reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

Dziewczyny mam dość ,kupiłam Lactulosum. Ale mnie przeraziła ulotka...tu jest alkohol? 😳

Załączniki

• a4cf327f-376b-4ef2-9b38-5fced9c14f8b.jpeg
    a4cf327f-376b-4ef2-9b38-5fced9c14f8b.jpeg
    105,1 KB · Wyświetleń: 29
reklama
Ale chyba skoro można podawać dzieciom , goskaaw pijesz i nic nie jest to ja też mierze cukier po śniadaniu i pije . Po jakim czasie działa ?

To Ty tylko insulina tak rano zbijasz cukier? W zyciu z lozka bym nie miala chyba mniej niz 90 jakbym nie wstala rano siusiu i ubrania sie. Musialabym chyba insuliny ladowac w kosmos 😔 zwlaszcza ze mam dodatkowo efekt brzasku 🤦‍♀️

Ketopaski?
No będę musiała pewnie znów podnieść, bo dziś 93. Podniosę o 2 jednostki bo już mnie to drażni. Ogólnie jak dla mnie zbijanie cukrów do 95 na czczo jest trochę bez sensu - z jednego palca 93 a zmierzyłabym pewnie z drugiego i by wyszło 88 także loteria. Nie raz tak już miałam. Teraz znudziło mi się marnowanie pasków i testowanie tego 🤷🏻‍♀️ chyba w tym tygodniu co jestem już spokojniej podchodzę do tej całej cukrzycy, bo bawet gdybym miała te 95, to nie sądzę żeby to był poziom, który w 4 tygodnie zaszkodzi dziecku… szczególnie, że poposiłkowe mam w normie.
Cukrzyca to jest dziwny temat generalnie, bo niby krzywą robi się w okolicach 26-28tc. A co jeśli komuś cukry zaczną wariować w 31 tygodniu? Patrząc z tej perspektywy kobieta w ciąży powinna mieć weryfikowany cukier na czczo często a nie tylko na początku ciąży i potem przy krzywej. Tak samo te wszystkie wytyczne - teraz jest do 90 a nie wiadomo czy za 2 lata nie zmieni się do 100 😂 zabawne też jest to, że zdrowy człowiek ma normę na czczo do 99 a kobieta w ciąży do 92 🤷🏻‍♀️ czyli kobieta w ciąży nie jest zdrowym „normalnym” człowiekiem.
Zastanawiała mnie jeszcze jedna kwestia - co jeżeli ktoś całe życie miał cukier na czczo na poziomie nie wiem 93-94 i nagle zachodzi w ciążę i dalej ma te 93/94. Wpada od razu w cukrzycę ciążową - trochę absurd, bo wcześniej mieścił się w normach 😂 Diablo mojej znajomej też twierdzi, że kobieta w ciąży powinna mieć często weryfikowany cukier na czczo plus dodatkowo dieta każdej ciężarnej powinna być taka jak tej z cukrzycą. Diabetolodzy twierdzą też, że nie ma diety cukrzycowej - to jest dieta człowieka, który się zdrowo odżywia i każdy powinien tak jeść. Tak mi mówiły dziewczyny z cukrzycą typu 1 na pompach, które trochę pojęcia o tym mają i z wieloma diabetologami rozmawiały. A te wytyczne co są to często są wytyczne dawnego leczenia cukrzycy - lekko przestarzałe 😂
Dobra, trochę się rozpisałam 🙈

Wypiłam dwie łyżki stołowe,po przeglądnięciu ulotki 😅 Mam nadzieję,że będzie git. Jak się czujesz dziś?

Daj znac jak tam rewolucja jelitowa :-) jak nie pomogly 2 lyzki to popraw zas do skutku:-)

Ja juz mam dosc lezenia na nie swoim lozku/terenie wiec mysle ze jeszcze ta jedna dobe wytrzymam ale jutro jak mnie nie puszcza to zwariuje 🤦‍♀️

No będę musiała pewnie znów podnieść, bo dziś 93. Podniosę o 2 jednostki bo już mnie to drażni. Ogólnie jak dla mnie zbijanie cukrów do 95 na czczo jest trochę bez sensu - z jednego palca 93 a zmierzyłabym pewnie z drugiego i by wyszło 88 także loteria. Nie raz tak już miałam. Teraz znudziło mi się marnowanie pasków i testowanie tego 🤷🏻‍♀️ chyba w tym tygodniu co jestem już spokojniej podchodzę do tej całej cukrzycy, bo bawet gdybym miała te 95, to nie sądzę żeby to był poziom, który w 4 tygodnie zaszkodzi dziecku… szczególnie, że poposiłkowe mam w normie.
Cukrzyca to jest dziwny temat generalnie, bo niby krzywą robi się w okolicach 26-28tc. A co jeśli komuś cukry zaczną wariować w 31 tygodniu? Patrząc z tej perspektywy kobieta w ciąży powinna mieć weryfikowany cukier na czczo często a nie tylko na początku ciąży i potem przy krzywej. Tak samo te wszystkie wytyczne - teraz jest do 90 a nie wiadomo czy za 2 lata nie zmieni się do 100 😂 zabawne też jest to, że zdrowy człowiek ma normę na czczo do 99 a kobieta w ciąży do 92 🤷🏻‍♀️ czyli kobieta w ciąży nie jest zdrowym „normalnym” człowiekiem.
Zastanawiała mnie jeszcze jedna kwestia - co jeżeli ktoś całe życie miał cukier na czczo na poziomie nie wiem 93-94 i nagle zachodzi w ciążę i dalej ma te 93/94. Wpada od razu w cukrzycę ciążową - trochę absurd, bo wcześniej mieścił się w normach 😂 Diablo mojej znajomej też twierdzi, że kobieta w ciąży powinna mieć często weryfikowany cukier na czczo plus dodatkowo dieta każdej ciężarnej powinna być taka jak tej z cukrzycą. Diabetolodzy twierdzą też, że nie ma diety cukrzycowej - to jest dieta człowieka, który się zdrowo odżywia i każdy powinien tak jeść. Tak mi mówiły dziewczyny z cukrzycą typu 1 na pompach, które trochę pojęcia o tym mają i z wieloma diabetologami rozmawiały. A te wytyczne co są to często są wytyczne dawnego leczenia cukrzycy - lekko przestarzałe 😂
Dobra, trochę się rozpisałam 🙈

Zawsze jakies wytyczne musza narzucic bo bez tego nie mieliby na czym sie opierac 🤷‍♀️
Ja sie wpisuje idealnie w cukry przed ciaza 94-99 i po od razu cukrzyca ciazowa ale tez z racji tego ze mam cukrzyce t2. Troche pogmatwane, ale przed pierwsza ciaza(kiedy jeszcze nie mialam c2) tak wlasnie bylo... tylko ja sama dla siebie badalam poziom na czczo co wizyte. Mnie tam odpowiadalo to ze nie musze robic krzywej cukrowej dzieki temu(albo przez to, zalezy od pkt widzenia tudziez siedzenia 🤭)

Zaraz mam teleporade z diablo to sobie pogadam o tych durnych sterydach. I o zwiekszaniu insuliny w razie co.

Strasznie mam czerwona skore na dekoldzie, ale pamietam ze po pierwszaku i tez sterydach mialam identycznie wiec sie nie stresuje...

U mnie wskoczyla na czas sterydow doposilkowa insulina i zwiekszenie o 1 j nocnej. Zoabczymy jak zadziala.
Druga dawka sterydow nie bolala nic w porownaniu z pierwsza i az sie smialam do stazystki 'gdzie pani wczoraj byla jak mi pupe rozrywalo? A tu nawet nie poczulam ze to juz i sie spinam i sciskam porecz niepotrzebnie' 😂

reklama
U mnie wskoczyla na czas sterydow doposilkowa insulina i zwiekszenie o 1 j nocnej. Zoabczymy jak zadziala.
Druga dawka sterydow nie bolala nic w porownaniu z pierwsza i az sie smialam do stazystki 'gdzie pani wczoraj byla jak mi pupe rozrywalo? A tu nawet nie poczulam ze to juz i sie spinam i sciskam porecz niepotrzebnie' 😂
doposilkowa czyli do każdego posiłku ?

Taak,ulga jest chociaż jeszcze chyba nie wszystko poszło ,ale różnica jak nie wiem 🙈

Do góry