reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

alaa - normy są różne w zależności od regionu. Ja mam do 90 na czczo i po 1h 130 (choć lekarz woli jak poniżej 120 jest). Po 2h normy nie mam. Któraś z dziewczyn ma do 120 1h po posiłku i to chyba najostrzejsza norma. Być może coś w Twoim pomiarze jest błędne, ale czasem tak jest, ze trzustka pod wpływem posiłku bierze się do roboty i cukier po jedzeniu jest niższy niż na czczo. Szczególnie jeśli czas między kolacją i porannym pomiarem był bardzo długi (organizm na rozruch uwalnia glukozę z wątroby i poziom cukru się podnosi). Choć z tym ciastem... brzmi podejrzanie ;-) może wcale nie masz cukrzycy ;-)

aureolcia - bardzo dobrze :) Plasował się więc mniej więcej na 50 centylu (troszkę powyżej) - czyli ok 50% dzieci miało w tym czasie taką samą wagę. Czyli Twój maluszek jest takim "średniaczkiem"
Dla wyjaśnienia:
10 centyl - tylko 10% dzieci ma mniejszą wagę, 50 - 50% ma mniejszą i 50% większą, 90 - tylko 10% dzieci ma wagę większą.

Ostatnia edycja:
reklama
Hej! Ślicznie dziękuję wszystkim za życzenia :-D

Majka, no rzeczywiście nieźle udało się wycyrklować Tobie (i Jagódce :-)) tak, żeby torcik urodzinowy i inne pyszności nie były tematem tabu ;-)
Ja wprawdzie torciku nie mam, ale i tak postanowiłam zgrzeszyć i zjadłam trochę lodów sorbetowych... Pycha :-D
A cukier chyba też mi postanowił prezent zrobić - po 2 kanapkach z pieczywem chrupkim i tych lodach wyszło 80mg/dl :-D. No, trzustka nareszcie nie poskąpiła insulinki... ;-)

mama_Ola- super, że dało się małego podejrzeć w trzecim wymiarze, no i najważniejsze- świetnie że zdrowiutki :-)
He he, wygląda na to, że już znamy przyczynę chudnięcia mamy- po prostu synek uczestniczy bardzo aktywnie w "podziale" posiłków przez mamę zjadanych... ;-) no i mama trochę gorzej na tym podziale wychodzi...
Myślę, że nie ma co się na zapas martwić, że będzie ważył ponad 4 kg, chyba niekoniecznie tak być musi...

Elmoo, ja jadłam takie rozmrożone truskawki z jogurtem naturalnym Danone, jakoś najbardziej słodki mi się wydawał, czasami dodawałam jeszcze pół kiwi i miałam jogurt dwusmakowy, a czasami trochę takiego napoju sojowego waniliowego, który mi cukrów nie podnosił, ale ten przepis Majki też brzmi fajnie...
Tylko ja tego wszystkiego niedużo jadłam, tak niecałą szklankę po nutelli...

Andzia_S- ja też się zastanawiam nad przyniesieniem kaloszy z piwnicy :)

Widzę, że w dyskusji pojawił się wątek łóżkowy, tj. gdzie będą spać nasze Maleństwa...
My zamierzamy wstawić łóżeczko do sypialni (M. wymierzył, że się zmieści) i ewentualnie jeśli Mały za bardzo będzie w nocy dokazywał, to M przeniesie się na kanapę, żeby się przed pracą wyspać. To w dzień roboczy, w weekendy on się zadeklarował bardziej udzielać...
U mojej koleżanki to działało, ale zobaczymy, jak to wyjdzie w praniu...

Alaa- rozumiem, że te 77 to 1 godzina po posiłku?
Może spróbuj zmierzyć jeszcze 2 godziny po jedzeniu i zobaczyć, jak się zmieni. Jeśli w obiedzie miałaś węglowodany złożone (kasza/ryż/makaron), to często cukier wolniej wzrasta i dopiero po ok 2h osiąga swoje maksimum... Przynajmniej moja gin kazała mi od czasu do czasu mierzyć cukier po węglowodanach złożonych po 1 i 2 godzinach...
Mnie osobiście zdarzało się mieć np. cukier na czczo 85, a po śniadaniu 79, ale śniadanie nie było zbyt obfite, więc trochę inna sytuacja niż u Ciebie...

Alaa może za mało krwi było,
pamiętaj żeby wypłynęła duża kropla krwi ale nie można za bardzo mocno wyciskac krwi bo to fałszuje wynik.

Najlepiej przed wyciśnięciem potrzymac rękę w dół, potem paleca rozmasowac ale powyżej wkłucia żeby go nie ubrudzic.

Alaa a kod masz prawidłowo wprowadzony? jaki masz glukometr, bo pamiętam, że pisałaś, że to jakiś stary tak? może warto sprawdzić z płynem testowym czy dobrze działa.

Dziewczyny ale się rozpisałyście, widać , że brak pogody :)

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO SOLENIZANTKĄ :)))
Ala podstawa to umycie rąk przed każym pomiarem i duża kropla krwi i nie wyciskanie. Kropla musi być cała na pasku jeżeli dasz mnie to wynik wychodzi niższy.

No i miałąm jeszcze napisać coś do Aloy - skleroza.

Mama Ola ja myślę, że jak dziecko będzie miało 4,5 kg to cc

ja to mam problem z tymi centylami ;/
nie wiem o co biega ;/
moglaby mi ktoras pomierzyc ? jakie dane potrzebne ?
3 pozycje mam.

Ja jadę za tydzień do Polic do Węgrzynowskiego na skierowanie. Dr Nesterowicz z Unii mi wypisała i bez problemu się zarejestrowałam na ten dzień co chciałam. Może dlatego dostałam to skierowanie bo insulino zależna jestem???
A co do bezbolesnego wstrzykiwania insuliny to bym dyskutowała, wczoraj aż mi łzy poleciały tak bolała. Może dlatego ze mam uda w pajączkach? nie wiem, ale każdy zastrzyk to stres, spocone i drżące ręce. NIENAWIDZĘ IGIEŁ!!!!!!!!!!!

reklama
Alaa - mi sie po sniadaniu tez zdarzało, że mialam dużo nizszy niż przed - pytałam lekarza i powiedział, że czasami organizm głupieje i wydziela za duzo insuliny (co podobno jest typowe dla cukrzycy) i wtedy należy coś zjeść - tzn. nie dużo zjeść ale nie czekać tych 3 godzin
ja mam normy na czczo do 90 a 2h po posiłku do 120
WWWanda - pewnie boli przez te pajaczki - ja sobie codziennie robię zastrzyk w brzuch z heparyny (podskórnie czyli tak jak insulina) i jak trafię na naczynko to boli

właśnie doczytałam na necie, że ulica równoległa do naszej ale po drugiej stronie rzeki jest zalana i ewakuowali mieszkańców - dzis nie padało u nas, ale jak jutro zacznie to moze być różnie - chyba jutro rano wyciągnę M nad rzekę, by sprawdzić jak sytuacja wygląda (do rzeki mam 100m chyba)

ja też życzę wszystkiego najlepszego dzisiejszym solenizantkom!!!

Ostatnia edycja:
Do góry