reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

Dzięki Pati za słowa otuchy. Póki co wczoraj jeszcze insuliny nie wzięłam po kolacji nie posiadałam już mi i rano cukier był 85. Pomorze dokładnie dziś caly dzień i zobaczę jak cukry będą szaleć to ja włączę. Ja mam levemir wieczorem 1-2j
Takie maleńkie jednostki masz, o jejku bierz w ciemno. Ja mam 17j na noc Basal Solostar i do obiadu około 6j Lispro, do śniadania w ogóle a do kolacji zależy jaki cukier mam przed kolacja...
Także u Ciebie luzik pełen 😀
A jakie miałaś wyniki krzywej?

reklama
Na czczo miałam 83 po godzinie 186 a norma do do 180 i po w godzinach 125.
Także ten po godzinie był przekroczony. Był ciągle na diecie i było wszystko ok. Ale tak naprawdę zaczęłam jeść schabowy i po nim miałam 120 po rosole ok 100 nawet po jakimś cieście raz na jakiś czas miałam ok 120.
A teraz od tych świąt poszalaly cukry na czczo głównie ..
Dziś rano miałam 85 i teraz godzinę po śniadaniu 2 kanapeczek z karkówka i papryką miałam 122

Spokojnie. Insulina nie jest taka straszna. Ja mam od września. Na noc I do posiłków. Aktualnie jestem. 31+1 i leże w szpitalu bo skraca mi się szyjka, dostałam sterydy ma płuca I po nich rano na czczo mam sukier 211 wczoraj o 173 dzisiaj. Podobno to normalne...
Lapiesz sie jeszcze na pessar czy nie chca juz zakladac?

Tak po sterydach to normalne niestety... bedzie dobrze :-)

A czemu sie boisz? Uklucia? Jak dobrze scisniesz fald skory to nic nie czuc :-) pamietaj ze to dla dobra maluszka. I pozne chodzenie spac i pozne jedzenie to przy cukrzycy dobre rozwiazanie bo w nocy organizm nie gloduje wiec to na bank nie bylo winowajca porannych cukrow. Im pozniejsza ciaza tym bardziej cukry szaleja. Jestes dzielna i glowka do gory! Dasz rade z insulina w koncu to nie dla Ciebie a dla do ra dziecka :-) tak to trzeba sobie tlumaczyc bo inaczej mozna zbzikowac. Btw norma dla ciezarnych to max92 wiec lepiej dmuchac na zimne :-)
Dziś się już oswoiłam z tą insulina i do je powiedziałam że jeśli wyniki przekrocze to sobie ja podam. Boje się tylko że jeśli dam radę dieta to po co insulinę dawać i że ona mi wtedy za bardzo obniży cukier. Przy jakich wartościach cukru włączyli Wam insulinę ?

Hej dziewczyny. Ja przez święta miałam spoko cukry ,rano poniżej 90 ,1h po posiłku 105-110 . Wczoraj trochę zgrzeszyłam i mi skoczył cukier 1h po 138 i 2h po 129 . Ogólnie mdłości mi przeszły i mogę coś wreszcie zjeść i narazie jest całkiem ok,aż się czasem zastanawiam czy ten glukometr się nie popsuł 😝 ale nie narzekam. Kładę się spać koło 22 wstaje koło 8 . Przed snem staram się coś przegryźć,żeby ostatni posiłek nie był np o 19

Ja w pierwszej ciazy po 2 h mialam 156 i juz mialam cukrzyce ciazowa zakonczona na insulinie nocnej na 10 j. Takze im starsza ciaza tym wieksze szalenstwo i to nie podlega dyskusji.

Norma dla krzywej cukrowej z krwi
92
Po1 180
Po2 153

Samokontrola
70-90
Po 1 <140
W nocy >70-90

Na czczo miałam 83 po godzinie 186 a norma do do 180 i po w godzinach 125.
Także ten po godzinie był przekroczony. Był ciągle na diecie i było wszystko ok. Ale tak naprawdę zaczęłam jeść schabowy i po nim miałam 120 po rosole ok 100 nawet po jakimś cieście raz na jakiś czas miałam ok 120.
A teraz od tych świąt poszalaly cukry na czczo głównie ..
Dziś rano miałam 85 i teraz godzinę po śniadaniu 2 kanapeczek z karkówka i papryką miałam 122
To nie na tragedii u Ciebie. Musisz uważać na posiłki bo im starsza ciąża tym cukry mogą być wyższe. A na noc Dasz insulinę i zobaczysz rano. Ja też czasem rano mam do 95 ale podobno jeśli nie przekroczysz 100 i te powyżej 95 utrzymują się do 3 dni to jest ok 😀

Dziś się już oswoiłam z tą insulina i do je powiedziałam że jeśli wyniki przekrocze to sobie ja podam. Boje się tylko że jeśli dam radę dieta to po co insulinę dawać i że ona mi wtedy za bardzo obniży cukier. Przy jakich wartościach cukru włączyli
Mi przy takich

Załączniki

• Screenshot_20221229_102845_Messages.jpg
    Screenshot_20221229_102845_Messages.jpg
    196,9 KB · Wyświetleń: 41
reklama
Miałam kilka tygodni na dietę ale na czczo zawsze ponad 90 więc dali. A do posiłków jakoś miesiąc później. Bo na początku mało jadłam TK i cukru nie było. A jak mdłości przeszły i zaczęłam jeść to przekraczałam normy z reguły po obiedzie.

Do góry