reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja w ciąży cukrzycowej przechodziłam covid i wtedy cukry poszły po całości na tydzień. Ale moja doabetolog kazała dać znać czy wrocą do normy, i mimo że był tydzień wielu przekroczeń to nie miała z tym problemu bo znałyśmy powód
Ja też dwa dni gorączkowałam i wtedy cukry miałam po godzinie w granicach 150 - 160 ale zapisałam że gorączka, po dwóch dniach wróciło wszystko do normy. Zawsze przy chorobie cukry szybują do góry - rozmawiałam o tym ze swoim lekarzem rodzinnym

reklama
Słabo mi jak czytam, że niektórzy lekarze dają insulinę przy 94 z glukometru na czczo. Jutro mam diabetologa, będę musiała pokazać dzienniczek z tymi 140 po posiłku i liczyć, że zrozumie, że leżałam cała w potach i polspiaca. Nie wiem czy pokazywać wyniki moczu z ketonami. Z jednej strony, fajnie by było jakby dała mi skierowanie na NFZ na powtórkę badań, może na paski do samokontroli, ale boje się, że wywołam wilka z lasu i że lepiej siedzieć cicho i już wydać $ żeby samemu sprawdzic, czy te ketony się pojawiaja. Ginekolog wyśmiała tę moja cukrzycę...
A te ketony też Ci wyszły w czasie przeziębienia? Bo ja jak gorączkowałam to też jeden dzień mi wyszły.

U mnie dziś ciekawostka z rana. Obudziłam się o 6 na letrox i poszłam dalej spać. Obudziłam sie o 7.30 i glukoza 117. Polezalam jeszcze w łóżku i pojechałam dalej na czczo do labolatorium po odbiór wyników grupy krwi i przy okazji oddałam krew żylną na glukozę godzina 8.20. Po kilku minutach 8.27 zmierzyłam glukozę glukometrem i była 90.
Jestem ciekawa co wyjdzie z tej krwi żylnej.
Ale patrzcie jak łatwo o przeoczenie skoku cukru. Gdybym wstawala o tej 8.30 i tak mierzyła cukier to mogłabym żyć w nieswiadomosci.

reklama
Do góry