Sylwestrowa
Fanka BB :)
Możliwe, ze wybija Ci szybciej lub później niż po godzinie. Ja sama dostałam diagnozę cukrzycy ciążowej w 4-5tc ( na czczo miałam 104jakos a na krzywej na czczo 103). Aktualnie jestem w 32tc i cukry mam idealne mimo tego, ze jadam wszystko tyle, ze z umiarem i z dobrze skomponowanym posiłkiem. Hemoglobina glikowana co miesiąc pokazuje średnie cukry na poziomie 99-100/dziennie.Hej! Trochę sobie poczytałam tego wątku i widzę, że macie już sporo doświadczenia. U mnie taka sytuacja: jestem w 8 tc. 3 tygodnie temu glukoza na czczo wyszła mi 101, więc musiałam zrobić krzywą cukrową. Tym razem wyszło mi na czczo 91, po godzinie 180 i po 2 godzinach 153, więc wszystko na granicy. Werdykt - cukrzyca ciążowa. Dostałam od ginekologa glukometr i przykaz diety. Dzisiaj jest pierwszy dzień, kiedy zaczęłam wszystko dokładnie mierzyć i wyniki są dla mnie trochę szokujące
Na czczo 87, czyli ok.
Na śniadanie zjadłam jajko sadzone na maśle + kanapkę z ciemnego chleba z masłem i pomidorem. Po godzinie cukier 107.
Na drugie śniadanie kilka mrożonych truskawek zalanych naturalnym jogurtem kokosowym i zagryzłam to 2 kromkami razowego pieczywa chrupkiego. Cukier po godzinie 102
Na obiad ugotowałam zupę (kalafior+ziemniak+marchewka) i na drugie zjadłam mintaja z piekarnika + bulgur + pieczona cukinia. Cukier po godzinie 102.
Teraz na podwieczorek zjadłam pomarańczę i trochę hummusu paprykowego z marchewką i świeżym ogórkiem. Po godzinie cukier 89
Będę się umawiać do diabetologa, bo to dla mnie nadal trochę czarna magia, ale wydaje mi się, czy te cukry są dość niskie? Szczególnie ten ostatni.
Czy to możliwe, że sama dieta da u mnie taki świetny wynik?
Przy tej glukozie z krwi i krzywej cukrowej byłam długo na czczo (jakieś 12-13 h) + w stresie i po średnio przespanej nocy. Czy to mogło aż tak wpłynąć na wyniki?
Wiem, że pewnie za dużo analizuję, ale dla mnie to nowość i po prostu chciałabym wiedzieć jak najwięcej. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę
Zobaczymy jak Tobie pokaże jak będziesz te badania robiła dla diabetologa (tak jak mówię, cukry mogą wybijają szybciej lub później niż czas mierzenia glukometrem). Masz już pewnie w karcie ciąży wpisana cukrzyce ciążowa, wiec musisz prowadzić dzienniczek i kłuć się glukometrem W późniejszych miesiącach podobno mogą cukry trochę pójść w górę, dlatego trzymaj dietę i kontroluj wyniki