reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Joasiu mam pytanko jak dostałaś insulinę to dlatego że dieta nie wystarczała?
a jak tak to dużo przekraczałaś normy ja mam takie normy:
na czczo od 70 do 90 godz. po posiłku od 90 do 120.
czasami zdarzy mi sie przekroczyć ale to zawsze z mojej winy bo albo zjem za dużo albo jakiś mały grzeszek i nie wiem czy wtedy to również zalicza sie do insuliny?

Pozdrawiam i witam słodkie mamusie:-)

Strasznie masz rygorystyczne normy, przynajmniej po posilku... ja mam do 140, z reguly mieszcze sie do 120 i poniewaz nie tyje lekarze kaza mi wiecej jesc :-D Wiec sie zmuszam, a efektu brak :baffled:

u mnie wszystko ok :)
mam pytanie.. na kolejnej wizycie mam miec badanie: posiew odbytu... :| wiecie moze jak robi sie takie badanie i jak ono wogole wyglada ? :|

Masz pewnie wymaz w kierunku paciorkowca... Pobieraja taka specjalna bagietka z tylka:rolleyes2: Nic skomplikowanego i strasznego. A i z reguly robi sie razem wymaz z pochwy i odbytu....

reklama
witaj emka:)
pierwszy raz słyszę o takim badaniu ciekawe ja takiego jeszcze nie miałam,
i jak paseczki już masz do mierzenia cukrów?
mi się moje kończą muszę poprosić lekarza o receptę.

Masz pewnie wymaz w kierunku paciorkowca... Pobieraja taka specjalna bagietka z tylka Nic skomplikowanego i strasznego. A i z reguly robi sie razem wymaz z pochwy i odbytu.

no wlasnie bede miala i z pochwy i z odbytu :| i jak wyglada takie badanie ? jak je sie przeprowadza tzn na fotelu ginekologicznym czy jak ? :|

no wlasnie bede miala i z pochwy i z odbytu :| i jak wyglada takie badanie ? jak je sie przeprowadza tzn na fotelu ginekologicznym czy jak ? :|

ja go jeszcze nie mialam, ale z tego co wiem to wlasnie na fotelu sie pobiera:-) w moim laboratorium robi to polozna, ale wiem, ze czasem tez lekarz w czasie wizyty pobiera

xmila masz super normy do 140 tez tak chcę:tak:
co inne miasto to inne normy ciekawa sprawa:-D

No niestety tak to jest z tymi normami... U mnie jakos generalnie jest luz, bo po 5 tygodniach pomiarow 4x dziennie lekarka kazala mierzyc co 2-3 dni... wiec jestem malo pokluta:-) ale mierze zawsze jak zjem cos czego jeszcze nie jadlam...
No i juz mi niewiele zostalo do konca :szok:
A z tego co wiem, to insuline wprowadza sie wtedy, kiedy dieta nie daje efektu, wiec chyba nie powinnas sie martwic :tak:

wlasnie za 2 tyg bede miala pobierany w gabinecie. to cos wkladaja do srodka czy tylko do odbytu przykladaja ? mam nadzieje ze nie bede musiala sie wypinac tylko normalnie na fotelu ginekologicznym mi pobiora ! ehh... mam o czym myslec :/

No niestety tak to jest z tymi normami... U mnie jakos generalnie jest luz, bo po 5 tygodniach pomiarow 4x dziennie lekarka kazala mierzyc co 2-3 dni... wiec jestem malo pokluta:-) ale mierze zawsze jak zjem cos czego jeszcze nie jadlam...
No i juz mi niewiele zostalo do konca :szok:
A z tego co wiem, to insuline wprowadza sie wtedy, kiedy dieta nie daje efektu, wiec chyba nie powinnas sie martwic :tak:[/QUOTE]

Ja już na diecie jestem od 18 tyg. ciaży dosyć wcześnie wykryta i tak mi już coraz ciężej tyle smakołyków a tu tylko popatrzeć i powąchać mozna:-) ale jak juz tyle wytrzymałam to muszę wytrzymać do końca.Ja również nie muszę się codziennie kłuć ze względu na dobre wyniki ale i tak mierze dla własnego spokoju:)

Emka, nie mysl o tym :) Osoba, ktora pobiera robi to setny raz ;) i nie slyszalam nic o wypinaniu :)

Megi, to rzeczywiscie szybko wykryli :) U mnie odrobine pozniej i na diecie jestem od 20tc... Najgorsze byly swieta....
Ale damy rade :)

Ostatnia edycja:
reklama
wlasnie za 2 tyg bede miala pobierany w gabinecie. to cos wkladaja do srodka czy tylko do odbytu przykladaja ? mam nadzieje ze nie bede musiala sie wypinac tylko normalnie na fotelu ginekologicznym mi pobiora ! ehh... mam o czym myslec :/
emka przeczytałam na necie że to badanie wykonuje sie między 32 a 37 tyg, ciąży wykonuje go lekarz ginekolog na fotelu ginekologicznym i jest to tylko pobrany wymaz wiec nie ma co się martwić:-)

Do góry