Witam! Jestem tu nowa, dietę cukrzycową stosuję od miesiąca, na razie jest ok, zdarzały mi się sporadyczne skoki cukry, ale to z mojej winy, gdy zjadłam coś zabronionego. Myślę, że do takich produktów należy pieczony schab i stąd u Ciebie podniesiony poziom. Jestem w 30 tyg ciąży i powiem Wam szczerze, że powoli mam dość życia z zegarkiem w ręku. Pozdrawiam!
reklama
Dziewczyny
Od 4 dni mam podwyzszony cukier po posilkach. Miedzy 115 a 130. Wczesniej zdarzalo sie, żę miałam cukier nizszy niz 100 przy niektórych pomiarach . Na czczo podskoczyl mi do 84, podczas gdy przez 2 miesiace diety tylko 2 razy przekroczylam 80.
Jestem w 27 tygodniu- czy to oznacza, ze zblizam sie powoli do insuliny???? Czy tak samo rozsly Wam cukry??
Od 4 dni mam podwyzszony cukier po posilkach. Miedzy 115 a 130. Wczesniej zdarzalo sie, żę miałam cukier nizszy niz 100 przy niektórych pomiarach . Na czczo podskoczyl mi do 84, podczas gdy przez 2 miesiace diety tylko 2 razy przekroczylam 80.
Jestem w 27 tygodniu- czy to oznacza, ze zblizam sie powoli do insuliny???? Czy tak samo rozsly Wam cukry??
Moja diabetolog powiedziała, że nawet wynik 139 w godzinę po posiłku jest prawidłowy, a na czczo do 95. J a rano mam zazwyczaj w granicach 90-95, a po posiłku 120 - 135 i jest ok, na razie insuliny nie mam, a wyniki mam takie już od 3 tyg. Na ostatniej wizycie nakrzyczano na mnie za to, że za mało jem, bo przez 2 tyg schudłam 1,5 kg. Czy Wy też macie taki problem? Dodam tylko, że ja mam z czego chudnąć, jestem duuuużą kobietą. Jem też różne witaminy, więc miałam nadzieję,że maluchowi nic nie grozi, a tu taka reprymenda mnie spotkała. Sama nie wiem co teraz robić, wiem że jak będę jadła więcej to cukry skoczą,a chciałabym jeszcze te 2 miesiące wytrzymać bez insuliny, jeśli to możliwe. Czytając Wasze wypowiedzi, widzę, że Wy też chudniecie. Czy z tego powodu Wasi diabetolodzy też byli niezadowoleni? Pozdrawiam
Dzieki za slowa otuchy....
Ja jestem szczuplutka i niestety nie moge przytyc w ciazy. To oczywiscie jest nastepny powod do zmartwienia. Jakbym miala schudnac- to chyba ze skory...... Ciekawa jestem jak wagowo wygladal styczen- tego dowiem sie za tydzien na wizycie....W domu nie mam wagi i to chyba jest dla mnie lepiej :-).
A na tej diecie to chyba jest nierealne przytycie. Jesliktos wie jak to zrobic prosze o rady... co mam jesc????
Ja jestem szczuplutka i niestety nie moge przytyc w ciazy. To oczywiscie jest nastepny powod do zmartwienia. Jakbym miala schudnac- to chyba ze skory...... Ciekawa jestem jak wagowo wygladal styczen- tego dowiem sie za tydzien na wizycie....W domu nie mam wagi i to chyba jest dla mnie lepiej :-).
A na tej diecie to chyba jest nierealne przytycie. Jesliktos wie jak to zrobic prosze o rady... co mam jesc????
Anemac Ty masz dobre cukry...nie wiem skąd u Ciebie wątpliwość. Poczytaj sobie posty wcześniejsze i zobacz jakie dziewczyn miały. Ja o takich cukrach marze;-) Ja dziś po śniadaniu znów dostałam kopniaka 150 hi hi hi. Mój organizm jest jakiś nienormalny;-) Ja schudłam bardzo i to bardzo!! Nie jestem pulchna osobą, do momentu wprowadzenia diety przytyłam 12 kilo. Teraz po 2 tygodniach 5 kg mi odeszło. Morfologia krwi w normie bo witaminy biorę, mocz ok tylko ciała ketonowe. Ale jestem trochę spokojna bo jestem pod opieką szpitala na Karowej w Wa-wie, pewnie dziewczyny z wawy też tam chodzą;-)
Ja też mam już dość, odliczam tygodnie,. Jestem w 30 wiec oby dojść do 36. Staram się trzymać dietę, nie kuszę się na grzeszki bo boje się. Ale powiedziałam mężowi że jak urodzę pierwsze co chce zjeść to PĄCZKA!!!
Trzymajcie się słodkie mamusie. Jak leżałam w szpitalu przez weekend to kobiety mają gorsze problemy...musimy się jakoś pocieszać ze to tylko cukrzyca ciążowa. Ja już nie płacze po wynikach jak mam wysokie. Staram się myśleć pozytywnie i żyć dalej;-)
Kinga
Ja też mam już dość, odliczam tygodnie,. Jestem w 30 wiec oby dojść do 36. Staram się trzymać dietę, nie kuszę się na grzeszki bo boje się. Ale powiedziałam mężowi że jak urodzę pierwsze co chce zjeść to PĄCZKA!!!
Trzymajcie się słodkie mamusie. Jak leżałam w szpitalu przez weekend to kobiety mają gorsze problemy...musimy się jakoś pocieszać ze to tylko cukrzyca ciążowa. Ja już nie płacze po wynikach jak mam wysokie. Staram się myśleć pozytywnie i żyć dalej;-)
Kinga
KasiulkaW
Entuzjast(k)a
Hej mamuśki Kinia dobrze że jesteś już w domku.
Anemak cukier masz wspaniały zwłaszcza ten na czczo jak ja bym chciała taki mieć a nawet po 2o jednostkach na noc insuliny takiego nie mam więc nie martw się . Jeżeli chodzi o rosnący cukier to mój lekarz powiedział że cukier w miarę rozwoju ciązy będzie rósł więc to jest normalne , nie bój się insuliny myślę że jeszcze się nie kwalifikujesz.Ja przy swojej dawce insuliny nie mogę mieć więcej niż 85 na czczo i sprawdzam średnią z 3 dni jak mam mniej niż te 85 to zostaję na dawce jaką mam a jak przekroczy 85 to o dwie jednostki muszę dodawać.Teraz jestem w 32 tyg to znaczy od jutra i powiem wan że miałam wczoraj usg i mój Mikołaj jest duży waży 2141ale lekarz powiedział że nie mam się co martwić bo Nikodem urodził się w 36 tyg i ważył 3150 więc jak na ten wiek to też dużo a wtedy nie miałam cukrzycy.Wychodzi że mały jest wagowo większy o 2 tygodnie,w czwartek mam kolejną wizytę u diabetologa bo chodzę do niego co tydzień ciekawe co mi powie na te moje newsy trzymajcie się słodziutkie .:-)
Anemak cukier masz wspaniały zwłaszcza ten na czczo jak ja bym chciała taki mieć a nawet po 2o jednostkach na noc insuliny takiego nie mam więc nie martw się . Jeżeli chodzi o rosnący cukier to mój lekarz powiedział że cukier w miarę rozwoju ciązy będzie rósł więc to jest normalne , nie bój się insuliny myślę że jeszcze się nie kwalifikujesz.Ja przy swojej dawce insuliny nie mogę mieć więcej niż 85 na czczo i sprawdzam średnią z 3 dni jak mam mniej niż te 85 to zostaję na dawce jaką mam a jak przekroczy 85 to o dwie jednostki muszę dodawać.Teraz jestem w 32 tyg to znaczy od jutra i powiem wan że miałam wczoraj usg i mój Mikołaj jest duży waży 2141ale lekarz powiedział że nie mam się co martwić bo Nikodem urodził się w 36 tyg i ważył 3150 więc jak na ten wiek to też dużo a wtedy nie miałam cukrzycy.Wychodzi że mały jest wagowo większy o 2 tygodnie,w czwartek mam kolejną wizytę u diabetologa bo chodzę do niego co tydzień ciekawe co mi powie na te moje newsy trzymajcie się słodziutkie .:-)
Ja do diabetologa jadę za tydzień, ale już teraz się zastanawiam co mi znów nagada, według niej jem za mało i dlatego chudnę, ona nie przyjmuje do wiadomości,że czuję się najedzona i mi to wystarcza. Twierdzi,że mam jeść więcej, a cukrami się nie przejmować, najwyżej włączy się insulinę. A ja tego właśnie chcę uniknąć! Zobaczymy, ale widzę, że Wy też chudniecie. W poprzedniej ciąży cukrzycy nie miałam, jadłam normalnie, a przytyłam tylko 3 kg i nikt z tego problemu nie robił. Mała urodziła się duża-3800 ważyła. Pozdrawiam
Witajcie dziewczęta!
Ja jestem w 8 tygodniu ciąży. Dzisiaj odebrałam wyniki badań i przeżyłam szok. Glukozy na czczo miałam 122. Reszta badań minimalnie mieści się w dolnej normie. Czy po tych wynikach można już określić cukrzycę ciążową. Wiem, że jeszcze będe musiała zrobić glukozę po obciążeniu ( chyba tak to się nazywa). Jednak jestem przerażona. Pierwszą ciąże miałam idealną a teraz wszystko idzie nie tak.
Ja jestem w 8 tygodniu ciąży. Dzisiaj odebrałam wyniki badań i przeżyłam szok. Glukozy na czczo miałam 122. Reszta badań minimalnie mieści się w dolnej normie. Czy po tych wynikach można już określić cukrzycę ciążową. Wiem, że jeszcze będe musiała zrobić glukozę po obciążeniu ( chyba tak to się nazywa). Jednak jestem przerażona. Pierwszą ciąże miałam idealną a teraz wszystko idzie nie tak.
Ocencie prosze moj obiad.....
To duzo w sam raz czy za malo???
Zupa-krem ze szpinaka (170g dwa czerpaki) plus 1 jajko to ok. 1 WW
Kasza gryczana 60g to 2 WW
Dwa pieczone bez skory udka z kurczaka -nie wiem ile to ww
Surowka- ogorek kwaszony i cebula ( nie wazylam)
Dodam, ze po takim obiadku jestem glodna
To duzo w sam raz czy za malo???
Zupa-krem ze szpinaka (170g dwa czerpaki) plus 1 jajko to ok. 1 WW
Kasza gryczana 60g to 2 WW
Dwa pieczone bez skory udka z kurczaka -nie wiem ile to ww
Surowka- ogorek kwaszony i cebula ( nie wazylam)
Dodam, ze po takim obiadku jestem glodna
reklama
KasiulkaW
Entuzjast(k)a
Anemac ja bym tego nie dała rady wciągnąć na jeden obiadek ja jem jedno danie i ja nie liczę WW nikt mi nie kazał nie umiem tego robić i nie robię metoda prób i błędów u mnie się sprawdza , owszem czasami zdarzy się wpadka ale to nic zaraz spalam cukier po miesiącu już wiem co podnosi mi cukier a co nie .