reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Emka z tego co wiem to już średnio od 4 miesiąca, gdzieś to czytałam, czym więcej dziecko się rusza tym większa szansa, że samo mu się odbije, ale wbij w google to napewno coś znajdziesz, ja już swojego nie daje bo go sadzam to samoistnie idzie:-)

Majka ile razy będzioe u ciebie jeszcze położna?

Andzia w 30 stopniach możesz prać wszystko co wejdzie w pralke i dziecinny proszek:-)

Maria mój przekręca się na boki ale na brzuch absolutne nie i czasami na brzuszku jak leży to na plecki ale to nie wie , że tak można:-)

reklama
Elmoo wtrącę się niepytana :-p

U mnie położna przychodzi do każdej dziewczyny 3 razy i są to wizyty darmowe, a jeśli chodzi o szkołę rodzenia to ja zaczęłam chodzić w 28 tygodniu i większość dziewczyn też bylo w granicach 24-30 tydzień a jedna była nawet w 36 tygodniu tylko że ona już nie brała udziału w ćwiczeniach.

Nie wiem jak u innych dziewczyn ale u mnie zajęcia w szkole rodzenia trwały miesiąc

emka ja mojego chrześniaka karmiłam na leżaczku słoiczkami, ale Tobie chyba chodzi o butelkę?
Myślę że butelką na leżaczku tez można

cieszcie sie cieszcie dziewczynki taka pogodą - ja sie cieszylam ze na ostatnie tygodnie nie musialam kupowac nowych ciazowych letnich rzeczy... to by byla porazka :) a tak cala ciaże przesmigalam w sztruksach i kilku bluzkach :)

Elmoo, Gabrielka - położna środowiskowa ma obowiazek przyjsc do matki z dzieckiem (przynajmniej u mnie) 4 razy do ukończenia 6 tygodnia i są to tzw wizyty patronażowe, a pediatra dwa razy - mozesz odmowic takiej wizyty bo ty nie masz obowiązku "przyjmowania gości" ale oni maja obowiązek zaoferowac się :)

Emka - można na leżaku dać butlę.

Gabrielka - pocieszyłaś mnie strasznie z tym leżeniem. bo mój tak samo robi. A dziś jestem mega załamana bo wyje caaaaaaaaaaaaaaaaaały dzień!!! nic jeść nei chce tylko cyca i cyca i potem wymiotuje co chwilę. Był na szczepieniu dziś - ale chyba tak odrazu by na to nie zareagował - ogólnie to zęby mu dokuczają znowu bardziej od kilku dni ale ja już nei mogę :-( dziś chciałam się poddać !!!! i co niby wyłażą zęby ale nie widać jeszcze ani jednego :-(
A pisałaś Gabrielko raz że Natan nauczył się krzyczeć i krzyczy cały czas, dwa dni po twoim Bartek zaczął krzyczeć - bardzo mu się to podoba, ale to jest taki wrzask że uszy pękają - 10 razy głośniej niż płacz!!! i tak np. dziś w sklepie przy kasie nagle się wydarł i branie na ręce nic nie pomogło - no bo on myśli że to fajnie - a wszyscy ludzie na mnie że ja dziecko zarzynam czy nei wiem co robię - masakra!!

wiolan uśmiech Agatki boski poprostu! :D
starlet ja się jednak wyłamałam bo mój urodził się byczkiem ;-) - 4455g i 60cm ;-p

Któraś z dziewczyn pytała o pępek i pieluszki. Nie wiem czy nie spóźniłam się z odpowiedzią ale są pieluszki Happy Belli o ile się nie mylę z wycięciem na pępek. Sama nie stosowałam.

WIeści od nas: ja jutro na kontrolę do ginekologa a Filipek ze mną bo nie mam komu go podrzucić :-(. Młody waży już ok. 5,5kg, zjada dużo i czuje się dobrze :D Ma już łezki i śmieje się "pełną gębą". Jedyne co mu dolega to wysypka na buźce, któa niełądnie wygląda. Położna mówiła, że to potówki i rzeczywiście... jak płacze to się poci na główce i wtedy takiego paskudztwa dostaje. W czwartek idziemy na pierwsze szczepienie - opcja 5w1. Ja nadal karmię swoim mlekiem :)

Co do pieluszek to mimo, że młody waży już 5,5kg nadal używamy pieluszek 3-6kg bo on kurcze szczuplutki jest. Jak kupuję ubranka na 62cm to na długość są dobre ale są za szerokie! Kupiliśmy pieluszki większe od 5kg i też są mu za duże...

A tutaj aktualne zdjęcie Filipka zafascynowanego wieeelkim czerwonym psem ;-)

Zobacz załącznik 249136

Filipek przestawił się już chyba na tryb dzień/noc poza tym. Zasypia około 23-00, budzi się o 4 na jedzonko, potem śpi do 7 i od 7 cały dzień bryka. Zdarza mu się jedna, dwie drzemki po kilkanaście minut jedynie. To normalne? :O

Maria odnośnie ząbków to czytałam, że jest jakiś środek którym sięchyba smaruje dziąsełka i uśmierza to ból. Poza tym jest jeszcze metoda z zasuszonymi piętkami od chleba - czy skuteczna jeszcze nie wiem :-) Do ząbkowania mam jeszcze "chwilę" :-)

Ostatnia edycja:
oooooo Agga to bryka jak mój Bartoszek, tyle że poza brykaniem płacze z zmęczenia bo za mało śpi. ale wstajemy o 9.15 zawsze :( to znaczy Bartek wstaje i mi gada a ja jeszcze śpię do 10!!!!!!!!!!!! kurcze normalnie nie umiem się przestawić.
A Filip ma przepiękne wieeeeeeeeeeeeeeeeelkie oczy !!! śliczny chłopaczek.

aureolcia dzięki za informację, ja to jednak zielona jestem :), a na szkołę może jeszcze nie jest dla mnie za póżno - jutro zadzwonię. Wszyscy byli z partnerami czy wręcz przeciwnie?
agga no to olbrzymi się urodził Filipek . Ale przesłodki jest.

reklama
Elmoo ja chodziłam do szkoły rodzenia przy szpitalu bo to jedyna darmowa szkoła w okolicy a szkoda mi bylo kilka stówek płacić :eek:
Ale jej minusem było to że zajęcia były o 12 więc chyba tylko 2 babki przychodziły z facetami.
Mój mąż był ze mną 2 razy - podczas wizyty na bloku porodowym i na zajęciach z oddychania.
A w sumie ci faceci którzy tam przychodzili się nudzili :tak:

Do góry