reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Witajcie dziewczyny!
Jestem pierwszy raz na tym wątku (bo dopiero go odkryłam ;) ).
Przyjmiecie mnie? Obecnie 29t0d ciąży bliźniaczej. Zdiagnozowana cukrzyca ciążowa. Po trzech tygodniach samej diety, od piątku jestem na insulinie.
Jedno podanie o 21.30. Narazie 2 jednostki. Ale od piątku żadnej poprawy. Nad ranem cukier powyżej 100. A rano na czczo dzisiaj pierwszy raz poniżej 90.
Czy poprostu organizm musi załapać że jest na insulinie ,czy czeka mnie wyższa dawka?
Przez dzień jest ok...

Zaraz cofne się i trochę Was nadrobie.
Pozdrawiam wszystkie użytkowniczki :*

Witajcie dziewczyny!
Jestem pierwszy raz na tym wątku (bo dopiero go odkryłam ;) ).
Przyjmiecie mnie? Obecnie 29t0d ciąży bliźniaczej. Zdiagnozowana cukrzyca ciążowa. Po trzech tygodniach samej diety, od piątku jestem na insulinie.
Jedno podanie o 21.30. Narazie 2 jednostki. Ale od piątku żadnej poprawy. Nad ranem cukier powyżej 100. A rano na czczo dzisiaj pierwszy raz poniżej 90.
Czy poprostu organizm musi załapać że jest na insulinie ,czy czeka mnie wyższa dawka?
Przez dzień jest ok...

Zaraz cofne się i trochę Was nadrobie.
Pozdrawiam wszystkie użytkowniczki :*
Witam :) u mnie przez tydzień przyzwyczajał się organizm do insuliny. Na noc mam 3 jednostki. Resztę reguluje dietą.

Witam :) u mnie przez tydzień przyzwyczajał się organizm do insuliny. Na noc mam 3 jednostki. Resztę reguluje dietą.
Trochę nadrobilam postów i widzę, ze nie tylko ja mam problem z porannymi cukrami i insulina.
Wczoraj gdzieś przeczytałam, że to może być przez to, że za mały posiłek wieczorem. I organizm zamiast rozkładać cukier z posiłku, pobiera go sobie z trzustki. Wtedy trzustki wyrzuca go coraz wiecej, a na to juz nie ma insuliny.I stad te poranne skoki. Czy to prawda to nie wiem.
Wczoraj zjadłam o 22 kanapkę (nie byłam głodna) z chudą wędliną i trochę jogurtu naturalnego. No to dziś o 3.30 było 101, a przed śniadaniem 86.

A czy jednostki insuliny zwiększanie sobie same czy każda konsultujecie z diabetolog?

Spróbuję kilka dni na tych 2 jednostkach i zobaczę. Jak nie to musze odwiedzić moją dr zanim na urlop pójdzie.

Kurczę...jakie to jest irytujące jak trzymasz dietę, bierzesz insulinę a tu du.pa ;) tez tak macie?

Trochę nadrobilam postów i widzę, ze nie tylko ja mam problem z porannymi cukrami i insulina.
Wczoraj gdzieś przeczytałam, że to może być przez to, że za mały posiłek wieczorem. I organizm zamiast rozkładać cukier z posiłku, pobiera go sobie z trzustki. Wtedy trzustki wyrzuca go coraz wiecej, a na to juz nie ma insuliny.I stad te poranne skoki. Czy to prawda to nie wiem.
Wczoraj zjadłam o 22 kanapkę (nie byłam głodna) z chudą wędliną i trochę jogurtu naturalnego. No to dziś o 3.30 było 101, a przed śniadaniem 86.

A czy jednostki insuliny zwiększanie sobie same czy każda konsultujecie z diabetolog?

Spróbuję kilka dni na tych 2 jednostkach i zobaczę. Jak nie to musze odwiedzić moją dr zanim na urlop pójdzie.

Kurczę...jakie to jest irytujące jak trzymasz dietę, bierzesz insulinę a tu du.pa ;) tez tak macie?
Też tak mamy.
Ja zwiększenie dawki z 2 na 3 jednostki konsultowałam z diabetologiem.
A jeśli chodzi o poranne badnie cukru na czczo to od ostatniego posiłku musi minąć conajmiej 8 godzin i nie więcej niż 12.

Też tak mamy.
Ja zwiększenie dawki z 2 na 3 jednostki konsultowałam z diabetologiem.
A jeśli chodzi o poranne badnie cukru na czczo to od ostatniego posiłku musi minąć conajmiej 8 godzin i nie więcej niż 12.
Ja mam takie zalecenia:
21.30 - insulina
22.00 - kanapka
3.30 - 4.00 - pomiar
8.00 - 8.30 pomiar i śniadanie
Po godzinie pomiar
Ok 10.30 drugie śniadanie
Ok 13.00 - 13.30 pomiar i obiad (przerwa miedzy pierwszym a drugim daniem 30 minut)
Po godzinie pomiar
Ok 16.30 podwieczorek
Ok 19.00 pomiar i kolacja
Po godzinie pomiar.
I znowu insulina o 21.30...

Ja mam takie zalecenia:
21.30 - insulina
22.00 - kanapka
3.30 - 4.00 - pomiar
8.00 - 8.30 pomiar i śniadanie
Po godzinie pomiar
Ok 10.30 drugie śniadanie
Ok 13.00 - 13.30 pomiar i obiad (przerwa miedzy pierwszym a drugim daniem 30 minut)
Po godzinie pomiar
Ok 16.30 podwieczorek
Ok 19.00 pomiar i kolacja
Po godzinie pomiar.
I znowu insulina o 21.30...
To przez cały dzień trzeba się pilnować z jedzeniem i pomiarami. Ja obecnie badam 4 razy dziennie. Na czczo,po pierwszym śniadaniu, obiedzie i kolacji, czyli po 3 głównych posiłkach.

Cześć Zuzik!
Ja mierze po każdym posiłku, nawet tym najmniejszym. Chociaż w zaleceniach mam mierzyć tylko po głównych. Jednak dla świętego spokoju wole wszystko sprawdzić. Ja nie musze mierzyć w nocy, bo rano na czczo cukier ma zawsze w normie. Jednak parę razy z ciekawości sobie zmierzyłam, jak akurat wstawałam na sikanie. Zawsze cukier był poniżej 90. Potem rano po obudzeniu w sumie był niewiele niższy, ale to chyba ok. Czasem też zdarza mi się mierzyć przed posiłkiem. Czasem mi się wydaję, że przesadzam z tymi pomiarami. Bo to jest dla mnie tylko dodatkowy stres, ale jakoś nie mogę się powstrzymać ;) Paski zużywam na potęgę. Dobrze, że w poniedziałek idę do diabetologa to mi da receptę.
Generalnie wydaję mi się, że cukrami po posiłku jest łatwiej walczyć. Wystarczy wyeliminować produkty, które podnoszą cukier metodą prób i błędów. Ruch też bardzo pomaga obniżyć cukier Z tym cukrem na czczo to chyba nie da się nic zrobić poza insuliną.
Mam wielką nadzieję, że mi się uda uniknąć insuliny. Jak na razie idzie mi dobrze, ale u mnie dopiero jest 26+2 tydzień ciąży, a podobno po 30 tygodniu jest coraz trudniej:frown:

reklama
To prawda, jest trudniej, wczesniej wszystko szlo wyregulowac dieta, teraz nie ma reguly :) czasem po tych samych produktach jest ok a na nastepny dzien wysoko. Insuliny dalej nie opanowalam, jestem juz na 8 jednostkach, przez 2 dni cukier na czczo byl w normie, a dzis przekroczony.
Ale ja staram sie nie panikowac i nie stresowac, poki wyniki nie sa nie wiadomo jak wysokie.

Do góry