reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa

Bez przesady. Ja tez miałam wysokie cukry zanim włączyli insulinę. Wystraszyła Cie żebyś tego nie bagatelizowała. Będzie dobrze, wynik po 1h musi być do 140.
Zdarzylo mi się od tego momentu z dwa razy żeby mieć 160 ,pozatym zawsze do 140. Pilnuje się . Mam nadzieję,że będzie dobrze,byłam u gina w czwartek,bo bolał mnie brzuch,ale ok. Pani doktor powiedziała,że jest już zarodek,za tydzień powinno być serce i wtedy założy kartę ciąży i wyśle na mnóstwo badań. Więc mam nadzieję,że będzie dobrze i te cukru początkowe wszystkiego nie zniweczą. Zastanawiam się co z osobami,które nie wiedziałyby,ja gdyby nie historia z przed ciąży nie miałabym pojęcia ,bo na czczo miałam 83 więc chyba nikomu nie przyszłoby do głowy odrazu skierować mnie na krzywa

reklama
Czasami niewiedza jest blogoslawienstwem bo glowa nie analizuje. Stres jest rownie niewskazany co wysoki cukier. To drugie da sie opanowac dieta lub lekami a na czczo badania pomagaja wykryc ewentualne nieprawidlowosci. Czasami wysoki cukrow u kazdego sa - to norma. Nawet przeziebienie zwykle potrafi sporo namieszac. Jesli jest to sporadyczne to sie nie przejmujemy. Nie czytaj tyle internetow tylko walcz bo masz teraz dla kogo:-) to zawsze motywuje bardziej.

Czekam na wizytę u diabetologa. Z tym moim cukrem na czczo 94.
Miałam zrobić jeszcze kilka pomiarów ale kolejki od rana skutecznie mnie odstraszyły.
Glukometr przy zakupie pasków dostaniesz za darmo w aptece. Ja już dostałam tak dwa bo pozniej jak chciałam dokupić paski to nie było do mojego modelu😅
Przesyłam zdjęcie mojej kolacji sprzed paru dni. Akurat robiłam foto dla mamy;) może wyrzucajcie też swoje posiłki. Będziemy się motywować;)
Co planujecie jeść w święta? My spędzamy święta u rodziny więc nie liczę że będzie tam coś typowo dla mnie ..
A i jeszcze mam pytanie, czy w ogóle coś przybieracie na wadze? U mnie minus dwa kg przez mdłości, waga ani drgnie a już 17 tydzień ciąży

Załączniki

• IMG_20221211_205826.jpg
    IMG_20221211_205826.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 57
Glukometr przy zakupie pasków dostaniesz za darmo w aptece. Ja już dostałam tak dwa bo pozniej jak chciałam dokupić paski to nie było do mojego modelu😅
Przesyłam zdjęcie mojej kolacji sprzed paru dni. Akurat robiłam foto dla mamy;) może wyrzucajcie też swoje posiłki. Będziemy się motywować;)
Co planujecie jeść w święta? My spędzamy święta u rodziny więc nie liczę że będzie tam coś typowo dla mnie ..
A i jeszcze mam pytanie, czy w ogóle coś przybieracie na wadze? U mnie minus dwa kg przez mdłości, waga ani drgnie a już 17 tydzień ciąży
Ja się martwilam,ze nic nie zjem w święta,ale narazie tak mnie mdli,że nawet nie mam ochoty . Ja 4kg na minusie a dzisiaj 6+2 Ostatnio najlepiej wchodzą mi pomidory i marchewka z warzyw ,zupę chętnie zjem 😃 Ale od mięsa mnie odrzuca ,w ogóle nie apetytu,że jem faktycznie ,bo mam ochotę

Boze jakie Ty masz piekne kolacje! U mnie to zazwyczaj kanapka i pomidor lub pol ogora zielonego czy tam kiszony i na wiecej nie mam weny 😅 czasami jem salatki jak sobie zrobie lub zostanie mi z innego posilku... ogolnie to jestem max leniwa.
Moja waga stoi w miejscu 16tc.

A w swieta bede dziobac pierogi z maki pelnoziarnistej i zapewne zagryze ryba bez panierki i duza iloscia salatki jaka sobie sama zrobie :-) nie ryzykuje jedzenia pod korek ale cos jesc trzeba i... wszystko tylko dla siebie robie tylko pierozki machniom jeszcze moim panom z bialej maki i makowki a tak to wszystko to samo bedziemy jesc:-) jakies sledziki 😋 czy jarzynowa salatka u mnie tez sie spisuja. Jedynie zgrzesze z barszczem czerwonym 😇

Po wizycie dostałam glukometr, tylko póki co nie wiem co z nim zrobić bo czekam na szkolenie on- line 😐
Mogę zrobić krzywą ale Pani doktor twierdzi, że to nic nie zmieni w moim przypadku.
Jakoś jest przekonana, że mam cukrzycę ciążową.
Także czuję się marnie i szukam sił na ten kolejny etap.

Po wizycie dostałam glukometr, tylko póki co nie wiem co z nim zrobić bo czekam na szkolenie on- line 😐
Mogę zrobić krzywą ale Pani doktor twierdzi, że to nic nie zmieni w moim przypadku.
Jakoś jest przekonana, że mam cukrzycę ciążową.
Także czuję się marnie i szukam sił na ten kolejny etap.
Może dlatego,że wystarczy,że jeden wynik jest przekroczony to się łapiesz na CC . Ja dzisiaj rano 94 ,a ostatnie trzy dni po 83 tego nie ograne chyba. A co gorsza mi wszystko stoi w gardle,jem na przymus.

Może dlatego,że wystarczy,że jeden wynik jest przekroczony to się łapiesz na CC . Ja dzisiaj rano 94 ,a ostatnie trzy dni po 83 tego nie ograne chyba. A co gorsza mi wszystko stoi w gardle,jem na przymus.
Tyle to ja wiem. Ale znam przypadek gdzie cukier był 93, a krzywa zrobiona zaraz po wyszła prawidłowa i co wtedy? nie dopytałam.
Gdzieś w środku sie pogodziłam z wyzwaniem, wkurza mnie tylko ze jeszcze 3 dni nie wiem co robić i w sumie śmieszne, że nie przeraża mnie na razie jedzenie ( chyba sobie ubzdurałam, że nie może być tak źle?😔) a boję się nakłuwać palce 😐
I jeszcze jak się z tym uchować jak nikogo na razie nie chcę informować o ciąży eh.
Metformina zostaje do 13 tyg a jak ginekolog chce to może prowadzić i całą ciążę 🤣
To mnie trochę rozbawiło bo w pokoju obok z drugą panią doktor byłaby pewnie nieco inna gadka.

Zawsze możesz zrobić krzywa prywatnie na własną rękę. Mnie czasem nerwy nie opuszczają ,bo dosyć nic mi przez gardło nie przechodzi do wystarczy,że jeden dzień w siebie nie wmusze tyle co zwykle,albo gdzieś pojadę i chwilę dłużej nie zjem i dzisiaj cukry w cały świat. 😡

reklama
Zawsze możesz zrobić krzywa prywatnie na własną rękę. Mnie czasem nerwy nie opuszczają ,bo dosyć nic mi przez gardło nie przechodzi do wystarczy,że jeden dzień w siebie nie wmusze tyle co zwykle,albo gdzieś pojadę i chwilę dłużej nie zjem i dzisiaj cukry w cały świat. 😡
Ja się pogodziłam, nie cierpię tego badania więc chyba powiem ginekologowi, że jest cukrzyca, możemy sobie darować.
Niestety o tym o czym piszesz dopiero się przekonam. Załamka.
Jeszcze się okaże, że za chwilę będzie potrzebna insulina.
Chyba muszę zapytać ginekologa czy prowadzą takie ciąże 🥺

Do góry