reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja mam termin na 6 października biorę insulinę od dwóch miesięcy mam problemy z serduchem miałam rodzić na karowej ale kardiolog mówi że lepiej rodzić w szpitalu gdzie jest oddział kardiologiczny w razie komplikacji i lepiej mieć CC póki co lekarz kazał mi się zgłosić pod koniec września na ktg do szpitala Bielańskim i też podchodzi na luzie a ja się martwię o moje maleństwo w każdej chwili mogę mieć bóle nawet już torby szykuje w razie wcześniejszego porodu.

reklama
Ja mam termin na 6 października biorę insulinę od dwóch miesięcy mam problemy z serduchem miałam rodzić na karowej ale kardiolog mówi że lepiej rodzić w szpitalu gdzie jest oddział kardiologiczny w razie komplikacji i lepiej mieć CC póki co lekarz kazał mi się zgłosić pod koniec września na ktg do szpitala Bielańskim i też podchodzi na luzie a ja się martwię o moje maleństwo w każdej chwili mogę mieć bóle nawet już torby szykuje w razie wcześniejszego porodu
W środę mam USG 36 tygodnia zobaczę ile młoda urosła.

Witam słodkie mamy :) Jestem w 29 tygodniu i od dwóch tygodni jestem na diecie. Najgorzej boję się tych obiadów, że braknie mi pomysłu. Jak robicie zdrowe naleśniki? I z czym je jecie?

Czytam w ogóle Wasze wpisy już chyba trzy dni bo chciałam wiedzieć jak najwięcej z doświadczenia a nie z internetu. Mój diabetologa na wizycie wręczył mi glukometr, zapisał normy, powiedział o 5 posiłkach, kolacje dzielić na dwie, nie jeść słodyczy, ograniczyć owoce, dziękuję dowidzenia następny
Strasznie boję się tego, że jak mam cukier koło 130 po śniadaniu i kolacji to będę mieć insulinę. Jest taka opcja?

Ostatnia edycja:
Witam słodkie mamy :) Jestem w 29 tygodniu i od dwóch tygodni jestem na diecie. Najgorzej boję się tych obiadów, że braknie mi pomysłu. Jak robicie zdrowe naleśniki? I z czym je jecie?

Czytam w ogóle Wasze wpisy już chyba trzy dni bo chciałam wiedzieć jak najwięcej z doświadczenia a nie z internetu. Mój diabetologa na wizycie wręczył mi glukometr, zapisał normy, powiedział o 5 posiłkach, kolacje dzielić na dwie, nie jeść słodyczy, ograniczyć owoce, dziękuję dowidzenia następny
Strasznie boję się tego, że jak mam cukier koło 130 po śniadaniu i kolacji to będę mieć insulinę. Jest taka opcja?
Ja robię naleśniki z mąki gryczanej i do tego duszę owoce, np. jabłka albo porzeczki bez cukru. Ale ostatnio miałam po nich za wysoku cukier, więc już nie robię;) insuliny się nie bój. Lepsze to niż ciągle za wysokie cukry.

Norma jest do 140 wiec raczej nie

A jak u was waga od stosowania diety cukrzycowej?
Dla mnie to chyba trochę ratunek bo wcześniej starałam się, ale nie było tej regularnosci i moja położna narzekała, że trochę za dużo :(

Dla mnie to chyba trochę ratunek bo wcześniej starałam się, ale nie było tej regularnosci i moja położna narzekała, że trochę za dużo :(

Po wprowadzeniu diety od razu schudlam 2 kilo, pozniej dlugo trzymalam wage i teraz na koncowce zaczela troche rosnac. Dzisiaj 37t4d i na plusie mam niecale 8 kg.
Takze pod tym wzgledem super, bo nie bedzie za bardzo co zrzucac po porodzie [emoji5]

ja od czerwca nie przytyłam ani grama. dieta a pozniej przez chwile insulina od 21 lipca.
Jak na wizycie w połowie czerwca byłam 7 kg na plusie tak cały czas waga stoi. Brzuch rosnie, dziecko w 33 tygodniu ważyło 2200 więc w normie, w sumie to ja cała chudne a tylko w brzuch mi wszystko idzie. nawet cycków nie mam już. ale mnie to chyba ten stres z tą durną diabetolog musiał wychudzić bo serio meeeega mnie nastresowała i sterroryzowała.

reklama
W ogóle od piątku jestem w szpitalu (W Warszawie na Madalińskiego). Trafiłam tutaj ponieważ zaczęła mi się szyjka skracać. W piątek miała 18mm, a już dziś tylko 13mm i rozwarcie na 1cm. Dostałam sterydy na rozwój płucek mojej małej. Niestety przez sterydy cukry zaczęły mi skakać. Po śniadaniu 135 - to dla mnie bardzo dużo. Po obiedzie 155. Lekarz mi powiedział, że przez 3 dni mam nie mierzyć cukrów bo tylko będę sie stresować, a i tak nie mam na to wpływu. Ja jednak boję się, że szkodzę mojej córeczce. Dlatego jem razie same warzywa i biały ser i jakoś daje rade utrzymać te cukry w ryzach. Chociaż chyba będę umierać z głodu. Bo ogólnie wychodzi mi bardzo mało kalorii i węglowodanów, ale 3-4 dni jakoś wytrzymam.
Czy któraś z Was też miała podawane sterydy na rozwój płuc u maluszka? Jak wtedy zachowywały się Wasze cukry? Czy kilka dni po odstawieniu tych sterydów cukry wróciły do normy?

Ogólnie to jestem załamana, że tak mam pod górkę w tej ciąży :( Zawsze ta cukrzyca była dla mnie łaskawa. Nie miałam żadnych skoków cukrów, wystarczyło, że jadłam mało i często i odstawiłam słodycze. Mam wielką nadzieje, że za kilka dni wszystko wróci do normy.

Do góry