reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa

A kłucie naprawdę nie jest straszne,też się tego kiedyś bałam,ale to takie ukąszenie komara. Wiadomo,że jak się to robi non stop to palce trochę bolą przynajmniej na początku,ale nie ma tragedii. Chociaż nie dziwię się,że to jest przerażające,bo badałam się ostatnio u rodziców i jak sobie nakuwalam palca to tatę tak wzdrygnelo jakbym sobie nóg wbiła w dłoń conajmniej 😅
Ja codziennie rano walę clexane w brzuch,że tak powiem. Ale palec wydaje mi się taki mały i bezbronny 😅 Wydaje mi się,że na dłoni to piecze jak cholera? i jeszcze tak mało miejsca i tyle nakłuć?
No raz dziennie to jestem w stanie ogarnąć.

reklama
Chodzi o kontrolę cukru w nocy. Jeśli np zjesz lekka kolacje o 18 a później nic to wywala w nocy cukier co jest niebezpieczne.
Ja dodatkowo mam insulinę na noc i ta nowa lekarka stwierdziła że mogę mieć za duża dawkę bo skoro rano mam około 75 to w nocy mogę mieć za niska... I takie tam.
Każda z nas ma inne dolegliwości, inaczej reaguje na jedzenie, jednej wywala po tym, drugiej po innym. Także trzeba indywidualnie się diagnozować i leczyć...

No przecież leczę się indywidualnie,od lekarki usłyszałam,że miłe pielęgniarki wszystko wyjaśnią, a potem się okazuje,że czekaj sobie człowieku na szkolenie on line.
A to,że jednej wywala po tym a drugiej zupełnie po czymś innym to też słyszałam 🤷‍♀️
Nie jem o 18 bo zasypiam 23 więc posiłek o 20 to nic dziwnego u mnie.Pytanie tylko czy nie powinien być później, bo śniadanie zdarza mi się zjeść o 9 albo 10. Zależy od dnia.

Masz insulinę tylko na noc? A jak z porodem ? Musisz przez to rodzić w szpitalu o III stopniu referencyjnosci ?
Mam insulinę na noc i do posiłków. Szpital w którym rodziłam ma właśnie ten stopień ale wybór nie ze względu na cukrzycę. Nie wiem czy trzeba wybierać taki szpital bo mi nikt nie kazał.

Ja codziennie rano walę clexane w brzuch,że tak powiem. Ale palec wydaje mi się taki mały i bezbronny 😅 Wydaje mi się,że na dłoni to piecze jak cholera? i jeszcze tak mało miejsca i tyle nakłuć?
No raz dziennie to jestem w stanie ogarnąć.
Czasem trochę mrowi,ale takie uczucie do zniesienia i bardzo krótkotrwałe 😃 ja się bardziej boje insuliny,bo nie wiem czy dam radę sobie to sama robić,ale myślałam,że kłuć się w palec też nie dam rady,a kłuje i życie 😅 mnie to wszystko chyba bardziej przestasya psychicznie . Te ograniczenia związane z jedzeniem,z tym regularnym kłuciem ,żeby z dzieckiem było dobrze ,jestem z małej miejscowości i myślę gdzie mnie pokierują jak przyjdzie insulina,w sensie jaki szpital mnie przyjmie . Jeszcze ciągle mnie mdli ,dzień dnia mniej bądź bardziej ale jednak

Czasem trochę mrowi,ale takie uczucie do zniesienia i bardzo krótkotrwałe 😃 ja się bardziej boje insuliny,bo nie wiem czy dam radę sobie to sama robić,ale myślałam,że kłuć się w palec też nie dam rady,a kłuje i życie 😅 mnie to wszystko chyba bardziej przestasya psychicznie . Te ograniczenia związane z jedzeniem,z tym regularnym kłuciem ,żeby z dzieckiem było dobrze ,jestem z małej miejscowości i myślę gdzie mnie pokierują jak przyjdzie insulina,w sensie jaki szpital mnie przyjmie . Jeszcze ciągle mnie mdli ,dzień dnia mniej bądź bardziej ale jednak
A ja jestem u ginekologa w prywatnej klinice i nie wyobrażam sobie żebym musiała wylądować w szpitalu.
Chyba będę się musiała super starać :(

Mam insulinę na noc i do posiłków. Szpital w którym rodziłam ma właśnie ten stopień ale wybór nie ze względu na cukrzycę. Nie wiem czy trzeba wybierać taki szpital bo mi nikt nie kazał.
Ja chciałam rodzic pod opieką mojej gin prowadzonej,ale z tego co się orientuję to ten konkretny szpital ma II . Zapytam z ciekawosci jutro na wizycie. A co z poradnia diabetologiczna ? Jest pod opieką diabetologa prywatnie. Gin mi powiedziała,że będzie mi musiała wystawić skierowanie do poradni,a ja zrobię z tym co uważam. No i nie wiem czy np potem do porodu nie będzie problemu? Że to diab prywatnie a nie jakaś specjalna poradnia ?

Ja chciałam rodzic pod opieką mojej gin prowadzonej,ale z tego co się orientuję to ten konkretny szpital ma II . Zapytam z ciekawosci jutro na wizycie. A co z poradnia diabetologiczna ? Jest pod opieką diabetologa prywatnie. Gin mi powiedziała,że będzie mi musiała wystawić skierowanie do poradni,a ja zrobię z tym co uważam. No i nie wiem czy np potem do porodu nie będzie problemu? Że to diab prywatnie a nie jakaś specjalna poradnia ?

Nie bedzie. Masz po protu byc pod opieka diabetologa i na koniec jak chodzisz prywatnie mozesz poprosic pieczatke na karcie ciazy, aby bylo potwierdzenie jesli lekarz ginekolog bedzie chcial.

Na poczatku kazda slodka mama zderza sie ze sciana po ulyszeniu 'cukrzyca ciazowa', ale robimy to dla malenstwa a nie dla siebie wiec trzeba otrzec lzy i dzialac:-) to chyba normalna reakcja i kolej rzeczy do ktorej notabene masz prawo:-)

Ja mam pakiet z pracy i nie mam konkretnego lekarza, chodzę stacjonarnie gdzie jest wolne a najczęściej raz w miesiącu korzystam z teleporady.
Byłam dzisiaj na wizycie u ginekologa i dowiedziałam się że przy insulinie w 38 tc kładą już do szpitala bo łożysko jest mniej wydolne i muszą mieć to pod kontrolą... Więc w mojej sytuacji już na pewno musi być specjalny szpital, nie wiem jak to jest przy cukrzycy bez insuliny...
Mnie lekarka nie pytała o żadne szczegóły dotyczące kto i jaka poradnia mnie prowadzi...

Ja mam pakiet z pracy i nie mam konkretnego lekarza, chodzę stacjonarnie gdzie jest wolne a najczęściej raz w miesiącu korzystam z teleporady.
Byłam dzisiaj na wizycie u ginekologa i dowiedziałam się że przy insulinie w 38 tc kładą już do szpitala bo łożysko jest mniej wydolne i muszą mieć to pod kontrolą... Więc w mojej sytuacji już na pewno musi być specjalny szpital, nie wiem jak to jest przy cukrzycy bez insuliny...
Mnie lekarka nie pytała o żadne szczegóły dotyczące kto i jaka poradnia mnie prowadzi...
No właśnie gdzieś czytałam,że przy insulinie musi to być specjalny szpital,a że bez insuliny wystarczy II. Dowiem się jutro. A jak po wizycie,wszystko ok ?☺️

reklama
No właśnie gdzieś czytałam,że przy insulinie musi to być specjalny szpital,a że bez insuliny wystarczy II. Dowiem się jutro. A jak po wizycie,wszystko ok ?☺️
Tak, wszystko ok 😀
Mała 1200 gram, wymiary ok 😀
Ułożyła się pośladkowo więc może się już nie odwrócić i będzie cesarka ale to jeszcze do obserwacji

Do góry