reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

kruszka Z chlebem to jest roznie musisz sama na sobie wyprobowac ja jadlam zwykly i mi nie podnosil cukru a niejedna dziewczyna nie mogla zalezy w jakim stopniu twoja Trzustka ma sile na produkcje insuliny .. i zalezy tez jakie masz wymienniki weglowodanowe zalecone przez diabetologa ja moglam o 22 zjesc dwie kromki zalezy od twojej wagi bo na podstawie tego obliczja ilosc WW ale trzymam kciuki i mam nadzieje ze ci sie unormuje ..a moze do kanapki zjedz warzywa pomidor cos sysacego ..a i jeszcze przypomin am bo tu juz czesto bylo o tym ale kiedys bigos jest dobrym patentem na glod i nie podnosi cukru ..a tym samym kapusta w roznej postaci oczywiscie rozsadnie z dodatkami

reklama
alecram ja miałam podobnie z tym Optium Xido - strasznie zawyżał, zawału bym prawie dostała jak widziałam wyniki na nim. na czczo zawsze miałam koło 70 na badaniach laboratoryjnych a na tym 93, 95 co rano szybko mnie rozbudziło jak to widziałam.
Ja już tym glukometrem nie mierzę, zresztą dużo wyczytałam opinii, ze zawyża, pojeździłam po aptekach i u mnie w mieście dają w aptece glukometr za darmo i wzięłam sobie Contour TS, mierzyłam też na One Touch Select (ale tu musi być większa kropla krwi) dlatego wybrałam Contour TS. I sprawdzałam te pomiary i na czczo w laboratorium wyszło mi 75 na Contour TS i One Touch Select podobnie, natomiast na Optium Xido ponad 90.
Jedyny minus, że musiałabyś iść do diabetologa aby przepisał Ci paski na ten nowy glukometr. W niektórych aptekach mówili, że dają darmowy glukometr jak się kupi paski ale ogólnie nie kupowałam pasków i mi Pani dała za darmo. A później dopiero poszłam do diabetologa po receptę. Jedynie w każdej aptece mieli różne a ja konkretnie szukałam już z danej firmy ale w 3 aptece już go mieli.

Let a dlaczego na One Touch Select musi byc większa kropla? Nie pokazywał ci wyniku, zaniżał, zawyżał? Ja mam One Touch Select Mini.

No i fajnie, wczoraj zamiast chleba razowego na ostatni posiłek zjadlam chrupkie i dzis na czczo 84, super. Ale na sniedanie zjadłam to samo co wczoraj i wczoraj po sniadaniu 117, a dzis 134! Mnie za chwile cos trafi.... Dola złapałam, a taka juz byłam szczęsliwa po tym wyniku na czczo....
Dzis na obiad robie własnie kapuste z filetem z kurczaka.

Dzień dobry ;-)
Właśnie odebrałam wyniki, na szczęście hemoglobina glikowana wyszła mi nieźle: 5,3%, za to mam ketony w moczu +++, czyli b.dużo :( Od razu chwyciłam za chlebek orkiszowy, a na obiad zjadłam owsiankę na wodzie z dodatkiem mleka (fuj!:nerd:), no i woda... Tak coś czułam, że mimo kontrolowanych wyników poziomu cukru po posiłkach coś jest nie tak, za słabo się czułam. Jeśli to przez Xido, to producentów normalnie uduszę:cool: A na noc wypiłam, idąc za waszymi radami szklaneczkę mleka...

ja dziś rano nerwa złapałam. Na czczo ok, po śniadaniu i to mniejszym o kromeczkę niż wczoraj, zestaw ten sam, a cukier 119 i to po ruchu. Paranoja. Ta dieta mnie wykończy.

Witaj w klubie... ja tez po poranku miałam dosyć...
całkiem załamałam sie po obiedzie. Zrobiłam młoda dietetyczna kapustę i zjadłam z chlebkiem tym co zwykle. Pojechałam do lasu na spacer, brzuch się spinał, kłuł, przystawałam na chwile i w drogę, byle chodzić. Wracam do domu, nakłuwam palec, nie bardzo cos leci, więc troche ścisnęłam - wynik 135!!! Dobra, może nie powinnam ściskać i zrobiłam w innego palca - wynik 120!! Pokłułam wszystkie palce i każdy wynik byl inny....:no:

kruszka masakra z tymi cukrami. W pierwszej ciąży trzymałam się bardzo mocno wytycznych teraz nie aż tak, żeby nie zwariować. Poza tym wiem, że wtedy było ok i liczę na cud że i teraz będzie dobrze, ale oczywiście nie przeginam. Natomiast po kolacji : bułka dość duża ciemna z serem żółtym i polędwicą wędzoną oczywiście z masłem a cukier 98. Ja już nic nie czaję :-(

kruszka One Touch Select też dobrze mierzy, tzn. tak samo jak Contour TS i tak samo mi wyszło jak wynik laboratoryjny. Tylko ten Xido takie z kosmosu wyniki mi pokazywał. Z tą kroplą chodziło mi o to, że do pomiaru potrzebna jest troszkę większa kropla niż w Contour TS. Bo jak za mała to zaraz komunikat, że bład pomiaru i za mała kropla krwi. W Contour TS wystarczy naprawdę minimalna i zasysa i mierzy. A mi krew niespecjalnie leci z palca a nie można "wyciskać" i dlatego wolę Contour TS. Nie wiem jakiej wielkości kropla wystarczy do tego OTS Mini. Ale jesli chodzi o wiarygodność pomiaru to One Touch Select jest naprawdę OK.

reklama
Witam z rana :-)

ja dziś rano nerwa złapałam. Na czczo ok, po śniadaniu i to mniejszym o kromeczkę niż wczoraj, zestaw ten sam, a cukier 119 i to po ruchu. Paranoja. Ta dieta mnie wykończy.

To może jakiś klub założymy. Ja mam tak często. Masakra jakaś. Ja odnoszę wrażenie że na poziom cukru to jeszcze jakieś siły wyższe mają wpływ.

Witaj w klubie... ja tez po poranku miałam dosyć...
całkiem załamałam sie po obiedzie. Zrobiłam młoda dietetyczna kapustę i zjadłam z chlebkiem tym co zwykle. Pojechałam do lasu na spacer, brzuch się spinał, kłuł, przystawałam na chwile i w drogę, byle chodzić. Wracam do domu, nakłuwam palec, nie bardzo cos leci, więc troche ścisnęłam - wynik 135!!! Dobra, może nie powinnam ściskać i zrobiłam w innego palca - wynik 120!! Pokłułam wszystkie palce i każdy wynik byl inny....:no:

Ostatnio w nocy tak mierzyłam. Wynik od 135 do 115 w zależności od palca i ręki. Szok

kruszka masakra z tymi cukrami. W pierwszej ciąży trzymałam się bardzo mocno wytycznych teraz nie aż tak, żeby nie zwariować. Poza tym wiem, że wtedy było ok i liczę na cud że i teraz będzie dobrze, ale oczywiście nie przeginam. Natomiast po kolacji : bułka dość duża ciemna z serem żółtym i polędwicą wędzoną oczywiście z masłem a cukier 98. Ja już nic nie czaję :-(

Ja mam nieraz cukier większy po czymś dietetycznym niż po czymś co powinno mi podnieść znacznie poziom. Jak tu nie zwariować?

Wczoraj miałam wizytę u gin. Wszystko ładnie (w końcu). Marysia waży ok 1500 i raczej będzie małą dziewczynką przy porodzie - teoretycznie do 3200. Byłoby fantastycznie bo synek miał 4kg:sorry2:Opowiedziałam mu o swoich cukrach i ostatniej wizycie u pani diabetolog co mnie insuliną straszyła. Powiedział żeby nie przesadzać jeśli poziomy są do 140 i to kilka razy po "grzechu" to żeby nie brać insuliny, bo byłoby to znacznie na wyrost. Jakby poziom był 180 i więcej i często (takiego jeszcze nie miałam) to jak najbardziej insulina. Teraz tylko dieta.
No i bądź tu mądry i pisz wiersze. Ciekawe co powie mi teraz diabetolog. Wizytę mam za tydzień.

Do góry