reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam,
Miałam robione badania w szpitalu na cukier i powiem szczerze jestem przerażona.
Wyniki jakie miałam to: na czczo-74 po obciążeniu 75g glukozy po 2h -173. Jaka jest norma? Czy to jest już cukrzyca ciążowa?
Jakie mogą być następne posunięcia lekarzy? A i jestem w 18 tyg ciąży. Do ginekologa idę dopiero w piątek a do tego czasu stres mnie chyba zje...:wściekła/y:

reklama
Anesto nie martw się i nie czytaj internetu ja nawet nie czytałam jakię mogą być komplikacje bo bym chyba oszalała . W którym jesteś tyg i jak duże jest maleństwo przejdziesz na diete a nawet możesz dostać insulinę ale nic się nie bój ona nie zaszkodzi dziecku tylko pomoże ja biorę insulinkę i mam diete jak byś chciała poczytać co jeść a czego nie to wszystko jest na wcześniejszych stronach .
Kaśka76 jeżeli chodzi o normy to na czczo max-110.po 75 gl po1h-200. a po 2h 140.myślę że czeka cię wizyta w poradni diabetologicznej a tam też dieta i co ci poradzą.Ja robiłam glukozę i moje wyniki to97 po 1h 180 a po 2h 160 jakoś troszkę mamy podobne wyniki i u mnie pan doktor stwierdził że jest to cukrzyca ciążowa ale ona po ciąży mija ja w pierwszym tyg do stałam zalecenia co do diety po dwóch tyg lekarz wprowadził mi insulinę nie ma się czego bać . Ale z tobą może zakończyć się na diecie mój organizm po prostu sobie sam nie poradzi i dlatego mam brać leki.Trzymaj się głowa do góry też poczytaj wcześniejsze strony co jeść a czego unikać i czekam na wieści co powiedział lekarz.

Dzięki Kasiulkaw napewno dam znać co mi lekarz poradził. Wczoraj wieczorem mierzyłam cukier i miałam 95 więc chyba nie będzie ze mną tak źle, ale i tak strasznie się martwię bo nie jestem systematyczna i niewiem czy nie skuszę się na coś czego jeść nie powinnam, no ale dla maleństwa wszystko :)
pozdrawiam

kaska76- ,tak to jest cukrzyca ciązowa. U mnie rowniez wykryto cukrzyce w 18 tygodniu. Jestem na diecie od 1,5 miesiaca i na razie jest ok. Nie jest latwo, ale czego sie nie robi dla dziecka. Mam przed soba jeszcze 3 miesiace diety i wierze, ze dam rade. Nawet mam taki plan, ze w 9 miesiacu ciazy juz zjem jdnego paczka - to juz niedlugo-zaledwie 2,5 miesiaca :-).
Powiem, ze dieta cukrzycowa powoduje, ze nie tyjemy wiec ma to tez jeden plus :tak:.

KasiulkaW- skad Ty masz w sobie tyle radosci z zycia? Wczoraj po sniadaniu cukier 151 i plakalam chodzac miedzy polkami w sklepie.

Kasiulka jestem tak między 35-36 tyg. a dziecko tydzień temu ważyło wg.usg 2900 i dlatego zaczęli mnie badać. Mam już dietę a moje wyniki po posiłkach po 1,5h max wynosiłi 105-117, na czczo z każdym dniem mam coraz mniej dziś miałam 80. Dzięki za dobre słowo. Zaraz Wam coś zacytuje pokrzepiającego.:tak:

A to cytat z podobnego forum.

,,Poza tym cukrzyca nie ma nagłego przebiegu, nie zagraża bezpośrednio ciązy, ani Tobie. Kiedyś nie wykrywali cukrzycy, bo nie wykonywano krzywej cukrowej, dzieci rodziły się 4,5 - 5 kilogramowe, rodzinka cieszyła się,zę bobasio takie śliczniutkie dużutkie, z tym, zę takim maluchom trzeba było podłaczać kroplówkę z glukozą i systematycznie odzwyczjac go od takich dawek glukozy, ale nadal nie stanowi to zagrozenia dla dzieciaczka tylko przedłuza jego pobyt w szpitalu i nieznacznie obciąża serce, bo organizm jest troche za duzy, to tak jak z nadwaga, tyle,ze takiego malca nie mozna odchudzac
icon_wink.gif
"

Dziewczyny mam dobre wiadomości wczoraj zwiększyłam insulinkę na 12 jednostek i dziś na czczo miałam 82 kurde jaj super oby tak dalej się utrzymywał to będzie super . Wiecie co ja wczoraj tez się skusiłam na kawałek ciasta drożdzowego ale potem spaliłam szybciutko odkurzając , jak widzicie że macie wyższy cukier niż norma to trzeba go spalić nawet spacer spala cukier nawet pomycie naczyń dziewczyny pisały że nawet prasowanie ja jeszcze tego nie próbowałam.Trzymam kciuki za nas wszystkie.
Anesto ty jesteś już na wylocie ja jeszcze troszkę teraz nawet nie wiem w którym jestem bo lekarz ostatnio mi coś oichrzanił ale ma USG za tydzień i może wszystko się wyjaśni ale około 31tyg.
Anemak nie możesz się tak zamartwiać bo oszalejesz może miałaś nowy chlebek i dlatego wyszedł cukier wyższy , ja dziś jadłam z białym serem chlebek a miałam 136 i myślę żę to przez ten chlebek niby graham a cukier wyższy głowa do góry.:-)

Hej dziewczyny. Jutro u mnie chyba będą naleśniki, ale do ciasta dosypie trochę drobniejszych otrąb pszennych zeby błonnik zdziałał cuda po zjedzeniu :-) mam ogromna ochote na upieczenia muffinek ale nie nie nie. Odpędzam tę myśl od siebie.
Pomiary w miare okej, na czczo dzisiaj 72 po sniadaniu 89 a obiadek dopiero zjem bo przekasilam paszteciki z mięskiem od męża babci.

Witam wszystkie słodkie mamusie:-)
Jestem w 28 tygodniu ciąży. Od 4 dni kuje się glukometrem. Mam do Was pytanie. Otóż dlaczego mam rożne wyniki pomiarów. Wczoraj jadłam na obiad to samo co dziś a pomiar po godzinie wczoraj 120, dziś 174. To samo po śniadaniu wczoraj 124, dziś 133!!! Zresztą jak kułam się w pierwszych dniach to kułam się dwa razy bo bałam się że źle się nakłuwam i wyniki tez różne np 95 a drugi 141 po minucie!! Czy ten glukometr nie jest jakiś dziwny??

Mam pytanie jeśli moje pomiary są na granicach czyli jak norma 140 a ja mam 138,140 to jest ok? To samo na czczo mam ciągle 95. Czy te wyniki kwalfikują się do insuliny?? Bo jedzenia nie mogę ograniczyć bo i tak jem ciągle wazę i wędlinę z indyka!!

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
Kinga

reklama
Witajcie dziewczyny
Ja podobnie jak wy borykałam się z podobnymi problemami :-:)-(i rozumiem was bardzo dobrze. Piszę do was chociaż od czasu gdy byłam w podobnej sytuacji minął przeszło rok, chce wam udowodnić że cukrzyca ciążowa nie jest taka straszna i wszystko dobrze się skończy podobnie jak u mnie :tak:Ja również musiałam 7 razy dziennie wbijać sobie insuline, ważyłąm jedzenie i wypisywałam po każdym posiłku wyniki do tabelki, faszerowałam się lekami, nie mogłam wychodzić z domu , musiałąm leżeć a na dodatek trafiłam do szpitala na pdtrzymanie:-( w szpitalu dopiero wyglądałąm tragicznie, straszyłam wprost odwiedzających inne przyszłe mamy, bo niedość że musiałam wbijać insulinę 7 razy to podpięto mnie na tydzień do kroplówki z fenoterlem, nie mogłam zchodzić z łużka. W sumie spędziłąm w szpitalu 2 tygodnie, po tym czasie zaczął się u mnie poród przedwczesny.
Na szczęście wszystko dobrze się skończyło mały urodził się w 34 tyg dstał 9 pkt, oddychał samodzielie,po miesiącu wypisano mnie z synkiem do domu:-)
Mój synek za miesiąc koczy roczek, jest z niego niezły rozrabiaka, nie mam nawet czasu pamiętać o tym co przeszłam, Maciuś jest całym moim światem:-)
Dzisiaj już nie pamiętam( albo raczej nie chce pamiętać) swoich wyników pomiaru cukru, pamiętam tylko że po porodzie wręcz miałam zaaniski cukier i podjadałam słodycze , cała cukrzyca przeszła jak rękom odjął z dnia na dzień, (maluszek też miał cukier zniski , podłąćzono mu na parę dni kroplólówkę z insuliną )
Dziewczyny głowy do góry nie poddawajcie się, wasze wysiłki zosaną nagrodzone ,cukrzyca ciążowa to nie koniec świata ! Szybko zapomnicie o niej!:-)
Trzymajcie się!

Do góry