reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Justina kurde mam to samo a do tego ta insulina nic mi nie pomaga jak wstaje o 9 to jest 90 a jak po 10 bo poleniu****e to jest np 84 jutro wizyta u diabetologa więc zobaczymy bo jaktak dalej pójdzie to zaraz będę jechać na 30 jednostkach .
A tak wogóle to nawet popołudniu mam ciulowy ten cukier stwierdzam że na samym początku było o wiele łatwiej.
Wczoraj dorwałam u rodziców encyklopedie zdrowia i poczytałam o tej paskudnej cukrzycy i teraz cały czas myślę bo jak cukier za wysoki to już się zamartwiam :zawstydzona/y:a wcześniej nie czytałam o złych skutkach i jakoś leciało i było lżej JA CHCĘ JUŻ MARZEC oby luty szybciutko zleciał obawiam się że może będzie mi kazał dwa razy się kłuć choć to nie takie straszne.:baffled: Boję się też tego że mały będzie duży około 4 kg i że będę musiała rodzić sn , a mój Nikoś ważył 3150 i o mało nie zemdlałam po prostu odpłynęłam masakra.
Dam wam jutro znać co powiedział lekarz . Przez cukrzycę można sfiksować mam dosc.:tak:

reklama
Witajcie
Jestem już po tygodniu stosowania diety i nie jest tak kolorowo:-( Po pierwsze muszę jest waze bo po innym pieczywie cukier mi skacze. Najgorzej jest rano jak wstaję zawsze mam ponad 100. Dzwoniłam do szpitala mam się wstawić na kontrole, prawdopodobnie grozi mi insulina. Jak zjem tą waze to mam 138,145, zależy od dnia. Raz zjadłam chleb razowy i miałam 150. Później z obiadem jest lepiej bo mam od 120-138, a po kolacji mam ok 120. Wygląda na to ze cukier mi nie spada przez noc;-( Jeśli chodzi o moje samopoczucie to jest kiepsko, ciągle jestem zmęczona, spać mi się chce, ciągle jestem wrażliwa i płaczę;-( Nie mam siły w rękach i czuję okropny głód!!! Jeszcze tyle tygodni przede mną. Boję się o moją Wiki - moje słodkie maleństwo. W następnym tygodniu mam usg to zobaczę czy niej chociaż wszystko w prządku.

Czy Wy tez miałyście takie samopoczucie? Jak to jest z tą insuliną wpływa ona na dziecko??
Zastanawiam się nad szpitalem. Jestem z Warszawy i nie wiem czy wybrać szpital kliniczny który zajmuje się kobietami z cukrzycą czy zwykły położniczy. Jak Wy wybrałyście?
Pozdrawiam i życzę słonecznych pełnych uśmiechu dni.
Kinga

Kinia jeśli chodzzi o insulinę to mój lekarz powiedział że nie wpływa na dziecko bo nie przedostaje się przez łożysko więc spoko a insulina jest dla nas żeby cukier był ok, a żeby był ok to trzeba czasami wprowadzić insulinkę .Ja nie musiałam iść z powodu cukrzycy do szpitala, a jeżeli chodzi o poród to jadę tam gdzie jest mój lekarz ale to jest w Swierzynie koło Gorzowa z którego jestem więc to nie twój rejon.Ja dostałam insulinę w 29 tyg bo na czczo tak jak u ciebie miałam za wysoki cukier ,zaczynałam od 10 jednostek ale już dziś muszę zwiększyć i będę na 16 jednostkach, wierz mi insulina nic nie boli a trzeba brac jak trzeba.
U małej na pewno jest ok nie czytaj tych wszystkich złych informacji bo oszalejesz ja wczoraj sie pokusiłam i teraz myślę cały czas ale jestem cały czas dobraj myśli.
U mnie też czasami po tym samym jedzeniu jest raz cukier wyższy a raz niższy i też mam mętlik w głowie od czego. Doszło do tego że cały czas mierzyłabym cukier nawet w nocy mierzę czasami jutro zapytam lekarza jaki ten cukier ma być na noc żeby rano był w miarę ,ja jak mam za wysoki to zaczynam maraton z odkurzaniem jakoś trzeba go spalić .

kinia82 u mnie jest dokładnie tak samo cukier wysoki na czczo teraz jestem na insulinie biorę o 21/30 czyli na noc rano mam super wyniki i wtedy sniadanko mogę zjesc takie że nie czuje głodu i cukier jest ok, jak miałam wysoki na czczo no to i po sniadaniu był wysoki ja z insuliny jestem bardzo zadowolona bo chociaż nie jestem wiecznie głodna tak jak to było bez niej jadłam bardzo małe porcje a cukier był wysoki,więc moja rada nie bój się insuliny jest ok :tak:

Hej mamuśki wizyta u diabetologa odbębniona i insulinka od dziś na 20 jednostek ale powiedział że mam się nie martwić bo on mówił że będziemy stopniowo podnosić i nie ma wtym nic złego. Powiedział też że może przed obiadem mi wprowadzi ale jeszcze zobaczymy ten tydzień, pytałam go czy mam wstawać mierzyć cukier o jakiejś konkretnej godz powiedział że nie jak wstane o 9 to o 9 a jak 10 to o 10.Więc wizyta za tydzień :-)

hej mamuśki:-) od kilku dni mam cukier po posiłku od 120 do 130mg% i trochę się boję bo w klinice powiedzieli mi że nie mogę przekroczyć 120mg%.dietę już mam dwa miesiące i było wszystko ok dopiero teraz mi podskoczył.

Dla mnie to dziwne, ze w Krakowie mowia do 120 a w Warszawie do 140.
Mam sie cieszyc, ze jestem z Warszawy i dlatego mieszcze sie w normie????:confused:

Stosuje diete od 2 miesiecy. Miewam dni lepsze i gorsze. Tejn sam posilek daje mi wynik 89 a dnia nastepnego 120. Dzis przesadzilam z iloscia porcji obiadowej i cukier wyszedl 128. Nawet teraz dwie godziny po posilku czuje sie przejedzona......

Bylam wczoraj u okulisty zeby sprawdzic czy cukrzyca nie wplynela na moje oczy. Na szczescie wszystko w normie.

Mam przed soba 3 miesiace diety.... i trzymam kciuki zeby pomiary sie nie pogorszyly....

Kinia82 w jakim szpitalu masz konsultacje?

Witam Was wszystkie kochane! ja byłam u lekarza wczoraj i powiedzi9ała mi że po 2 tygodniach dietki mam wyniki jak u zdrowego człowieka, ale się strasznie martwię, wręcz się zamartwiam tym że wykryto u mnie cukrzycę w 34-35 tygodniu, (teraz jestem w 37) chociaż cukier na czczo nigdy nie przekroczył normy to obciązeniu miałam 195.Słyszałam że norma po posiłkach jest 120 a nie 140. Dziewczyny pocieszcie mnie.

Ostatnia edycja:
reklama
Witam dziewczyny! Dołączam do wątku słodkich mam. wczoraj byłam u lekarki, kazała mi narazie tylko mierzyć cukier na czczo po godzinie i po dwóch od każdego głównego posiłku czyli w sumie 7 razy dziennie i przyjść do kontroli za 2 tyg. Jak narazie jakoś strasznie diety nie zmieniłam a cukier mam w normach. Aha norma mam ustalone następujące do 100 na czczo, 140 godzine po posiłku i 120 dwie godziny. Mam nadzieje ze nie przekroczę ich i wszystko będzie ok. Jesli nie czeka mnie insulina. Trzymajcie kciukasy. Pozdrowionka

Do góry