reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Wiadomość od Hidi: Urodziłam dziś Zuzie. Jest zdrowiutka. 56cm, waga 3180. Pozdrowionka dla cukrzycowych mamuś.

reklama
Witam dziewczyny,
Podczytuję was czasem, ale mało mam czasu, żeby coś napisać.
Po pierwsze pozdrawiam wszystkie słodkie mamusie.
Po drugie - trzymam kciuki za te, które już na finiszu - Hidi, AgMich i chyba Kuroslaw następna.

Ja po porodzie rzadko mierzę cukier, bo nie pamiętam już o tym, ale jak mierzę to jest ok, a diety cukrzycowej już nie trzymam. Ale przyznam, że trochę za nią tęsknię. :cool2: Była bardziej urozmaicona niż moja obecna dieta.

Jeśli chodzi o laktator, to ja mam po pierwszym dziecku ręczny Aventu. Dobry jest, ale u mnie mało używany - z córką jeszcze go czasem używałam, ale teraz po porodzie jeszcze ani razu nie miałam okazji. Trochę mało miałam pokarmu, teraz już jest ok, nie musze już dokarmiać synka, ale ani z pierwszym dzieckiem, ani z drugim nie wiem co to jest nawał pokarmu. Dlatego też myślę, że nie warto na zapas inwestować w drogie laktatory. Najwyżej później się dokupi
Herbatkę laktacyjną zaczęłam pić dopiero po porodzie. Kupiłam Hippa słodzoną - bo teraz już mogę, ale z tego co wiem, to są też opcje bez cukru.

Hidi GRATULACJE!!!!

Jak dobrze że mała jest zdrowa, oby mamusia także szybko wróciła do normy:-).

Basiu a jak teraz Twoja dieta karmiącej.Czego jesz najwięcej??
I kiedy kazano zrobić Ci test obciążenia??ostatnio czytałam że każą jakoś po 6 tyg.

Ostatnia edycja:
Hidi super!!! :-)
Basia: ja mam nadzieję dociągnąc do stycznia, chyba, że splot nadciśnienia i położenia dzieciaczka spowoduje cc za dwa, trzy tygodnie.
Jest kilka kandydatek przede mną :-D

Dziewczyny, dzięki za odp. w sprawie laktatorów. Nie będe w takim razie jeszcze kupować, poczekam do porodu i zobaczymy ile tego jedzonka będzie dla Małego :cool2:

bardzo sie dzisiaj dwa razy zdziwiłam: na obiad zjadłam dwa ziemniaki + pora smażonego w jogurcie z odrobiną parmezanu + surówka z czerwonej kapusty chyba z jabkiem i cukier po tym 139!!! a potem kolacja: pęczak + buraczki zasmażane (doprawione też cukrem) i 93 po 1,5 godziny (wczesniej nie mogłam mierzyć). A ja obstawiałam te wyniki na odwrót!!! :eek: Czuję się oszukana...

Ponoć ta hemoglobina glikowana to przy insulinie ma tylko jakies znaczenieu mnie w każdym bądź razie wyszła 5,1 przy normach 4,0-6,0.

Kuroslaw to jest spisek cukrzycowy ;)
mąż kupił miseczkę u chińczyka, wiem, że powinnam po połowie przestać jeść ale się nie dało i 147 mi wybiło,teraz nie chce spaść :( więc czekam z kolacją ciekawe co to rano będzie

Wiadomość od Hidi: Urodziłam dziś Zuzie. Jest zdrowiutka. 56cm, waga 3180. Pozdrowionka dla cukrzycowych mamuś.

Hidi - cudowna wiadomość :-D:-D gratulacje!!! Zuzia - witaj na świecie i bądź zdrowiutka :-D

AgMich - dzięki za cynk :-D
Dziewczyny, dzięki za odp. w sprawie laktatorów. Nie będe w takim razie jeszcze kupować, poczekam do porodu i zobaczymy ile tego jedzonka będzie dla Małego :cool2:
Ponoć ta hemoglobina glikowana to przy insulinie ma tylko jakies znaczenieu mnie w każdym bądź razie wyszła 5,1 przy normach 4,0-6,0.
Ja mam ręczny avent, tak jak przy poprzednim dzidziusiu. Chciałam elektroniczny - on jest genialny - skrzyżowanie ręcznego i elektrycznego - zaczynasz pompować sama, a potem laktator sam powtarza twój rytm i siłę pompowania! no ale nie kupiłam przed porodem, a potem nadeszła trzecia doba i mąż do tesco 24h nad ranem po laktator i kapustę jechał :cool2: żałuję, że nie kupiłam przed porodem...
A hemoglobina glikowana ma znaczenie nie tylko przy insulinie - to badanie pokazuje, czy miałas mocno przekraczane normy cukru w przeciągu trzech miesięcy przed badaniem :sorry:

Witajcie slodkie mamusie, witam rowniez nowe:-)

AgMich tak tak wiem że to ta hemoglobina.
ale z tym laktatorem to się zdziwiłam wielce:-D:-D:-D:-D.

Jak już tak o laktacji rozmawiamy to mam pytanie:
Od kiedy należy pić herbatki laktacyjne??i czy nie są one słodzone? może się orientujecie.Pijecie je??
Z tego co sie orientuje na herbatkach jest opisane ile maja cukru i weglowodanow przynajmniej na tej co ja kupilam jest informacja dla "słodkich mam" niektore sa slodzone najczesciej te do rozpuszczania, ja ostatnio wypilam sobie tak zeby sprobowac jaka jest w smaku:sorry: na szczescie przynajmniej zgagi po niej nie mialam a w recz ugasila.

GRATULACJE HIDI PRZESYLAM CALUSKI DLA CIEBIE I ZUZI!!!

milena: dokładnie tak jak pisze Maria: wyniki po jedzeniu "dietetycznym" nie są ani wskazaniem ani przeciwskazaniem cukrzycy. Tylko test obciążenia glukoza rozwieje twoje wątpliwości.

lolcia: zależy jaki masz glukometr. Accu Chek Active jest dość warty zaufania. Jeżeli zawyża to tylko o kilka jednostek (testowałam na czczo w labie 3 jed. różnicy były). I zamiast myslec o jedzeniu żuj coś co chwilę, ale zdrowego, będziesz miała dosyć ciągłego jedzenia tak jak reszta z nas :-D (marzę o tym, żeby sobie zrobic przerwę w jedzeniu na 5 godzin... aaaaach.....;-)). Powodzenia w ponownej słodkiej ciąży i dzięki za info o laktatorze. A inne mamusie jakich uzywają???

Mój Maluch dzisiaj szaleje -cieszy sie, że jest w domu :-) i licze na to, że sie przekręca :sorry:
ja zamowilam sobie z tommee tippee szwagra zona miala i sobie chwalila awaryjnie wolalam kupic zeby miec z glowy

Dzisiaj mialam ciezki dzien i posilki nie regularne od obiadu, musialam jechac do lekarza po L4 pozniej odwiedizlam dawna znajoma z pracy i tak dojechalam do domu kolo 19 pozniej wzielam sie za instalacje livebox tp i w sumie nie dawno skonczylam przez to moje dzisiejsze latanie i jazde samochodem brzuch strasznie mnie rozbolal i maly warjuje w nim.

reklama
Witam w ten piękny mroźny poranek:-) u mnie rano znów super bo 82. Nie wiem jak przeżyje dzisiejszy dzień bo miałam koszmarną noc. najpierw nie mogłam zasnąc co rzadko mi się zdarza a późinej mały się rozbrykał i ta uciskał w dole brzucha, że myślałam że bedę rodzic. jak sie ruszał to czułam mocne ukłucia bardzo nisko i wydawało mi się jakby to były dość regularne skurcze ale sama już nie wiem.:sorry: Dzisiaj wizyta u gina mam nadzieję, że mały jeszcze posiedzi w brzuszku te dwa tygodnie. Miłego dzionka wszystkim:tak:

Do góry