nikt mi problemh nie robi. Zuzywam okolo 2-3opakowan przy srednim 5x dziobaniu paluszkow.
Wazne ze efekt koncowy jest taki ze masz recepte i kij mu w oko:-)
No poprostu ciemnogród. Facet nie jest stary,ale chyba ma tak wyrąbane na wszystko ,że masakra . Jakoś sobie poradzę,będę u gin 9 marca to najwyżej ja poproszę o jedno,żeby mi wystarczyło do wizyty,a jak nie to trudno kupię bez refundacji 🤷

@gooskaw na razie z tym pieczywem jest ok, naprawdę jestem zadowolona - po śniadaniu 110, po drugim 103, więc oby tak dalej, rano cukier 92 po kolacji z tym pieczywem 🙂
Możesz proszę doradzić w kwestii porannego cukru - im później mierzony tym wyższy czy im większa kolacja tym cukier rano niższy?

Nie poddawaj sie i jak zjesz ten chlebek sprobuj z jakims nowym, zawsze bedziesz miala do czego wrocic :-)

Co do cukrow porannych to tu juz moze byc zapotrzebowanie na insuline po prostu i nie wyczarujesz nizszych. Ale generalnie tak im dluzsza przerwa od ostatniego posilku do badania na czczo to cukier wyzszy bo juz organizm glodny. Co do ilosci kolacji to nie zawsze idzie w parze ze im wieksza tym cukier nizszy ale na logike tak powinno byc bo nadluzej starcza. Zauwaz ze w ciagu dnia jesz co 2-3h a w nocy masz przerwe dluzsza dlatego Twoj organizm sie buntuje i wybija rano cukier. Miej na uwadze rowniez to ze w ciagu dnia sie ruszasz, w nocy nie wiec inaczej organizm magazynuje i rozprowadza skladniki odzywcze. Jak nie ma z czego a jest juz zapotrzebowanie to wybija. Teraz musi ogarnac 2 organizmy wiec szybciej wszystko dziala. Nie ma jednej prostej drogi, trzeba kombinowac i czasami to chwile niestety trwa. Trzymam za Ciebie nieustannie kciuki abys znalazla swoj zloty srodek :-)

No poprostu ciemnogród. Facet nie jest stary,ale chyba ma tak wyrąbane na wszystko ,że masakra . Jakoś sobie poradzę,będę u gin 9 marca to najwyżej ja poproszę o jedno,żeby mi wystarczyło do wizyty,a jak nie to trudno kupię bez refundacji 🤷

Pokukaj jeszcze na fb czy nikt nie ma na zbyciu bo czasami chca sie pozbyc takich z dobra data. Ale mysle ze gin powinien Ci bez problemow wystawic recepte jak ten jelop tak zasapał. Nie cierpie takich lekarzy 😑
Ja mam wizytę co dwa i dostaje recepty na każdej na 4 opakowania :D

Przybijam piąteczkę. Mam tak samo :-) zawsze na poczatku prosze o - zapas w razie W. Bo to nigdy nie wiadomo 🤷‍♀️

Ja teraz też zaczęłam mierzyć przed posiłkami bo przerwy w jedzeniu zrobiły mi się krótsze. No głodna jestem po tych 2 godzinach. Diabetolog mówi że to dlatego, że źle komponuje posiłki. No pewnie tak ale nie dodam jednej kromki więcej na śniadanie bo po co mam się stresować wyskokiem. A warzywami się nie najadam.

reklama
Pokukaj jeszcze na fb czy nikt nie ma na zbyciu bo czasami chca sie pozbyc takich z dobra data. Ale mysle ze gin powinien Ci bez problemow wystawic recepte jak ten jelop tak zasapał. Nie cierpie takich lekarzy 😑

Przybijam piąteczkę. Mam tak samo :-) zawsze na poczatku prosze o - zapas w razie W. Bo to nigdy nie wiadomo 🤷‍♀️
Ale to zależy dużo od diabetologa :) w pierwszej ciąży dostawałam na maksymalnie 2 opakowania i strasznie mnie to męczyło bo nie czułam wewnętrznego spokoju i musiałam je oszczędzać 🤣🤣🤣

Do góry