reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja chyba wkroczylam w te oaskidne tygodnie jesli chodzi o cukry... Po wszystkim mam 135 130... 31 tydz i widze ze chyba cukry poszly w gore...

reklama
Menia2512 może tak być choć zazwyczaj najpierw skacze między 24 a 27 tyg dlatego wtedy każą robić krzywa cukrowa a potem drugi skok jest w 34 do 36 tygodnia. Tak mi przynajmniej tłumaczyła diab. Ale wiadomo, statystyki statystykami a cukrzycową cholera potrafi zaskakiwać. Obyś miała faktycznie przełom bo potem jest już z górki 😉

Menia2512 może tak być choć zazwyczaj najpierw skacze między 24 a 27 tyg dlatego wtedy każą robić krzywa cukrowa a potem drugi skok jest w 34 do 36 tygodnia. Tak mi przynajmniej tłumaczyła diab. Ale wiadomo, statystyki statystykami a cukrzycową cholera potrafi zaskakiwać. Obyś miała faktycznie przełom bo potem jest już z górki 😉
Moze jakies gorsze dni... Zobaczymy jak bedzie dalej... Mam nadzieje ze to jakos opanuje szybko... 😀

Przez 7 miesięcy walki z tą cholerną miałam kilka razy skoki. Mój rekord to coś pod 180 po 3 faworkach na tłusty czwartek a tak poza tym to ewidentnie nie służy mi zupa ogórkowa bo po niej miałam 169. Ale u mnie te skoki szybko opadały więc i stres mniejszy. Co do trzymania stałego poziomu cukru w ciągu dnia to bywa to złudne. Wahania muszą być od 70-90 na czczo i przed posiłkiem do 140 max w godzinę po. Wiem że to takie trochę kopiuj wklej z poradni dla ciężarnych z cukrzycą ale wierzcie mi że takie wyniki są właśnie najlepsze. Sama się przekonałam. Dwa miesiące cukry super na czczo do 90 w ciągu dnia do 130 max a tu mi gin na usg mówi że mały większy o 1,5 tygodnia a brzuszek ponad 90 centyl. Mówiąc szczerze zgłupiałam. Trzymam cholere w ryzach a małemu grozi makrosomia? Okazało się że cukry miałam ładne po posiłkach i na czczo ale nie spadały odpowiednio szybko w ciągu nocy a w ciągu dnia zwłaszcza przed popołudniowymi posiłkami nie spadały poniżej 100. I to wystarczyło. Dostałam druga insulinę i musiałam kuć się na czczo przed posiłkami, po posiłkach i między 2 a 4 w nocy żeby mieć to pod kontrolą. W dwa tygodnie maluszek zjechał na 72 centyl.
Hej też mam problem z cukrami nocnymi, powiedz jak długo u Ciebie trwała ta sytuacja że u dzidziusia wykazano makrosomie, ja właśnie czekam na USG i ciągle się zamartwiam 😔

Mały od połowy ciąży był nieco w przód ale proporcjonalnie. Dopiero w ostatnim miesiącu jego brzuszek zaczął szaleć. Masz problem z nocnymi cukrami ale to znaczy że przekraczasz na czczo czy w nocy nie spada do odpowiedniego poziomu? No i pytanie czy masz insulinę na noc?

Mały od połowy ciąży był nieco w przód ale proporcjonalnie. Dopiero w ostatnim miesiącu jego brzuszek zaczął szaleć. Masz problem z nocnymi cukrami ale to znaczy że przekraczasz na czczo czy w nocy nie spada do odpowiedniego poziomu? No i pytanie czy masz insulinę na noc?
Mam ale dopiero od tego tygodnia na czczo cukier miałam 88-96 diabetolog zmieniał dietę i tak 4 tygodnie prób kilka razy mierzyłam w nocy ok 3 rano czasem było ok 90 ale częściej ta wartość była przekroczona i dochodziło do 100. Teraz dostałam 2j insuliny na noc, ale jak zobaczyłam Twój komentarz to trochę się zmartwiłam bo chyba mamy podobną sytuację

Przede wszystkim się nie martw bo to co było u mnie nie musi być u ciebie. Myślę że dużo dają geny i w danej sytuacji jedne dziecko będzie tylo inne nie, po drugie z tego co zauważyłam z innych wpisów dziewczynki mają mniejsze skłonności do tego tycia niż chłopcy i po trzecie ja nie miałam 2 j insuliny tylko 26 na noc więc u mnie cukry naprawdę szalały. W którym tygodniu jesteś i kiedy masz usg?

Przede wszystkim się nie martw bo to co było u mnie nie musi być u ciebie. Myślę że dużo dają geny i w danej sytuacji jedne dziecko będzie tylo inne nie, po drugie z tego co zauważyłam z innych wpisów dziewczynki mają mniejsze skłonności do tego tycia niż chłopcy i po trzecie ja nie miałam 2 j insuliny tylko 26 na noc więc u mnie cukry naprawdę szalały. W którym tygodniu jesteś i kiedy masz usg?
Końcówka 31 i chłopczyk a USG w czwartek także odliczam już nawet nie dni a godziny, dzieki za dobre słowo, cieszę się że udało Ci się zejść poniżej 90 centyla 🙂

No właśnie nawet jak na usg wyjdzie że jest nieco za duży to przy dobrym dostosowaniu dawek insuliny w 2 tygodnie można zejść do całkiem dobrego wyniku.

reklama
No właśnie nawet jak na usg wyjdzie że jest nieco za duży to przy dobrym dostosowaniu dawek insuliny w 2 tygodnie można zejść do całkiem dobrego wyniku.
Dzięki, rozmowa z Tobą trochę mnie uspokoiła będę dobrej myśli i nie będę się martwić na zapas. Trzymam kciuki żeby u Ciebie dobre wyniki się utrzymały 🙂

Do góry