jeśli kropeczki są też na buzi to to może byc zwykły trądzik niemowlęcy. Spowodowany jest zmianami hormonalnymi, jakie toczą się w dzidzi po odcięciu od mamy. Krostek nie wolno wyciskać, tłuste kremy i rumianek pogarszają stan. Trzeba przemywac samą wodą i zaczekać - do 3 miesiąca znikną. Moja Gaja ma niestety:-(A jak odgadujecie to uczulenia? rozumiem że Iza napisała że miała czerwoną skórę i ją bolało ubieranie, a jak z tymi chusteczkami?
Ja teraz mam dylemat od czego są te czerwone kropeczki na szyi - bo potówki to nie są.
.
a uczulenia odgaduje się niestety w ciemno... jak pupa jest czerwona i odparzona to eliminujesz kolejne czynniki i ci wychodzi czemu ona taka. czyli: zaczynasz częściej przewijać, zmieniasz/odstawiasz chusteczki, zmieniasz krem, zmieniasz pieluszki, zastamawiasz się nad swoją dietą...
ja używam do mycia pupy takich dużych kwadratowych platków kosmetycznych, które zwilżam wodą z kranu, a smaruję pupę linomagiem. I to wszystko. Do kąpania używam parafiny ciekłej, i do mycia główki 2x tygodniowo mydełka biały jeleń, ktorym myje się też reszta rodziny. Z chemikaliów jesczze tylko krem na każdą pogodę, więcej nic. Im mniej chemii tym lepiej