reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

hej, wczoraj miałam test na obciążenie i piłam glukozę 75g. Na czczo miałam wynik 97, po godzinie 171 a po dwóch godzinach 148. Czy to oznacza cukrzycę?

reklama
Wg wyników tak..

Ty jesteś dopiero w 5 tc ? Dlaczego tak wcześnie Cię skierowano ? W sumie to dobrze, że już wiesz- mnie nikt tak wcześnie nie chciał wysłać na obciążenie mimo iż mierzyłam glukometrem i cukry miałam po 170 :szok:

Powinnaś dostać skierowanie do poradni diabetologicznej.

Ja jestem w 7 tygodniu i tez wiem że mam cukrzycę bo nad czczo mam 93, po posiłkach mam. Dobra bo po godz sie sprawdza glukometrem można do 120 ja mam 102np. Wiec dieta na calego. Ale myślę że dobrze mi to zrobi...

A na wizycie jak byłam, to przyjeli grupę około 5dziewczyn, każdej mierzyli ciśnienie, usg było i pobrali posiew z pochwy, zapoznał się lekarz z naszymi wynikami i na tej podstawie był instruktaż obsługi glukometru, potem dietetyczka mówiła co można czego nie dala rozpiskę posilkow, potem wypis z oddziału dostałam z zaleceniami plus receptę na paski i glukometr do tego który miał być za darmo. Faktycznie glukometr dostałam gratis do pasków w aptece. Nie muszę go oddawać. Sprawnie to wszystko poszło. Jestem zadowolona

No pewnie, ze do wszystkiego można się przyzwyczaić ;)

Ja psychicznie trochę siadam, bo ostatnie dni mam bardzo ciężkie-mimo trzymania diety mam bardzo skaczące cukry- jem to samo a jednego dnia mam 160, drugiego 92 ( przy tej samej ilości ruchu)

Wczoraj jadłam trochę mniej węgli niż zazwyczaj i już wieczorne badanie wykazało śladowe ilości ketonów... Więc chyba pozostaje mi jeść normalnie wg ich rozpiski- choć dla mnie 5 WW na obiad to strasznie dużo i podawać insulinę przed posiłkami... Zobaczymy co po kolejnej wizycie...

Bo miałam na badaniach takich wstępnych co się robi na początku ciąży lub przed, cukier 99 i mój gin stwierdził, że trzeba sprawdzić. ehh no nic trzeba będzie jakoś przedietować :baffled: skąd wiadomo czy cukrzyca jest ciążowa czy normalna? nie wiem jeszcze o co w tym wszystkim chodzi ;D

reklama
gloomy- chyba robi się to badanie na hemoglobinę glikowaną ( czy jakoś tak) i sprawdza się jakaś średnia cukrów chyba z 3 miesięcy.. ale nie wiem czy głupot nie piszę:sorry2:

ewelina- to masz problem tylko z tym porannym cukrem :) a o której jesz ostatni posiłek ? Bo mi tłumaczono, ze te ranne cukry skaczą jeśli nie je się regularnie ( co 2, 2.5 godz) i ostatni posiłek jest zbyt wcześnie.. może u Ciebie to pomoże ?

Do góry