Serio nie masz się czym przejmować. Pojedynczy pomiar 96 na czczo to nie cukrzyca, może akurat się zestresowalas i tylePoziom glukozy w nocy mam na poziomie 85-90 z tendencją spadkową (np. po kolacji 110, w nocy 88, rano 86). Ketony sprawdzam wyrywkowo 3-4 razy w tygodniu, nie pojawiły się ani razu przez miesiąc.
Dzięki za wszystkie uwagi i wskazówki.
reklama
Oczywiście jeśli kończy się to na diecie.Cukrzyca nie jest ,,w modzie” tylko niediagnozowana i niekontrolowana zagraża zdrowiu i życiu dziecka, więc lepiej diagnozować ją na wyrost niż zlekceważyć![]()
Hopeful_11
Fanka BB :)
Ja bym stosowała dietę I obserwowała cukry. Jeśli będą wyższe, to skonsultowałabym się ponownie. Ja bardzo szybko wylądowałam na insulinie, przed 10 tc, glukoza z żyły 92 (w krzywej pierwszy pomiar również 92), z glukometru pomiary nie przekraczały 96, ale zadecydowano o wprowadzeniu insuliny. Obecnie 17 tc, jestem od dłuższego czasu na 6j, glukoza na czczo dobra, po posiłkach kilka razy zdarzyły mi się wpadki, a tak to jest ok. Na początku mialam duże wątpliwości odnośnie zasadności wprowadzenia insuliny, z resztą nawet dzieliłam się nimi tutaj na forum, bo wydawało mi się to abstrakcyjne, że przy granicznych wartościach ktoś wlepia mi insuline, jednak akurat w moim przypadku wydaje się, że cukry mogłyby się rozhulać bez insuliny, co nie znaczy że tak musi być u CiebieDziewczyny, jestem po wizycie u diabetologa na NFZ i od godziny mam oczy jak pięciozłotówki. Dziś 28+4, krzywa robiona w 24 tygodniu ciąży. Od miesiąca ogarniam się dietą.
Pan doktor widząc moje wyniki krzywej (96-118-81) stwierdził, że ja nie mam żadnej cukrzycy! Że to naciągane. Tłumaczyłam mu, że ginekolog dał mi glukometr a skierowanie do diabetologa dał rodzinny. Nie mogłam mu przemówić do rozsądku - ciągle twierdził, że nic mi nie jest.
Pokazałam moje pomiary (ostatnie dni miałam brzydkie na czczo, ciągle 91). Powiedział, że glukometr ma margines błędu i że mam się nie przejmować, wszystko jest ok. Stwierdził, że nie będzie zamurowywał otwartych drzwi i skoro już poszło skierowanie, to będzie mnie leczył, ale on nie wie na co! Mam być na diecie i mierzyć cukry, dał receptę na paski (sam z siebie) i widzimy się za miesiąc. Jakby cukry na czczo rosły i przekroczyły 100, to mam dzwonić wcześniej. Dał mi skierowanie na hemoglobinę glikowaną.
Zapytałam czy mam wdrożyć posiłek o 22. A on mi na to, że ja jem kolację o 20.00 i to jest za późno! Od miesiąca wstaję codziennie o 7 rano, żeby nie mieć zbyt długiej przerwy nocnej (max 10h) a on mi mówi, że to wtedy nie jest na czczo i że ta przerwa to raczej 12-14h ma być. Że mam sobie spać do 9 i się nie przejmować.
Żadnej insuliny mi nie włączy, bo by mi za bardzo obniżyło cukry.
Przyznam, że tego się nie spodziewałam. Wg mnie facet nie wiedział o czym mówił, przecież tutaj nic się nie zgadza! Zgłupiałam do resztyChyba będę musiała pójść prywatnie do kogoś innego bo to, co dziś usłyszałam mnie zabiło i trzeba mnie reanimować.
![Slightly smiling face :slight_smile: 🙂](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f642.png)
![Slightly smiling face :slight_smile: 🙂](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f642.png)
Koniczynka93
Dziewczyny mam pytanie, po ilu przekroczeniach i jakich wartościach zwiększacie insulinę? Mi diabetolog mówiła, że jak jeden wynik to już zwiększać.. Wczoraj wynik na czczo 78, dziś 94... I co o tym myśleć? Dawać więcej czy poczekać i zobaczyć co jutro będzie? Jakoś się załamałam, że zawiodłam dziecko.. Już kolejny raz w tym tygodniu, poczatkiem też miałam 92..Ale dałam 8j i było ok.. A dziś znowu wyskok. Ręce mi opadają, ta insulina raz zadziała dobrze a raz nieee...
Koniczynka93
Dodam, że dziś źle spałam... Martwie się dzisiejszymi prenatalnymi, ogólnie jakoś ostatnio nerwowa się zrobiłam, łatwo mnie rozdrażnić.. Hormony czy co..
Hopeful_11
Mi mówili, że po jednym dniu przekroczenia powinno się podnosić dawkę, natomiast mialam kiedyś tak jak mówisz- średnia noc, wczesna pobudka do tego jeszcze wątpliwa kolacje. Wyszlo przekroczenie, ale nie podniosłam i kolejnego dnia już cukry wróciły do wcześniejszych poziomów. Jednak gdybys musiala podnieść dawkę, to nie podchodz do tego w ten sposób, że zawiodłaś dziecko. Cukrzyca ciazowa i cukry na czczo to trudny temat i w większości akurat na nie nie mamy większego wpływu. Po prostu wraz z rozwojem ciazy zapotrzebowanie na insuline będzie się zwiększało i to że musisz podnieść dawkę to nie jest nic złego, a dobrego- działasz, reagujesz. Pamietaj tez ze jednym porannym cukrem na poziomie 94 nic zlego nie zrobisz- jeszcze kilka lat temu norma dla ciezarnych byla taka jak dla ogolu populacji, czyli 100. Teraz jest wieksza wiedza i po prostu dziala sie wczesniej, ale problemem sa tak naprawde zbyt dlugo utrzymujace sie podwyzszenia poziomu glukozy. Glowa do góry!Dziewczyny mam pytanie, po ilu przekroczeniach i jakich wartościach zwiększacie insulinę? Mi diabetolog mówiła, że jak jeden wynik to już zwiększać.. Wczoraj wynik na czczo 78, dziś 94... I co o tym myśleć? Dawać więcej czy poczekać i zobaczyć co jutro będzie? Jakoś się załamałam, że zawiodłam dziecko.. Już kolejny raz w tym tygodniu, poczatkiem też miałam 92..Ale dałam 8j i było ok.. A dziś znowu wyskok. Ręce mi opadają, ta insulina raz zadziała dobrze a raz nieee...
Koniczynka93
Dziękuję Ci za wsparcieMi mówili, że po jednym dniu przekroczenia powinno się podnosić dawkę, natomiast mialam kiedyś tak jak mówisz- średnia noc, wczesna pobudka do tego jeszcze wątpliwa kolacje. Wyszlo przekroczenie, ale nie podniosłam i kolejnego dnia już cukry wróciły do wcześniejszych poziomów. Jednak gdybys musiala podnieść dawkę, to nie podchodz do tego w ten sposób, że zawiodłaś dziecko. Cukrzyca ciazowa i cukry na czczo to trudny temat i w większości akurat na nie nie mamy większego wpływu. Po prostu wraz z rozwojem ciazy zapotrzebowanie na insuline będzie się zwiększało i to że musisz podnieść dawkę to nie jest nic złego, a dobrego- działasz, reagujesz. Pamietaj tez ze jednym porannym cukrem na poziomie 94 nic zlego nie zrobisz- jeszcze kilka lat temu norma dla ciezarnych byla taka jak dla ogolu populacji, czyli 100. Teraz jest wieksza wiedza i po prostu dziala sie wczesniej, ale problemem sa tak naprawde zbyt dlugo utrzymujace sie podwyzszenia poziomu glukozy. Glowa do góry!
![Face blowing a kiss :kissing_heart: 😘](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f618.png)
reklama
Betty2
Kazda z nas to miała na początku...bunt,płacz,załamka...Czy to pomaga dziecku?Dziękuję Ci za wsparcie.. Serio ostatnio już świruje, kiedyś po 1h po obiedzie miałam 142.. I tak spanikowałam, czasami to chciałabym zmienić swój charakter, bo doszłam do momentu że ciąża mnie nie cieszy tylko martwię się jak coś w pomiarach jest nie tak.
Cukier masz 91 na chwilę a lament i emocje trzymać potrafią dużo dłużej...Nie wolno się katować dodatkowo... Robimy co możemy a mamy ciążować a nie cukrzycować ze łzami w oczach!
Ciesz się z ciąży....