reklama
Menia2512 może tak być choć zazwyczaj najpierw skacze między 24 a 27 tyg dlatego wtedy każą robić krzywa cukrowa a potem drugi skok jest w 34 do 36 tygodnia. Tak mi przynajmniej tłumaczyła diab. Ale wiadomo, statystyki statystykami a cukrzycową cholera potrafi zaskakiwać. Obyś miała faktycznie przełom bo potem jest już z górki
Moze jakies gorsze dni... Zobaczymy jak bedzie dalej... Mam nadzieje ze to jakos opanuje szybko...Menia2512 może tak być choć zazwyczaj najpierw skacze między 24 a 27 tyg dlatego wtedy każą robić krzywa cukrowa a potem drugi skok jest w 34 do 36 tygodnia. Tak mi przynajmniej tłumaczyła diab. Ale wiadomo, statystyki statystykami a cukrzycową cholera potrafi zaskakiwać. Obyś miała faktycznie przełom bo potem jest już z górki
Hej też mam problem z cukrami nocnymi, powiedz jak długo u Ciebie trwała ta sytuacja że u dzidziusia wykazano makrosomie, ja właśnie czekam na USG i ciągle się zamartwiamPrzez 7 miesięcy walki z tą cholerną miałam kilka razy skoki. Mój rekord to coś pod 180 po 3 faworkach na tłusty czwartek a tak poza tym to ewidentnie nie służy mi zupa ogórkowa bo po niej miałam 169. Ale u mnie te skoki szybko opadały więc i stres mniejszy. Co do trzymania stałego poziomu cukru w ciągu dnia to bywa to złudne. Wahania muszą być od 70-90 na czczo i przed posiłkiem do 140 max w godzinę po. Wiem że to takie trochę kopiuj wklej z poradni dla ciężarnych z cukrzycą ale wierzcie mi że takie wyniki są właśnie najlepsze. Sama się przekonałam. Dwa miesiące cukry super na czczo do 90 w ciągu dnia do 130 max a tu mi gin na usg mówi że mały większy o 1,5 tygodnia a brzuszek ponad 90 centyl. Mówiąc szczerze zgłupiałam. Trzymam cholere w ryzach a małemu grozi makrosomia? Okazało się że cukry miałam ładne po posiłkach i na czczo ale nie spadały odpowiednio szybko w ciągu nocy a w ciągu dnia zwłaszcza przed popołudniowymi posiłkami nie spadały poniżej 100. I to wystarczyło. Dostałam druga insulinę i musiałam kuć się na czczo przed posiłkami, po posiłkach i między 2 a 4 w nocy żeby mieć to pod kontrolą. W dwa tygodnie maluszek zjechał na 72 centyl.
Mały od połowy ciąży był nieco w przód ale proporcjonalnie. Dopiero w ostatnim miesiącu jego brzuszek zaczął szaleć. Masz problem z nocnymi cukrami ale to znaczy że przekraczasz na czczo czy w nocy nie spada do odpowiedniego poziomu? No i pytanie czy masz insulinę na noc?
Mam ale dopiero od tego tygodnia na czczo cukier miałam 88-96 diabetolog zmieniał dietę i tak 4 tygodnie prób kilka razy mierzyłam w nocy ok 3 rano czasem było ok 90 ale częściej ta wartość była przekroczona i dochodziło do 100. Teraz dostałam 2j insuliny na noc, ale jak zobaczyłam Twój komentarz to trochę się zmartwiłam bo chyba mamy podobną sytuacjęMały od połowy ciąży był nieco w przód ale proporcjonalnie. Dopiero w ostatnim miesiącu jego brzuszek zaczął szaleć. Masz problem z nocnymi cukrami ale to znaczy że przekraczasz na czczo czy w nocy nie spada do odpowiedniego poziomu? No i pytanie czy masz insulinę na noc?
Przede wszystkim się nie martw bo to co było u mnie nie musi być u ciebie. Myślę że dużo dają geny i w danej sytuacji jedne dziecko będzie tylo inne nie, po drugie z tego co zauważyłam z innych wpisów dziewczynki mają mniejsze skłonności do tego tycia niż chłopcy i po trzecie ja nie miałam 2 j insuliny tylko 26 na noc więc u mnie cukry naprawdę szalały. W którym tygodniu jesteś i kiedy masz usg?
Końcówka 31 i chłopczyk a USG w czwartek także odliczam już nawet nie dni a godziny, dzieki za dobre słowo, cieszę się że udało Ci się zejść poniżej 90 centylaPrzede wszystkim się nie martw bo to co było u mnie nie musi być u ciebie. Myślę że dużo dają geny i w danej sytuacji jedne dziecko będzie tylo inne nie, po drugie z tego co zauważyłam z innych wpisów dziewczynki mają mniejsze skłonności do tego tycia niż chłopcy i po trzecie ja nie miałam 2 j insuliny tylko 26 na noc więc u mnie cukry naprawdę szalały. W którym tygodniu jesteś i kiedy masz usg?
reklama
Dzięki, rozmowa z Tobą trochę mnie uspokoiła będę dobrej myśli i nie będę się martwić na zapas. Trzymam kciuki żeby u Ciebie dobre wyniki się utrzymałyNo właśnie nawet jak na usg wyjdzie że jest nieco za duży to przy dobrym dostosowaniu dawek insuliny w 2 tygodnie można zejść do całkiem dobrego wyniku.