AgaS-78
Fanka BB :)
Nie przejmuj sie ja mysle ze nie zaszkodzilas malenstwu. Niektore kobiety pija hektolitrami sok marchewkowy a tam tego tez co nie miara i jest wszystko ok. Ja uwazam ze jak w ciazy masz jakis nadmiar witaminy to troche odrzuca Cie od danego produktu, jesli czegos potrzebujesz masz na to wielka ochote.A tak zapytam... wiecie może, jak to jest z witaminą A w ciąży?
Łykam Falvit mama i tm jest tej wit. A trochę a czytłam, że nie można jej zbyt dużo mieć w organizmie bo negatywnie wpływa na rowój płodu. Generalnie przez całą ciążę nie zjadałam wątróbki ale osttanio trochę jej zjadam i tak się zastanawiam czy te trochę może mieć jakiś wpływ? Nie to, że panikuję ale tak z czystej ciekawości pytamTymbardziej, że wątróbkę uwielbiam
![]()
A tutaj cytuje cos na ten temat:
Vit A kumuluje się w organiźmie, nie jak np. C którą poprostu się wysiusia
Nadmiar witaminy A może być potencjalnie szkodliwy dla rozwijającego się płodu6. Udowodniono, że Isotrentinoin, syntetyczna pochodna witaminy A jest teratogenny dla człowieka i zwierząt. Przy uszkodzeniu płodu typowy fenotyp obejmuje wodogłowie lub małogłowie, wady twarzy i serca, zaburzony wzrost. Duże dawki witaminy A (retinol i estry retinylu) w czasie ciąży wiązały się również z wadami płodu. Nie jest znana minimalna dawka teratogenna, ale do niedawna uważano że wynosi ona od 25, 000 do 50. 000 j. m. dziennie. Ostatnio zademonstrowano jednak, że granica może być niższa i wynosić nawet 10 000 j. m.
Dobrze jest jak już to przyjmować witaminy z beta karotenem, ten jest przerabiany na Wit. A przez organizm w razie potrzeby
Ostatnia edycja: