reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Tym bardziej zaufalabym lekarzowi. Dieta niskoglikemiczna nie zaszkodzi, mniej przytyjesz :) ale nie masz czym się stresować.
I tylko z powodu wagi kazał mi trzymać dietę. Przytyłam w ciąży 11kg, od diety cc schudłam prawie 3 i waga stoi. Kurczę, ale czytam fora i grupy i dziewczyny przy przekroczeniach 91, 92 przez kilka dni lądują na insulinie, a ja jestem jakaś wyjątkowa? I skoro przy krzywej na czczo wyszło 96 to jak ja niby nie mam cukrzycy ciążowej? Nic z tego nie rozumiem.

I tylko z powodu wagi kazał mi trzymać dietę. Przytyłam w ciąży 11kg, od diety cc schudłam prawie 3 i waga stoi. Kurczę, ale czytam fora i grupy i dziewczyny przy przekroczeniach 91, 92 przez kilka dni lądują na insulinie, a ja jestem jakaś wyjątkowa? I skoro przy krzywej na czczo wyszło 96 to jak ja niby nie mam cukrzycy ciążowej? Nic z tego nie rozumiem.
Ja jednak poszłabym do innego lekarza, on chyba nie miał zielonego pojęcia o cukrzycy ciążowej. Jaka przerwa 12h? Wszędzie piszą że 8h do 10h przy cukrzycy ciążowej i że posiłek się powinno jeść żeby zapobiec hipoglikemii w nocy. My śpimy a maluch korzysta wtedy.. Ale jeśli wyniki masz w granicy 91 to nie jest źle na razie. Pokombinuj z ostatnia kolacja.

Mój lekarz do diabetolog nie daje insuliny przy wynikach poniżej 100 z glukometru na czczo i 140 godzinę po posiłku.

Ja już jestem na 12 j i jakis kryzys mam. Wczoraj zapomniałam na wieczor insuliny wbić i wynik na czczo tak jak wtedy co biorę ją każdego wieczora.
Gorzej śpię, niewygodnie mi,brzuch ciągnie przykładowo ...22 tc swe prawa ma i na czczo mam 96, 93,91....... Nie wiem juz co z tym wszystkim.
Nie raz trudniej bo czegos się zachce i sprawdzając po pół godz czy godz od rozpoczecia jedzenia jest ok...a czasem to co zwykle i np po obiedzie 143....
Jestem z tego durna , inne dochodzą tematy np rozciąga się brzuch i ciężko mi aktywnie po posiłku działac
..Generalnie czuje ze im dalej w las tym więcej drzew....

Ja jednak poszłabym do innego lekarza, on chyba nie miał zielonego pojęcia o cukrzycy ciążowej. Jaka przerwa 12h? Wszędzie piszą że 8h do 10h przy cukrzycy ciążowej i że posiłek się powinno jeść żeby zapobiec hipoglikemii w nocy. My śpimy a maluch korzysta wtedy.. Ale jeśli wyniki masz w granicy 91 to nie jest źle na razie. Pokombinuj z ostatnia kolacja.
Z ta hipoglikemia to zawsze może sprawdzić sobie w nocy poziom glukozy. Może się okazać, że w całe nie ma hipoglikemi. No i jak nie ma ketonow w moczu to hipoglikemia też jest mało prawdopodobna. Nie wszystkim służy pozna kolacja. U Madrigi trzustka sobie super poradziła z obciążeniem glukoza, raz dwa poziom glukozy spadł, więc nie była bym taka pewna tej cukrzycy. Coś mi się zdaje, że teraz cukrzyca ciazowa jest trochę w modzie wśród lekarzy. Dieta nie zaszkodzi, ale insulina powinna być stosowana w tych przypadkach gdzie nie ma wątpliwości, że jest potrzebna, a poziom cukru zagraża dziecku.

Z ta hipoglikemia to zawsze może sprawdzić sobie w nocy poziom glukozy. Może się okazać, że w całe nie ma hipoglikemi. No i jak nie ma ketonow w moczu to hipoglikemia też jest mało prawdopodobna. Nie wszystkim służy pozna kolacja. U Madrigi trzustka sobie super poradziła z obciążeniem glukoza, raz dwa poziom glukozy spadł, więc nie była bym taka pewna tej cukrzycy. Coś mi się zdaje, że teraz cukrzyca ciazowa jest trochę w modzie wśród lekarzy. Dieta nie zaszkodzi, ale insulina powinna być stosowana w tych przypadkach gdzie nie ma wątpliwości, że jest potrzebna, a poziom cukru zagraża dziecku.

Cukrzyca nie jest ,,w modzie” tylko niediagnozowana i niekontrolowana zagraża zdrowiu i życiu dziecka, więc lepiej diagnozować ją na wyrost niż zlekceważyć 😉

reklama
Poziom glukozy w nocy mam na poziomie 85-90 z tendencją spadkową (np. po kolacji 110, w nocy 88, rano 86). Ketony sprawdzam wyrywkowo 3-4 razy w tygodniu, nie pojawiły się ani razu przez miesiąc.
Dzięki za wszystkie uwagi i wskazówki.

Do góry