reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

serio Aasica tak zrobic jak nie beda chcieli za darmo ?
ja nie wiem czemu 2 razy. u nas raz jesli 5w1 albo raz jesli 6w1.
kupilam pieluchy gaga w tesco bo dobre rzeczy mozna o nich wyczytac w necie.. ale czy one takie dobre ? wielkie jakies..
mam pampersy huggiesy babydream i gaga ;)

reklama
5w1 jest owszem raz, ale wtedy kiedy nie przypada szczepienie zoltaczki...zoltaczka jest podawana osobno i dlatego sa 2 wklucia. A przy standardowym szczepieniu bodajze 3 wklucia, a nie 5 ;-)
Szczepionka 6 w 1 ma z tego co pamietam w sobie rowniez zoltaczke i wtedy jest 1 klucie.

mama ola super, ze nie musisz juz lezec :-)

dzień dobry!
Gabrielka - a propos szczerości - ja też uważałąm, że lepiej być szczerą, ale czasami wolę jednak coś przemilczeć - nie kłamać tylko nie skomentować - chyba, że ktoś pyta wprost to wtedy odpowiedzieć szczerze, ale jakoś to złagodzić - np. pocieszyć. Niestety coraz częściej widzę, że ludzie nie są szczerzy i to mnie denerwuje. Teraz w ciąży (zrzucam winę na hormony) bardzo źle reaguję na słowa krytyki, więc wolę, jak ktoś przemilczy - ale ogólnie to wolę szczerość.
a o co chodzi z tymi nakrętkami??? ja nic nie wiem
Mama_ola - super, że dobre wieści - tylko ze szczęścia teraz nie szalej za mocno;-)

miłego dnia

hej, co do szczepionek to 5 w 1 to 2 wklucia a 6 w 1 to jedno. to na pewno. i obie te platne wresje sa acelularne, czyli ze zawieraja "zabite" bakterie a te z nfz darmowe sa z zywymi bakteriamii moga (ale nie musza) powodiwac jakies komplikacje delikatne. ja jade programem 5 w 1 i dzisiaj mam drugie szczepienie, o ile mnie z tym sluzem w kupie i bakteria zaszczepia.:sorry2: (a rota i pneumokoki tez bym chciala jak pozwola)
tez zadnych tetr miedzy nogi nie wkladam, bo bioderka ok.
aureolcia: ja z aventa jestem zadowolona. dziewczyna ze mna na poloznictwie miala medele i strasznie jest glosna. Za to avent ma wiecej czesci do zlozenia (takie gumowe czesci trzeba demontowac a potem montowac do sterylizacji) a medele nie wiec sie szybciej "sklada".
A elektryczny lepsz, bo np. jak musialam wyjsc bez Gabika, to jego z 1 cycka karmiam a na dugim wisial laktator ;-)
co do wago dziecka w brzuchu to mnie caly czas straszyli ze duze dziecko kolo 4 kilo a on sie wypial i 3500 wazyl :-)
agga: trzymam kciuki za szybkie przejscie baby bluesa!

pieluch mi schodzilo do 15 na dobe ale teraz juz troche mniej :)

Dziewczyny ale naskrobałyście, znowu włącza mi się skleroza i zapomniałam dokłądnie co mam napisac,
co do szypionek to ja idę tym 6w1 tak to wychopdzi bo kucie jest tylko raz, za pierwszż zapł 180 a następne po 110.

Assica jak przeczytałam twojego posta o cukrach to pocieszyłam sie bo dzisiaj rano nie wiem co mi odbiło i zmierzyłam cukry (pół nocy nie spałam bo miałąm nerwy i rano musiałąm jechać załatwić ważną sprawe i też nerwy) ale jak zmierzyłam to 107 a z drugiego palca 103, wiec na smutek zjadłam batona i po godzinie śniadanie i właśnie miałąm to samo co assica bo zjadłam 1 kromke chleba razowego (już zaczełam jeść ten) i 0,33 l soku z marchwi świeżej no i kawka standardowo i właśnie zmierzyłąm po 1,5 godziny a tam 134 tylko, że ten sok piłam jakoś po troszku i sama teraz nie wiem :(

Maria w hipp jest , że marchewka później marchew z ziemniakami, ale z teog co pytąłam dziewczyn to każda zaczyna od deserków i dopiero po 2 tyg wprowadzają obiadki, a ja brałam marchewke jako deserek i wczoraj mu dałąm już cały marchew z jabłkiem a dzisiaj dostan ie jabłko z gruszką. Każdy produkt czyli marchew i jabłko wprowadzałam po 4 dni. Kupiłam dzisiaj w inter marche same gruszki, brzoskwinie i morele, były też śłiwki ale tego boje się dawać. Fajna była promocja 4zł 2 słoiczki.

Maria a co myślisz o podawaniu surowego jabłka startego na tarce? Jak myślisz od kiedy? Dziewczyny te które mają o tym pojęcie pomóżcie!!!

Dzięki dziewczyny za szczerość :)
Znacie jakieś sposoby na katarek?

Mama Ola wiadomości rewelacyjne ale tak jak pisze Andzia troszkę ostrożnie :)

Witam słodkie.

Ja po diabetologu:wściekła/y::wściekła/y: mam być na diecie i na kontrole po 2 miesiącach bo powiedziała że taki wynik 176 nie powinien być u zdrowego człowieka, ale ciągle mi przerywała więc nie wiem czy zakumała o co mi chodzi z tym mierzeniem że może w końcu mierzyłam po 1h30 lub po 1h 10 od posiłku.

Potem Was doczytam.....Doris jak u Ciebie???czy po 1h miałaś też jakiś wysoki wynik bo pamiętam że na początku mierzyłaś po 1h.

aaa i powiedziała że może być to jeszcze ta ciążowa...więc się tym pocieszam.....w końcu długo krwawiłam więc może jeszcze te hormony się nie uspokoiły

Ostatnia edycja:
Witajcie mamusie! jestem w 33 tc. proszę o jakies info na temat cukrzycy ciążowej. Wczoraj odebrałam wynik na czczo 89 mg/dl, po wypiciu glukozy 75g po 1h 220 mg/dl i po 2h bez zmian też 220 mg/dl. Jestem załamana, dostałam skierowanie do szpitala. byłam dzisiaj, ale mnie nie przyjęli, bo nie ma miejsc. kazali zgłosić się jutro. Mam milion myśli, nie wiem czego mam sie spodziewać, bardzo martwie sie o maleństwo. Boję sie ze sobie nie poradze. prosze podnieście mnie na duchu... ;)

reklama
Marta - nie martw się na zapas - w szpitalu Cię przyobserwują i zadecydują czy dieta czy potrzebna będzie insulina. I do jednego i drugiego da sie przyzwyczaić:tak: późno bardzo Ci tę cukrzycę wykryli, ale dobrze, że wykryli. A jak Twoje maleństwo? Wiesz ile waży - ogólnie przy cukrzycy są duże dzieci, ale jak jest monitorowana i dobrze skontrolowana to są w normie. Dostaniesz glukometr i będziesz się kłuć kilka razy dziennie, no i kwestia pilnowania godzin posiłków - ma być 5-6 dziennie (średnio co 3 godziny)
co do diety - musisz całkowicie wyeliminować cukry proste - również te w sokach i owocach (bardzo delikatnie na początku musisz sprawdzać co Ci podnosi z owoców), ograniczyć białe pieczywo, makarony, kluski. Jedz duzo mięsa chudego i warzyw - nie podnoszą cukru (no chyba, że zjesz kg marchweki, buraków lub groszku zielonego na raz;-)). Ja dobrze toleruję jajka i nabiał, ale ten niskotłuszczowy (jogurty owocowe i śmietana odpadają - za to jogurt naturalny jak najbardziej).
Jest nas tu trochę i u każdej w sumie są inne wyjatki co mozna zjeść - sama po sobie potem bedziesz wiedziała - powodzenia

Aasica - w sumie nawet gdyby to była godzina po posiłku to i tak max chyba do 140 więc ta ciążowa chyba się jeszcze trzyma - trzymam kciuki by przeszła (tym bardziej, że jak przeczytałam co zjadłaś to wydaje mi się i tak ładny wynik - tyle cukru pochłonęłaś:szok:)

Ostatnia edycja:
Do góry