reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Mama ola wow, to faktycznie duzo waży, ja dzisiaj byłam na takim zwykłym usg w przechodni, i mimo mojego wzrostu :) i duzego brzucha, synek ważył - 1840. Ginekolog powiedział ze w normie, nawet pokazał mi tabele, ale powiedział zebym sie nie cieszyła na zapas bo napewno bedzie bardzo duzy moze nawet wiekszy niz mój pierwszy syn (4650). Napisz mi a kto cie skierował na usg, ginekolog czy diabetolog?. No i tak wogóle to gdzie robiłaś te fajne usg, no i moze do jakiego ginekologa chodzisz? bo ja musze swojego chyba zmienić

reklama
starlet - generalnie się z Tobą zgadzam, tylko mam kilka problemów, które stoją nam na przeszkodzie. Po pierwsze mój mąż chrapie mocno i nie jestem w stanie przy nim zasnąć bez stoperów. Tylko jak je założę, to nie będę słyszeć dziecka. A mąż niestety ma bardzo twardy sen i na pewno się nie obudzi (własnego budzika nie słyszy) nie mówiąc o tym, ze nawet jak się obudzi to jest nieprzytomny i nie rozumie co się od niego chce (zachowuje się trochę jak lunatyk). Poza tym nie mamy w sypialni miejsca na łóżeczko. I co taki tygodniowy maluszek miałby już spać w osobnym pokoju? A ja z nianią na podsłuchu w stoperach? Chyba nie najlepszy pomysł? Nie wiem w sumie jak to rozwiązać. Mąż bardzo chce uczestniczyć we wszystkim, ale nie mam pojęcia jak to zorganizować :confused:...

mama ola gratuluję zdrowiutkiego synusia. Ale ta waga szoook. To ile a norma ma i jaką tolerancję , w mojej mdrej książce na 31 tydzień mam 1,6 kg, a na 32 1,8?? Podaj jak masz :) Ja będę na usg na początku 32 tyg.

To faktycznie masz problem. Moj maz nie chrapie i szybko sie budzi jak go szturchne, wiec nie mam problemu.
Sypialnia jest dosc mala, ale lozeczko spokojnie sie miesci.
Mloda spala u nas do roku, drugie planuje wyprowadzic szybciej do pokoju siostry.

ewa - szłam bez skierowania. Tzn. mój lekarz prowadzący powiedział, że już czas na usg (standardowe, 32 tc). Od początku ciąży chodzę prywatnie i byłam już u trzech różnych lekarzy - z wszystkich byłam generalnie zadowolona: Czajkowski - świetny lekarz (w sensie - dokładny, jak coś nie tak to na pewno to znajdzie), ale dość małomówny, więc wszystko trzeba z niego wyciągać siłą, z to niedrogi, a sprzęt ma dobry (70zł); Węgrzynowski - ten dużo bardziej przyjazny, do tego specjalista od serduszka i przepływów, przyjmuje w Policach (teraz ma tam urlop) i Hahs (za usg z echem serca i przepływami zapłaciłam 250). Teraz byłam też w Policach, dr. Płonka. Niezwykle sympatyczny, cierpliwy, dużo mówił (usg 3d/4d - 230zł). Sprzęt w Policach mają świetny i z tego co się dowiadywałam, to większość lekarzy jest super. Mojej prowadzącej nie będę za bardzo polecać, bo żadna rewelacja - tzn. dobrze prowadzi ciążę, ale z moimi problemami często chodzę też do innych lekarzy na konsultację (do patologów ciąży). Do niej chodzę, bo na nfz i mam blisko, ale jak się coś dzieje, to lubię mieć alternatywną opinię specjalisty (np. wg. niej z moimi skurczami powinnam leżeć plackiem, wg. patologa póki szyjka w świetnym stanie nie ma sensu leżeć - nie leżę i wszystko jest w porządku). A pierwszego syna rodziłaś naturalnie? Powiem szczerze, ze boję się rodzić takiego wielkoluda. Ale z drugiej strony zależy mi na sn.

Diabetolog jak go pytałam o dodatkowe badania usg w związku z cukrzycą to powiedział, że nie trzeba. I skierowań nie wypisuje.

mama ola spokojnie usg lubia dosc mocno przeklamywac rzeczywista wage dzieci, moze wcale nie bedzie taki "wielkolud" ;-)

ewajakiela - insulinę ciężarne mogą przyjmować WYŁĄCZNIE w zastrzykach :tak:
nie wolno wtedy żadnych tabletek.
Nie martw się na zapas, może uda ci się z dietka, jak wielu dziewczynom, a jesli nie, to ja biorę 4 x dziennie insuline i zyję ;) igły sa cieniutkie, więc nie boli a dobrze robi, bo ratuje glikemię.

elmoo - wklejam siatkę centylową:

29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)

31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)

36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)

40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

aloy, ewa - insulina występuje tylko w zastrzykach - musi być podana do krwi, bo w przewodzie pokarmowym uległaby strawieniu. Tabletki nie zawierają insuliny, tylko substancje stymulujące trzustkę lub zmniejszające wchłanianie węglowodanów. Nie wolno ich stosować w ciąży.

Ostatnia edycja:
O rany, ja naprawde jestem chyba nie w temacie tej cukrzycy jak i jej terminów.
Aloj, nie pocieszyłaś mnie cienka igłą, na samą myśl ciarki mnie przechodzą, i nie rozumiem co to znaczy ze biorac insuline "ratuje glikemie" ??:zawstydzona/y:
mama ola, dzieki za małe streszczenie lekarzy, kurcze zadnego z nich nie znam i nie słyszałam o nich, moze poszperam w internecie o nich. Czyli o usg i tych "przepływach" decydujesz sama, czy doradza ci tak prowadzący ginekolog??. Mój wie o cukrzycy ale robiac mi dzisiaj te usg nic o tym nie wspominał, zrobił takie pomiary standardowe, jak waga ciała, rozmiar główki itp. Oj niedobrze, za mało mam wiedzy, choc mamą bedę juz po raz drugi. W policach byłam na USG dwa razy z okazji badań prenatalnych, ale nie byłam zachwycona tym usg, nie było takich efektów jak widze u innych na zdjeciach, nie wiem czemu. A prpo porodu pierwszego syna to i owszem rodziłam naturalnie, tylko nie pytaj jak:-D, bo sama nie wiem jak dałam rade, właściwie nie dałam, lekarz mi pomógł (wogóle nie umiałam przeć). Dlatego tym razem rozwarzam cc, problem w tym ze nikt mi tego nie "oferuje" a juz napewno nie mój prowadzący - jest przeciwnikiem cc. Juz sama nie wiem, ale jakoś nie usmiecha mi sie poród naturalny takiego "olbrzymka":-(.

reklama
mama ola, piszesz ze w Policach maja dobrych lekarzy, ale rozumiem ze do któregokolwiek chciałbym pójsc to tylko prywatnie tak??? A jak jest w naszych przypadkach z porodem, wystarczy dotrwać do 40 tyg i można prosić o wywołanie jesli nie ma żadnych oznak porodu?? Ja tak miałam z pierwszym synem, lekarz nie robił problemu, po prostu umówiłam się z nim na dzień w którym miał dyzur i wywołał mi poród w 40 tyg.

Do góry