A ja nabawiłam się cukrzycy w ciazy dokładnie w 28 tygodniu miałam badanie. Teraz mam 31 tydzień w piatek mam wizytę u lekarza i jak narazie na czczo miałam najmniej 85 a najwiecej 92. Teraz od świąt mam 90 /91 po dwa trzy dni.Czesc, ja jestem na nocnej insulinie i jak 2-3 dni z rzedu mam rano powyzej 90 to zwiekszam o jednostke. Startowalam z 4 jednostek w 2 mcu ciazy, a teraz w 26 tygodniu mam 9 jednostek. Cukry rano ok 84-85 obecnie. W nocy obecnie nie mierze wcale ale za to na czvzo i po kazdym posilku. Z tym ze ja mam cukrzyce typu 2 przedciazowa, zdiagnozowana rok temu (w ciazy leczona insulina, do 3 mca mialam tez Glucophage 500 xr, ktory bralam w trakcie staran) . Za dnia wystarcza dieta (ale musialam sie nameczyc zeby cukry byly w normie i zeby byly tez kalorie).
reklama
Ejzja
Fanka BB :)
To tez nie jest wysoko, a jestes na koncowce. Zapytaj najlepiej lekarza, moze powie ze tak jest ok. U mnie inna sytuacja bo ta insuline juz mam i jeszcze troche tygodni przede mna[emoji6]A ja nabawiłam się cukrzycy w ciazy dokładnie w 28 tygodniu miałam badanie. Teraz mam 31 tydzień w piatek mam wizytę u lekarza i jak narazie na czczo miałam najmniej 85 a najwiecej 92. Teraz od świąt mam 90 /91 po dwa trzy dni.
Ewciak1007
Cześć ja dziś obudziłam się rano z cukrem 94 zmierzyłam raz jeszcze 92 zawsze do tej pory był w normie..
zastanawiam się czy mógł tak na mnie wczoraj wpłynąć wieczorny stres trochę się zdenerwowałam, popłakałam i nie wiem. Normalnie zawsze miałam 78-89 max. Zjadłam tez wczoraj jedna kanapkę przed snem może dzisiaj będę próbowała jeść przed snem jednak chrupki sama już nie wiem. Ja wizytę u diabetologa mam dopiero w środę za tydzień. U mnie 26 tc wiec jeszcze trochę przede mną bardzo chce się uchronić od insuliny, ale jeśli będzie trzeba..
Jeśli tez chodzi o mnie to w nocy akurat nie mierze. Zobaczę co powie mi moja lekarka w środę.
zastanawiam się czy mógł tak na mnie wczoraj wpłynąć wieczorny stres trochę się zdenerwowałam, popłakałam i nie wiem. Normalnie zawsze miałam 78-89 max. Zjadłam tez wczoraj jedna kanapkę przed snem może dzisiaj będę próbowała jeść przed snem jednak chrupki sama już nie wiem. Ja wizytę u diabetologa mam dopiero w środę za tydzień. U mnie 26 tc wiec jeszcze trochę przede mną bardzo chce się uchronić od insuliny, ale jeśli będzie trzeba..
Jeśli tez chodzi o mnie to w nocy akurat nie mierze. Zobaczę co powie mi moja lekarka w środę.
Właśnie z niecierpliwością czekam na piatek. Dzisiaj tak chodziła za mna grahamka z serem niby banalne ale ochota była i po godzinie 145 mówi się trudnoposzłam odśnieżyć podwórko pomalutku delikatnie cukier 87 chyba przed badaniem na czczo będę sprawdzać hahaTo tez nie jest wysoko, a jestes na koncowce. Zapytaj najlepiej lekarza, moze powie ze tak jest ok. U mnie inna sytuacja bo ta insuline juz mam i jeszcze troche tygodni przede mna[emoji6]
Będę odśnieżaćWłaśnie z niecierpliwością czekam na piatek. Dzisiaj tak chodziła za mna grahamka z serem niby banalne ale ochota była i po godzinie 145 mówi się trudnoposzłam odśnieżyć podwórko pomalutku delikatnie cukier 87 chyba przed badaniem na czczo będę sprawdzać haha
Ewciak1007
Najgorsze w tej cukrzycy ciążowej jest to, Że jak to w ciąży wszystko się chce, a nie wiele się może zjeśćBędę odśnieżać
Dokładnie ale czasami trzeba sobie na coś pozwolić takie uroki ciazy
Najgorsze w tej cukrzycy ciążowej jest to, Że jak to w ciąży wszystko się chce, a nie wiele się może z
Ewciak1007
Tez jestem tego zdaniaDokładnie ale czasami trzeba sobie na coś pozwolić takie uroki ciazy
Ewciak1007
Dziewczyny możecie się pochwalić jak tam wasze cukry wyglądają ?
Ja dziś sobie pozwoliłam na jedna kanapkę więcej zawsze jem 2 a dziś na kolacje zjadłam trzy i już 140
Ręce opadają. Czy może ja już świruje trochę z tym cukrem i przesadzam sama nie wiem. Jakoś sobie głupio w głowie zakodowałam, ze jak jest więcej niż 120 to już źle przez te stare normy nie wiem już co mam myśleć
140 to już granica, ale chyba nie jeszcze taka tragedia ? Narazie od trzech tygodni zdarzyło mi się dwa razy taki wyskok reszta zawsze poniżej 140 zazwyczaj koło 120 ten cukier co myślicie ?
Ja dziś sobie pozwoliłam na jedna kanapkę więcej zawsze jem 2 a dziś na kolacje zjadłam trzy i już 140
Ręce opadają. Czy może ja już świruje trochę z tym cukrem i przesadzam sama nie wiem. Jakoś sobie głupio w głowie zakodowałam, ze jak jest więcej niż 120 to już źle przez te stare normy nie wiem już co mam myśleć
140 to już granica, ale chyba nie jeszcze taka tragedia ? Narazie od trzech tygodni zdarzyło mi się dwa razy taki wyskok reszta zawsze poniżej 140 zazwyczaj koło 120 ten cukier co myślicie ?
reklama
B
BBP
Gość
120 może skutkować ketonurią.Dziewczyny możecie się pochwalić jak tam wasze cukry wyglądają ?
140 jest OK.
Trzymaj się norm aktualnych. To nie jest tak, że im niżej tym lepiej. Jeśli po głównych posiłkach nie uzupełnisz glukozy to wpadasz w głód. Tak naprawdę przekroczenia też są nieszkodliwe, jeśli są jednostkowe. Chodzi o to, żeby nie utrzymywać wysokiego stężenia glukozy we krwi długotrwale. Ja miałam kiedyś ponad 200 - 215 (na glukometrze, czyli rzeczywiście około 190) przez kilka minut i podobno dziecku mogło co najwyżej przez chwilę zabić szybciej serce.