reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa

Dzięki Pati za słowa otuchy. Póki co wczoraj jeszcze insuliny nie wzięłam po kolacji nie posiadałam już mi i rano cukier był 85. Pomorze dokładnie dziś caly dzień i zobaczę jak cukry będą szaleć to ja włączę. Ja mam levemir wieczorem 1-2j
Takie maleńkie jednostki masz, o jejku bierz w ciemno. Ja mam 17j na noc Basal Solostar i do obiadu około 6j Lispro, do śniadania w ogóle a do kolacji zależy jaki cukier mam przed kolacja...
Także u Ciebie luzik pełen 😀
A jakie miałaś wyniki krzywej?

reklama
Na czczo miałam 83 po godzinie 186 a norma do do 180 i po w godzinach 125.
Także ten po godzinie był przekroczony. Był ciągle na diecie i było wszystko ok. Ale tak naprawdę zaczęłam jeść schabowy i po nim miałam 120 po rosole ok 100 nawet po jakimś cieście raz na jakiś czas miałam ok 120.
A teraz od tych świąt poszalaly cukry na czczo głównie ..
Dziś rano miałam 85 i teraz godzinę po śniadaniu 2 kanapeczek z karkówka i papryką miałam 122

Spokojnie. Insulina nie jest taka straszna. Ja mam od września. Na noc I do posiłków. Aktualnie jestem. 31+1 i leże w szpitalu bo skraca mi się szyjka, dostałam sterydy ma płuca I po nich rano na czczo mam sukier 211 wczoraj o 173 dzisiaj. Podobno to normalne...
Lapiesz sie jeszcze na pessar czy nie chca juz zakladac?

Tak po sterydach to normalne niestety... bedzie dobrze :-)

A czemu sie boisz? Uklucia? Jak dobrze scisniesz fald skory to nic nie czuc :-) pamietaj ze to dla dobra maluszka. I pozne chodzenie spac i pozne jedzenie to przy cukrzycy dobre rozwiazanie bo w nocy organizm nie gloduje wiec to na bank nie bylo winowajca porannych cukrow. Im pozniejsza ciaza tym bardziej cukry szaleja. Jestes dzielna i glowka do gory! Dasz rade z insulina w koncu to nie dla Ciebie a dla do ra dziecka :-) tak to trzeba sobie tlumaczyc bo inaczej mozna zbzikowac. Btw norma dla ciezarnych to max92 wiec lepiej dmuchac na zimne :-)
Dziś się już oswoiłam z tą insulina i do je powiedziałam że jeśli wyniki przekrocze to sobie ja podam. Boje się tylko że jeśli dam radę dieta to po co insulinę dawać i że ona mi wtedy za bardzo obniży cukier. Przy jakich wartościach cukru włączyli Wam insulinę ?

Hej dziewczyny. Ja przez święta miałam spoko cukry ,rano poniżej 90 ,1h po posiłku 105-110 . Wczoraj trochę zgrzeszyłam i mi skoczył cukier 1h po 138 i 2h po 129 . Ogólnie mdłości mi przeszły i mogę coś wreszcie zjeść i narazie jest całkiem ok,aż się czasem zastanawiam czy ten glukometr się nie popsuł 😝 ale nie narzekam. Kładę się spać koło 22 wstaje koło 8 . Przed snem staram się coś przegryźć,żeby ostatni posiłek nie był np o 19

Ja w pierwszej ciazy po 2 h mialam 156 i juz mialam cukrzyce ciazowa zakonczona na insulinie nocnej na 10 j. Takze im starsza ciaza tym wieksze szalenstwo i to nie podlega dyskusji.

Norma dla krzywej cukrowej z krwi
92
Po1 180
Po2 153

Samokontrola
70-90
Po 1 <140
W nocy >70-90

Na czczo miałam 83 po godzinie 186 a norma do do 180 i po w godzinach 125.
Także ten po godzinie był przekroczony. Był ciągle na diecie i było wszystko ok. Ale tak naprawdę zaczęłam jeść schabowy i po nim miałam 120 po rosole ok 100 nawet po jakimś cieście raz na jakiś czas miałam ok 120.
A teraz od tych świąt poszalaly cukry na czczo głównie ..
Dziś rano miałam 85 i teraz godzinę po śniadaniu 2 kanapeczek z karkówka i papryką miałam 122
To nie na tragedii u Ciebie. Musisz uważać na posiłki bo im starsza ciąża tym cukry mogą być wyższe. A na noc Dasz insulinę i zobaczysz rano. Ja też czasem rano mam do 95 ale podobno jeśli nie przekroczysz 100 i te powyżej 95 utrzymują się do 3 dni to jest ok 😀

Dziś się już oswoiłam z tą insulina i do je powiedziałam że jeśli wyniki przekrocze to sobie ja podam. Boje się tylko że jeśli dam radę dieta to po co insulinę dawać i że ona mi wtedy za bardzo obniży cukier. Przy jakich wartościach cukru włączyli
Mi przy takich

Załączniki

• Screenshot_20221229_102845_Messages.jpg
    Screenshot_20221229_102845_Messages.jpg
    196,9 KB · Wyświetleń: 39
reklama
Miałam kilka tygodni na dietę ale na czczo zawsze ponad 90 więc dali. A do posiłków jakoś miesiąc później. Bo na początku mało jadłam TK i cukru nie było. A jak mdłości przeszły i zaczęłam jeść to przekraczałam normy z reguły po obiedzie.

Do góry