reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Hej babki za mną kolejne badanie glukozy z żyły. Wzielam glukometr do labo. W domu na czczo mialam 97 godz 7.30, o 8.20 wynik 81 z żyły, a zaraz po pobraniu pomiar tam z mojego sprzętu 96.
Będę wdzięczna za interpretację , wnioski jakieś ...dzięki
miałam to samo. Mam accucheck instant, rozjazdy widziałam już w domu, bo na początku robiłam 2 glukometrami. Na glukometrze laboratorium był podobny wynik jak z żyły a na Accucheck za duży. Po tym kupiłam płyny do kalibracji glukometru i je stosuje przy każdym nowym opakowaniu pasków, ale już nie bawiłam się w sprawdzanie czy teraz lepiej dziala. Chociaż jak losowo mnie coś niepokoi i sprawdzam na swoim starym glukometrze, to teraz pomiary są takie same jak Accucheck

miałam to samo. Mam accucheck instant, rozjazdy widziałam już w domu, bo na początku robiłam 2 glukometrami. Na glukometrze laboratorium był podobny wynik jak z żyły a na Accucheck za duży. Po tym kupiłam płyny do kalibracji glukometru i je stosuje przy każdym nowym opakowaniu pasków, ale już nie bawiłam się w sprawdzanie czy teraz lepiej dziala. Chociaż jak losowo mnie coś niepokoi i sprawdzam na swoim starym glukometrze, to teraz pomiary są takie same jak Accucheck
Kurde ja nie mam żadnych płynów do kalibracji.. Może coś zaczyna mi nie ogarniać glukometr. W kółko po posiłkach mam 129. Albo 127. Już myślałam się się zaciął. Może trzeba kalibrację zrobić. Jutro już i tak wjeżdża kasza na obiad 😀

To zmieńcie, ten mój jest ponoć dedykowany dla kobiet w ciąży. Tak mi powiedziała diabetolog
to jest chyba marketingowa ściema. Moja diabetolog najpierw wypisała mi Accucheck Performa, ale z apteki, która jest na dole przychodni, cofnęli mnie, że Performa nie ma i żeby zmieniła na Instant. Ona na to: ooo, wszystkie już wydali, jak Instant to też dobrze. Każdy pacjent, który ze mną siedzi w kolejce do niej, a są to głównie ludzie starsi (ciężarnej żadnej), miał wypisany przez nią jakiś Accucheck. Próbowałam ja poinformować, że wydali mi w aptece glukometr bez płynów i że mocno zawyża, co stwierdziłam w labie. Ale jej to nie obeszło. Także może ona ma zaufanie do tej firmy, ale chyba bazujące na reklamie a nie na sprawdzaniu pomiarów. Mi się wydaje, że fajny jest ten glukometr, o którym kiedyś na tym wątku mi pisała jedna z forumek. Jak znajdę, to zalinkuje

Dziewczyny, czy ja mogę do was dołączyć? Jestem obecnie na początku drugiej ciąży. W pierwszej miałam zdiagnozowaną cukrzycę ciążową (moim zdaniem na wyrost - w pierwszym trymestrze odżywiałam się bardzo różnie, z uwagi na wymioty - pierwsza glukoza na czczo 97, później w krzywej 7tc przekroczenie jedynie na czczo, 93). Weszła dieta, trzymałam się jej wręcz religijnie, dzidzia urodziła się 2800 wywołana z powodu GDM w 38tc. W przyszłym tygodniu czeka mnie krzywa... I strasznie się boję, że znów wyjdą przekroczenia. Staram się odżywiać dobrze, ale mdłości nie pozwalają momentami na racjonalne żywienie 😞
Zapraszamy :)

Jak u Was z owocami? U mnie truskawki OK (chociaż nie przepadam), grejfrut też, ale jabłka wyraźnie nie, już wiele razy próbowałam, różne odmiany i połączone z orzechami lub jogurtem. Zastanawiam się nad czereśniami i wisniami, które bardzo lubię, ale znalazłam je na jakiejś liście owocow niewskazanych. A do tego ponoć mocno chłoną szkodliwe substancje z uprawy roślin i jakos mi to odbiera odwagę na próby
A jak jesz owoc z orzechami to ile dodajesz? W mojej rozpisce od diabetolog wiśnie i czereśnie są dozwolone:)

@aspekt a jak działają te płyny? W sensie sprawdzasz czy wartość założona na opakowaniu jest podobna do tego wyniku na twoim glukometrze?
taka jest idea, że w płynach jest jakieś tam stężenie glukozy i glukometr ma je wykryć w odpowiednich widełkach (szczerze mówiąc i tak dość szerokich). Akurat Accucheck Instant pokazuje wynik i sam stwierdza, czy mieści się w widełkach. Babka w aptece powiedziała że to są glukometru nowej generacji i są skalibrowane i nie trzeba płynów. Ale w ulotce jak wół jest napisane, że każde nowe pudełko pasków trzeba kalibrować płynem :/

reklama
ostatnio cukry mam wyższe po posiłkach, chyba tydzień ciąży ma jakiś wpływ na to... U mnie dziś 21+6. Coś chyba hormony buzują we mnie 🙈
U mnie też wyższe w 21+2 - około 125 po posiłkach i znów 141 po sprawdzonym posiłku dziś. Zeszłam też w dół z insuliny na 8j i cukry na czczo dobre. Nie ogarniesz;)

Do góry