reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej laseczki ,ale mnie dawno nie bylo przepraszam:szok::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Widze ze duzo słodziutkich doszło!!!! ;-)

Uwaga uwaga przyszlam do was z mega wiadomoscia:-Djak widac na moim paseczku jest w 7.t.c jak to sie mowi "wpadlismy" z M:-DMam do was pytanie kiedy robilyscie glukoze w drugiej ciazy ?ze wzgledu iz mialam cukrzyce musze wczesniej zrobic badania!!!:szok:bleeeee

reklama
A moze na razie czasem pstryknij jesli masz paski do gluko? :) Ja niestety nie wiem kiedy sie robi przy drugiej ciazy, kolezanka miala w 12 tc, ale czy tak jest zawsze to nie mam pojecia.

a u mnie odwrotnie przy samym porodzie cukry wariowaly:szok:ale po porodzie juz sie unormowaly 2 miesiace po porodzie zrobilam glukoze i bylo wszystko ok brak cukrzycy:-)Dziewczyny pilnujcie sie ja mialam problem mi ginus nie powiedział ze do 38.tc powinnam rozwiazac ciaze i przez to bylo małowodzie ...dobrze ze zostalam na Patologi bo nie wiem jakby sie to skonczylo zaznaczam ze bylam tylko na diecie:sorry2:

A cukry dziiaj na szczescie ok, poza jednym wyjatkiem, ale wiedzialam ze tak bedzie :p Ostatnie 3 dni nie meirzylam, bo nie mialam paskow, a lekarz na urlopie i jadlam na czuja, ale stresujace ;)

Dzisiaj:
- na czczo - 76
- 75 gr chleba z serem zoltym, jajkiem, salata - 86
- banan - 90
- duzy jogurt naturalny, 3 biszkopty - nie mierzylam
- 2 male nektarynki - 86
- platki - niecala szklanka mleka i garsc platkow fitness bez dodatkow (nie mialam swoich blonnikowych i wiedzialam zeprzekrocze) - 127
- zupa kalafiorowa - 76
- piers z indyka, 3 malutkie ziemniaki, mizeria - 90

Jak dobrze ze to juz koncowka diety, chociaz i tak neizle mi idzie :) Rzadko przekraczam, glownie po mleku. Ale nie chce z niego calkowicie rezygnowac.

Witajcie :)
Jestem w 24 tc, o cukrzycy dowiedziałam się tydzień temu. Od tego czasu przeszłam już kilka załamań nerwowych :(
W teście obciążenia glukozą 75 miałam następujące wyniki:
na czczo- 81
po 2h- 158
Czekając na wizytę u diabetologa mierzyłam sobie czasami poziomy pożyczonym glukometrem i wyniki były ok. Bez diety po posiłkach poniżej 120, po wprowadzeniu diety na własną rękę 76-96. Moje wyniki uległy zmianie odkąd otrzymałam w poradni swój glukometr -optium xido. Po pierwszym śniadaniu (2 kromki żytniego z pomidorem, bez masła) 152 po 1 h :szok:
Na czczo gdzie zwykle miałam 76-82, teraz 90 to standard. Dzisiaj o mało z krzesła nie spadłam widząc 100 (po czym raz jeszcze umyłam ręce i po 1 minucie, z tego samego palca 90). Nie wiem czy to xido zawyża, czy tamten zaniża, ale nie podoba mi się to. Za bardzo się wszystkim przejmuję, a stres nie jest zdrowy dla dziecka :( Dzisiaj czuję, jakbym miała hipoglikemię, osłabienie, głód, drżenie mięśniowe, ogólne rozdygotanie, mierzę, a tu 90.
Mam straszną ochotę na płatki owsiane na mleku, ale się powstrzymuję. Ostatnio po nich miałam 126....
Bardzo gnębi mnie też myśl, że miałam cukrzycę przed ciążą... na szczęście na połówkowym wyszło OK wszystko, za wyjątkiem pępowiny (dwunaczyniowa). Martwię się też, że tyyyle czasu zostało mi jeszcze do rozwiązania...:eek:

rzeczywiście dziwna sprawa z tymi glukometrami:confused: mi się cukry ustabilizowały odkąd odstawiłam słodycze, nie smażę i nie jadam białego pieczywa. Nawet już codziennie nie mierzę, w poradni cukrzycowej pani dr kazała co drugi dzień robić pomiary

Dasz rade, ja tez tak mialam na poczatku. Mam dwa glukometry - accy check i mikrodot, oba mierza identycznie, bo sprawdzalam. Roznice 0-3 jednostek. Co do chleba- mi sluzy vitastar z kauflandu, a tez dlugo szukalam. Teraz obadalam co moge jesc i tego sie trzymam, chociaz pierwsze 2-3 tyg to masakra. Mija mi 12 tydzien na diecie. Ty tez dasz rade, a dziecku nic nie bedzie! :)

witaj alecram
a jaki był ten pożyczony glukometr? on raczej mierzył dobrze; ten optium xido to jakaś porażka powiem Ci, on strasznie zawyża wyniki, jesteś kolejną osobą, która to potwierdza;

mam w pracy styczność z glukometrami i już kilkakrotnie ktoś mi mówił, że optium zawyża wyniki (w porównaniu do innych oraz do badania laboratoryjnego);

najlepiej będzie jeśli podejdziesz z nim do najbliższej apteki, albo podzwoń sobie czy wymieniają glukometry (bo nie wszystkie to robią), weź jakikolwiek inny, ja mam akurat accu-chek active i bardzo sobię chwalę, z badaniem labo różnica 2 jednostki;

problem będzie z paskami, bo do każdego są inne; pełnopłatnie ok 40 zł, ale jak powiesz, że doniesiesz receptę, to powinni ci oddać różnicę, ja tak zrobiłam jak mi się skończyły;

i nie stresuj się, bo to jest zdecydowanie gorsze od cukrzycy dla dziecka! Ja też zaczęłam od samodzielnych pomiarów, zapisywałam wszystko, a na wizycie u diabetologa miałam już sporą listę do analizy ( na czczo, 1h po śniadaniu, obiedzie i kolacji); jesli przekroczyłam pisałam sobie obok co zjadłam - najczęściej zdarzało mi się rano, bo przyzwyczajona jestem do porządnych śniadań, do tego jakaś kawusia z mlekiem - a teraz mała kanapeczka pełnoziarnista z wędlinką i musi wystarczyć, dojadam na 2-gie śniadanie, wtedy organizm już lepiej zbija cukier i jest oki;

diabetolog powiedział, że jeśli zdarzą się małe przekroczenia jednorazowe, to mam się nie przejmować, nie stresować i nie wpadać w czarną rozpacz :biggrin2:

a jeśli przekroczenia częściej mimo diety to umówić się na wizytę i pewnie dostanę insulinę;
już się oswoiłam z tą myślą i nie załamuję się jak jeszcze miesiąc temu, po prostu będzie co ma być, żadna z nas nie jest winna temu, że tak reagujemy na hormony ciążowe, jak trzeba to wytrzymam wszystko, byleby z małą było wszystko ok; nawet jak skończy się insuliną to max do końca ciąży, potem wszytko się normuje.

głowa do góry :)

reklama
alecram, ja mam z Bayera CONTOUR TS, jest bdb. Różnica w pomiarach w porównaniu do badania z żyły wyszła 3 jednostki, czyli jest wiarygodny.
Jeśli chcesz mogę Ci odsprzedać swój (mam nowy zestaw jeszcze nienaruszony, z nakłuwaczem i lancetami plus 25 pasków testowych, jak coś to pisz na priv. Paski do niego są refundowane:-))

U mnie cukry raczej w normie, ale po wczorajszym obiedzie miałam 135, no ale co się dziwić objadłam się smażonych ziemniaków. No nie mogłam się powstrzymać :-D Oby do końca października bo zwariuję na tej diecie.

Do góry